Altın fiyatlarında gün içi volatilite yükseliyor

Okuma Süresi: 3 Dakika
Altın fiyatlarında gün içi volatilite yükseliyor
Osman Bayrak
06.11.2023 08:32

Son dönemde ons altın cephesinde gün içi volatilitenin yükselişi dikkat çekmektedir. Gerek günlük mumların bar boylarının yükselmesi gerekse de oluşan uzun kuyruklar yüksek volatiliteye işaret etmektedir.

Aşağıdaki grafik ons altının günlük hareketlerini sırası ile MACD, RSI ve DMI göstergeleri ile göstermektedir.

Kaynak:Tradingview

Ons altının 2000 USD psikolojik direncine ulaşması ile birlikte gün içi volatilitesinin de yükseldiğine şahit oluyoruz. Son bir aydır haber akışları kaynaklı bir yükselişe imza atan ons altın kısa vadede önemli bir kazanca imza atmış oldu. Bu nedenle önemli psikolojik dirençlerdeki hareketleri doğru analiz etmek son derece önemli hale geldi. Dilerseniz ons altının son teknik görünümünü özet olarak inceleyelim:

Ons altın 2000 USD psikolojik direncinin üzerinde sadece 1 gün kapanış alabildi. 2000 USD üzerindeki kapanışın ardından doğrudan kırmızı mum ile psikolojik direnç altına gerileyen ons altın sonrasında 3 kez 2000 USD üzerini test etse de kapanış alamadı.

Kısa vadeli harekete odaklandığımızda 1800 USD seviyesinden başlayan yükselen trend kırılmış oldu. Yükselen trendler kırıldıktan sonra düşüş gelmesi bir şart değildir. Burada 3 ihtimalden bahsedebiliriz:

Ons altın bir süre yatay bölgede konsolide olabilir,

Ons altın yükselişine daha dar bir açı ile devam edebilir. Yani, yükseliş ivmesini kaybedebilir,

Son olarak, klasik beklentiye paralel olarak düşüş gelebilir.

Ancak, şu an yeni yönü tayin etmek için erken olduğunu düşünüyorum.

Göstergelere baktığımızda ise MACD tarafında ciddi güç kaybı dikkat çekmektedir. 1800 USD dibinden başlayan al sinyali yerini sat sinyaline bırakmaya yakın görünmektedir. (MACD göstergesini verebileceği bir sat sinyali illaki fiyatın düşmesi anlamına gelmemekle birlikte fiyatın önemli bir güç kaybına uğradığı anlamına gelir.)

RSI tarafında henüz net bir negatif uyumsuzluk olmasa da, 70 sınırı ile dans eden bir görüntü vermektedir. 70 seviyesinin üzeri RSI kuvvetli alım bölgesi olduğu için olası 70 üzerindeki hareketler bir işaret olabilir. Son olarak DMI göstergesi yükselişin 4. gününde sergilediği pozitif görünümüne son sürat devam etmektedir. DMI, RSI ve MACD kadar proaktif bir gösterge olmadığı için burada oluşabilecek bir sat sinyali orta vadeli bakış açısı ile yeni bir yön tayini anlamına gelebilir. Bu açılardan ons altın göstergelerini fiyat ile birlikte yakından izliyoruz.

Ons altında yaşanan son yükseliş hareketinden sonra, ABD Dolar endeksinin hareketi dikkat çekici hale geldi. Yükselen jeopolitik riskler ile birlikte yatay konsolidasyon sürecine giren DXY endeksi özellikle geçtiğimiz hafta FED toplantısının ardından önemli bir güç kaybı yaşamaya başladı. Hatta cuma günü kapanış değeri itibarıyla oluşan yatay konsolidasyon bölgesinin destek seviyesi de kırıldığı için değerli metal piyasası için yeni bir yükseliş umudu filizlenmeye başladı.

Bu nedenle bu hafta ons altın hareketi ile birlikte ABD Dolar endeksinin hareketlerini de yakından izleyeceğiz. Olası 105,5 seviyesinin altında bir kalıcılaşma görülmesi ons altına pozitif etki edebilir. Fakat 105,5 seviyesinin yukarı kırılıp DXY’nin tekrar yatay konsolidasyon bölgesine girmesi halinde ons altında da bir miktar geri çekilme yaşanması sürpriz olmayacaktır.

REKLAMI KAPAT X