Altın fiyatlarındaki 3'lü dip oluşumu yeni bir yükseliş başlatabilir

Okuma Süresi: 3 Dakika
Altın fiyatlarındaki 3'lü dip oluşumu yeni bir yükseliş başlatabilir
Osman Bayrak
09.11.2022 14:24

Dün yaşanan ani yükselişle birlikte ons altın, kritik 1680 USD direncinin üzerine çıkmayı başararak, 3’lü dip oluşumu ile yeni bir yükseliş hareketi başlatmaya aday hale geldi.

Ons altın

Aşağıdaki grafik ons altının günlük hareketlerini RSI göstergesi ile birlikte göstermektedir.

Ons altının günlük grafiğini incelediğimizde ekim ayı boyunca 3 kez 1615-1620 USD bölgesini test ettiğini, bu bölgede hiç kapanış almadığını görmekteyiz. Ons altının her dip testi sırasında RSI göstergesinin yeni yüksek dipler yapmış olması pozitif uyumsuzluğu da beraberinde getirmişti. Bu şekilde oluşan 3’lü dip yapısının yeni bir yükseliş trendi başlatması için ons altının öncelikle 1680 USD, ardından ise 1730 USD seviyesini kırması gerekiyordu.

Dün itibariyle 1680 USD direnci kuvvetli bir şekilde geçilmiş oldu. Şimdi önemli olan, ons altın fiyatının 1730 USD seviyesi üzerinde kalıcılık gösterip gösteremeyeceğidir. Eğer bu bölgede kalıcılık görülürse, ons altında 3’lü dibin oluştuğundan ve yeni bir yükseliş trendinin başladığından bahsedebiliriz.

Ons altın ve diğer değerli metaller için yarın açıklanacak olan ABD enflasyon verisi son derece önemli olacaktır. Çünkü Fed’in bir sonraki toplantısındaki kararlarını etkileme gücü son derece yüksek olan bu veri, yön değiştirme gücüne sahiptir. Piyasa tarafında ekim ayı ABD TÜFE verisi %0,6 beklenirken, açıklanacak verinin daha yüksek olması, ons altına satış baskısı olarak yansıyabilir. ABD’nin saat değişimi nedeniyle ABD verilerinin artık TSİ 16:30’da açıklanacağına da dikkatinizi çekmek isterim.

Kaynak: Tradingview

Gram altın

Ons altında görülen yükselişe paralel şekilde gram altın da tekrar 1000 TL üzerine yükselerek 1030 TL direncini test etmeye başladı. Gram altın için önceki analizlerimde paylaştığım 1000 TL, 1030 TL ve 1065 TL dirençlerinden ilk 2’si başarılı şekilde test edilmiştir. Burada ufak bir düzeltme yapmak zorundayım. Gram altın grafiğinin zamansallık ilkesi gereği 1065 TL’de bulunan direnci 1075 TL’ye yükselmiştir. Eğer gram altın fiyatı 1030 TL’yi geçerse bir sonraki direnç hattı 1075 TL seviyesinden geçebilir.

Gram altında son 4 günde yaşanan yükseliş hareketi son derece güçlü olup, gram başına yaklaşık 50 TL’lik bir yükselişe imza atılmış durumdadır. Eğer ons altında yukarıda bahsettiğim dirençler kırılır ve yeni bir yükseliş hareketi başlarsa, gram altın için 1200 TL ve üzeri yeni hedeflerden bahsedebilir hale gelebiliriz. Bu tarz durumlarda kısa vadeli hedefleri aşıldıkça paylaşmayı tercih ettiğimden şu an için yukarıda paylaştığım kısa vadeli direnç bölgelerini takip edebiliriz.

Perşembe günü ABD tarafından gelebilecek olası bir yön değiştirici veride gram altın için ilk destek bölgesi 1000 TL, kırılması halinde 975 TL olacaktır. 975 TL altında fiyatlamaların tekrar gündeme gelmesi kısa vadeli yaşanan yükseliş hareketini sonlandıracağı için bu seviyenin korunup korunmadığını yakından takip edeceğiz.

Altın/gümüş rasyosu

Altın/gümüş rasyosunun günlük grafiğinde bir süredir bariz bir OBO formasyonu oluşmuştu. Bu formasyonun işlerlik kazanabilmesi için boyun hattının aşağı kırılması gerektiğinden son 4 güne kadar bu grafik henüz anlamlı bir sinyal üretmemişti. Fakat son 4 günde yaşanan hareketler ile birlikte (Gümüşün altından daha çok değerlenmesi) OBO formasyonu aşağı yönde kırılmış oldu. Buna ek olarak 62 seviyesinden yani 2021 yılının başından başlayan yükselen trend de kırılmış oldu.

Eğer altın ve gümüş hareketlerinde perşembe günü bir terse dönüş ihtimali oluşmazsa, bu rasyo değerli metallerde yeni bir değerlenme sürecinin başlayabileceğine işaret etmektedir. Bu nedenle perşembe gününden sonra da grafik yapısı bozulmazsa, daha net yorumlar yapabiliyor olacağız.

REKLAMI KAPAT X