Altın fiyatlarında yeni haftada takip edilecek önemli seviyeler

Okuma Süresi: 3 Dakika
Altın fiyatlarında yeni haftada takip edilecek önemli seviyeler
Osman Bayrak
21.08.2023 10:04

Geçtiğimiz hafta ons altın, 200 günlük hareketli ortalaması olan 1907 USD altına sarkması ile birlikte haftayı önemli destek altında, 1889 USD seviyesinden kapattı. Böylece bu hafta olası tepki yükselişlerinde 1900 USD ons altın için önemli bir direnç haline geldi.

Geçtiğimiz hafta değerli metaller için kritik bir haftaydı. Analizlerde sizlerle paylaştığım ve potansiyel dönüş bölgesi olarak gördüğümüz 200 günlük hareketli ortalama seviyesi olan 1907 USD aşağı kırıldı ve hafta kapanışı 1889 USD seviyesinden gerçekleşti.

Öte yandan ons altın bu geri çekilmesinde yalnız değildi. Ons gümüş ve Bitcoin de geçtiğimiz hafta önemli geri çekilmelere imza attı. Bu nedenle finans piyasalarında yaşanan hareket kapsamında strateji oluşturmanın önemi yine kendini gösterdi.

Buna göre, finansal piyasalarda teknik analiz ile tespit edebileceğimiz noktaların sadece potansiyel bölgeler olması sebebiyle, kısa vadeli hareketlerde yatırımcıların her ihtimale karşı bir stratejisinin olmasının son derece önemli olduğunu yeniden görmüş olduk.

Kaynak: Tradingview

Yukarıdaki grafikte ons altının günlük hareketlerini inceleyebiliriz.

Görüldüğü gibi ons altın önce 200 günlük hareketli ortalamasını ardından ise fibonacci 0.38 seviyesi olan 1896 USD seviyesini aşağı kırdı. Bu iki kritik destek de kısa vadeli yükseliş umutları açısından önemliydi. Eğer aşağı kırılıp haftalık kapanış aldıysa fiyat ile inatlaşmamak gerekir. Bu nedenle fiyat tekrar 200 günlük ortalama üzerinde kapanış alıp kalıcı olana kadar olası yükselişleri tepki ile sınırlı olarak yorumlayacağız.

Bu nedenle de kısa vade kırmızı düşen trendin önce yukarı kırılması gerekecektir. Bugün için 1900 USD’den geçen bu trend yukarı kırılır ve kalıcı olursa bir sonraki hedef 200 günlük hareketli ortalama olacaktır. Burada düşüş hareketi aynı hızla devam ederse artık ilk hedef fibo 0.5 seviyesi olan 1843 USD olacaktır.

Hedef 1843 USD’den geçse de, eğer düşüş devam edecekse aynı hızla devam etmesini beklemem açıkçası. Çünkü genellikle önemli destek kırılımları sonrası oluşabilecek tepki yükselişleri düşüş ivmesini azaltmaktadır.

Gram altın

Bu hafta ons altındaki geri çekilme ışığında gram altını haftalık grafik ile inceleyeceğiz.

Kaynak: Tradingview

Dikkat ederseniz yukarı yönlü çizdiğimiz yükselen paralel kanallar bizim sağlıklı şekilde 1720 TL seviyesine dek fiyatı izlememizi sağladı. Çünkü eğer fiyat uzun süredir içinde bulunduğu bir kanalı bir tarafa kırarsa artık fiyatı oluşturan denklemlerde majör bir değişikliğin olduğundan bahsedebiliriz. Bu majör değişiklik de fiyatı daha farklı bir momentum ile yeni hedeflere taşır. Bu bakış açısı ile kanal katlama hedeflerini iki kez belirleyip, ikinci hedefin geçilememesi ile birlikte bir gerilemenin olma ihtimali yükselmiş oldu. Dikkat ederseniz bu düzeltme hareketi ilk kanal katlama hedefinde de oluşabilirdi.

Bu nedenle biz fiyatı kanal direnç bölgelerinde yakından ve göstergeleri ile birlikte izliyoruz. Haftalık grafikte görülen direnç geçilemeyince fiyat günlük grafikte yükseldiği ivmenin neredeyse yarısı büyüklüğünde bir ivme ile düşmeye başladı.

Bu hafta için gram altının içinde bulunduğu kanalın orta seviyesi ve kısa vade alçalan trendin direnç bölgesi 1660 TL’den geçmektedir. Bu seviye geçilir ise yükselişler daha anlamlı hale gelecektir.

Aksi her durumda ana hedef 1580 TL olmak üzere düşüş hareketinin devamı beklenebilir. Fakat yerel ya da küresel ölçekli bir haber akışı ile fiyatlamalar görmeye başlarsak en kısa zamanda ilgili haber akışı kapsamında analizimizi de güncellememiz gerekecektir.

REKLAMI KAPAT X