Altın fiyatlarında takip edilecek destek ve dirençler

Okuma Süresi: 3 Dakika
Altın fiyatlarında takip edilecek destek ve dirençler
Osman Bayrak
13.09.2023 10:53

Altın piyasası açısından belki de eylül ayının en önemli verilerinden biri olan ABD enflasyon verisi bugün saat 15.30’da açıklanacak. Bu analizimizde ise açıklanacak veri öncesinde ons altın için destek ve dirençleri inceleyeceğiz.

Bugün Türkiye saati ile 15.30’da ABD ağustos ayı TÜFE verisi açıklanacak. Piyasalar ise ağustos ayı ABD çekirdek TÜFE’nin %0,2, TÜFE’nin %0,6; yıllık TÜFE’nin ise %3,6 artış kaydetmesini bekliyor.

ABD TÜFE verisi Fed’in faiz kararlarını doğrudan etkileme gücüne sahip birkaç veriden biri olması nedeniyle piyasalar tarafından oldukça önemli olarak görülüyor.

Ağustos ayında brent petrolde yaşanan yükseliş nedeniyle ABD enflasyonunun beklentileri aşabileceği de ihtimaller arasında bulunuyor.

Veri açıklanmasından önce ons altın ise dün 200 günlük hareketli ortalaması olan 1909 USD seviyesine dek geri çekilmişti. Eğer bugün açıklanacak veriler beklenti altı gelir ise altın tarafına artış yönlü, beklenti üzeri gelirse ise düşüş yönlü etki edebilir. İsterseniz bu artış ve düşüş için potansiyel destek ve dirençleri inceleyelim.

Aşağıdaki grafik ons altın hareketlerini günlük incelediğim grafiğin son halini göstermektedir.

Kaynak: Tradingview

Grafik üzerinde yer alan ve farklı renklerde gösterilen yatay bölgeler, ons altının 1620-2070 USD hareketinin fibonacci seviyeleridir. Mor çizgi ise ons altının 200 günlük hareketli ortalamasını göstermektedir.

Son dönemde ons altın 200 günlük hareketli ortalamasını önemli ölçüde destek yapmış bir görüntü çizmektedir. Bu nedenle fiyatın 200 günlük hareketli ortalama etrafındaki hareketini ekstra önemsiyorum.

Öte yandan dün itibarıyla bu ortalama bir kez daha test edildi. Veri öncesi fiyatın bu denli geri çekilmiş olması ise piyasada temkinli bir duruşun hâkim olduğunu gösterdi. Eğer gelecek veri sonrasında fiyat 200 günlük hareketli ortalamayı aşağı yönde kırar ise karşılaşılacak ilk destek 1894 USD olacaktır. Bu seviye son dönemde ons altını 3 kez durdurmuş bir bölge olması nedeniyle önemli bir destek görevi görebilir. Fakat aşırı yüksek bir enflasyon verisi gelmesi halinde bu destek de aşağı yönlü kırılabilir ve bu ihtimalde kısa vadeli olmasa da orta vadeli olarak 1840 USD seviyesi hedef olarak masadaki yerini alabilir.

Diğer taraftan 200 günlük hareketli ortalamanın bir destek olması halinde yaşanabilecek tepki yükselişlerinde ilk direnç yeşil alçalan trend olacaktır. Bugün için 1935 USD’den geçen bu direnç bölgesinin de kırılması halinde 1960 USD seviyesi nihai hedef olarak takip edilebilir.

Gördüğünüz gibi destek direnç bölgeleri arasındaki farkın yüksek olması nedeniyle gelecek verinin beklentilerden sapma oranına göre volatilitenin de yüksek olacağı saatler yaşama ihtimalimiz artmaktadır. Bu nedenle özellikle saat 15.30 ve sonrasında yaşanabilecek volatiliteden korunmakta yarar görüyorum. Bu sebeple saat 15.30 öncesinde bir strateji geliştirerek, veriler açıklandıktan sonra ekranda yanıp sönen fiyata göre değil daha önce belirlediğiniz stratejiye uygun hareket etmeniz yararınıza olacaktır.

Son olarak kritik ABD 10 yıllık tahvil getirilerinde şimdilik %4,36 seviyesi bir zirve olarak kaydedilmiş durumdadır. Faizlerin bugün aklanacak veri sonrası bu seviyeyi yukarı kırması ya da mevcut %4,25’lik orandan aşağıya doğru salınması, ons altının kısa vadeli hareketleri üzerinde majör bir etkiye neden olabileceği için bugün bir gözümüz de ABD tahvil faizi oranlarında olacaktır.

İLGİLİ HABER Altın fiyatlarında ABD enflasyonu bekleyişi Altın fiyatları, Fed'in bir sonraki faiz kararına ilişkin ipuçları vermesi beklenen çarşamba günü açıklanacak enflasyon rakamları öncesinde yatay seyretti.
REKLAMI KAPAT X