Altın fiyatlarında yeni haftada takip edilecek önemli seviyeler

Okuma Süresi: 3 Dakika
Altın fiyatlarında yeni haftada takip edilecek önemli seviyeler
Osman Bayrak
18.03.2024 08:11

Geçtiğimiz haftayı göreceli olarak sınırlı bir geri çekilmeyle kapatan ons altın, yükselen kanal yapısı içinde hareket etmeye aday bir görüntü çizmektedir. İşte altın fiyatlarında yeni haftada takip edilecek önemli seviyeler..

Aşağıdaki grafik ons altının günlük hareketlerini göstermektedir.

Kaynak: Tradingview

Mavi yükselen kanal içinde kanal direnç seviyesine kadar gayet istekli bir yükseliş sergileyen ons altın, kanalın direnç bölgesinden yönünü tekrar aşağı çevirdi. Böylelikle ons altın geçtiğimiz haftayı önceki haftalarda yaşanan yükseliş dalgalarının ardından bir dinlenme arası vererek geçirdi.

Daha önce de belirttiğim gibi yukarıdaki kanalı oluşturan sınırlar desteklerden değil, direnç hattından türetildi. Dikkat ederseniz yükselen kanalın direnç bölgesi 5 kez, destek bölgesi ise 2 kez test edildi. Bu nedenle nasıl ki 1980 USD seviyelerine geldiğinde yukarı dönme ihtimalini yüksek gördüysem, bu seviyelerde de yönün aşağı dönme ihtimalinin daha yüksek olduğunu düşünüyorum. Bu nedenle geçtiğimiz hafta yaşanan geri çekilme benim adıma sürpriz olmadı.

Bu seviyelerde dinlenen ons altın için hikâye ise bitmiş değil. Çünkü geçen hafta yaşanan kısa vadeli düşüşün son destek bölgesi 2080 USD’den geçmektedir. Bu seviye de daha önce dikkatle üzerinde durduğumuz 2070 USD yatay destek bölgesinin üzerinde yer almaktadır. 2070 USD üzerindeki ons altın da dalgalanmalar yaşansa da yükselemeye daha yakın bir görüntü sergiler.

Diğer taraftan ons altının göstergelerini incelediğimizde fiyat hareketindeki dinlenme emareleri göstergelerde de oluşmuş durumda. RSI göstergesi fiyatın zirve yaptığı günlerde ulaştığı 85 seviyesinden 68 seviyesine kadar gerilemiş durumda. MACD tarafında ise henüz bir sat sinyali oluşmasa da göstergelerdeki soğuma kendisini iyiden iyiye hissettirmektedir.

Kısa vadeli olarak ons altının önündeki en önemli direnç 2200 USD’den geçmektedir. Bu seviye üzerinde günlük kapanış alınırsa, geri çekilmenin sona erdiğinden ve yeni bir yükseliş hareketinin başladığından bahsedebiliriz. Olası ilk destek seviyesi ise 2120 USD’den geçmektedir. Yükselen kanalın orta bölgesi olması nedeniyle bu seviye yeni haftada önemli bir destek bölgesi olarak takibimizde olacaktır.

Gram altın

Aşağıdaki grafik gram altının günlük hareketlerini göstermektedir.

 

Kaynak: Tradingview

Ons altında görülen sınırlı geri çekilme gram altının da kanal direncinden geri dönmesine neden oldu. Gram altın fiyatını Dolar/TL fiyatı da etkilediği için yaşanan geri çekilme ise çok daha sınırlı kaldı. Gram altında bu görünüm ise yükselen kanal içindeki hareket ile birlikte devam edeceğe benzemektedir. Bu hafta geri çekilme bir miktar daha sürse de dikkatimiz 2260 TL direncinde olacaktır. Çünkü olası bir yükseliş dalgası ile fiyat 2260 TL üzerine taşınır ve gün kapanışı gelirse geri çekilmenin sona erdiğinden bahsedebiliriz. Aksi her koşulda 2190 destek seviyesi üzerindeki geri çekilmenin devamı teknik anlamda şaşırtıcı olmayacaktır.

ABD Dolar Endeksi (DXY)

ABD Dolar endeksi (DXY) önceki hafta yaşanan sert geri çekilmenin ardından geçtiğimiz hafta bir tepki yükselişi sergiledi. Aşağıdaki grafikte yaşanan sıkışma devam etse de, olası desteğe çekilmenin devamı halinde ons altında bir yükseliş hareketi, geçtiğimiz hafta yaşanan yükseliş hareketinin devamı halinde ons altındaki geri çekilmenin devamı beklenebilir.

Kaynak: Tradingview

**Kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
REKLAMI KAPAT X