Altın fiyatlarının seyri için izlenilecek önemli veriler

Okuma Süresi: 3 Dakika
Altın fiyatlarının seyri için izlenilecek önemli veriler
Osman Bayrak
15.05.2023 09:38

Ons altın geçtiğimiz haftayı önemli bir yükselen trendin altında 2011 USD seviyesinde kapatırken, hafta boyunca yaşanan hareketleri incelediğimizde ise ons altında güç kaybının devam ettiğini gözlemledik. Peki altın fiyatlarının seyri için takip edilecek önemli veriler neler?

Ons altın, geçtiğimiz hafta her ne kadar zirve denemeleri sergilese de, her yükseliş önemli bir satış dalgası ile karşılaştı. Ayrıca her ne kadar yükselişler tarihi zirveye ulaşamasa da, bir önceki haftada olduğu gibi yukarı yönde uzun kuyruklu bir mum oluştu. Böylelikle mart ortasından beri oluşan yükselen kanalın desteği altında bir kapanış gerçekleşti. Bu gelişme ise ons altın fiyatında önemli bir zayıflık yaşandığına işaret etti.

Diğer taraftan ons altının saatlik grafiğini incelediğimizde çok belirleyici olmamakla birlikte RSI göstergesinde bir pozitif uyumsuzluğun varlığı göze çarptı. Ons altının bir önceki düşüşünde gördüğü dip seviye olan 1999 USD seviyesinde RSI göstergesi 21’i gösterirken, son düşüşteki 2001 USD seviyesinde RSI göstergesi 28’i gösteriyordu. Yaşanabilecek kuvvetli bir geri çekilme halinde bu pozitif uyumsuzluğun anlamsız hale gelebileceğini belirtmek ancak olası bir dönüş yapısı için ise bu ihtimali göz önünde tutmak fayda sağlayacaktır.

Ons altının yükselen kanal desteği altında kalması ise akıllara düşüşün derinleşme ihtimalini getirmektedir. Olası bir geri çekilmede ons altın için ilk destek 1970-1980 USD bölgesi olarak görülmektedir. Çünkü fiyat daha önceki geri çekilmelerde kabaca bu bölgeden geri dönmüştü. Geri çekilmenin devam etmesi halinde DMI göstergesi de sat pozisyonuna geçebilir ki bu da ons altın üzerindeki baskıların artması anlamına gelecektir.

Kaynak: Tradingview

ABD dolar endeksi (DXY)

Ons altında görülen geri çekilmenin temel sebeplerinden biri dolar endeksinde (DXY) görülen güçlenme olarak düşünülebilir. Son olarak DXY endeksi, gördüğü 100,8 seviyesinde bir dip yaparak göstergeler tarafında pozitif uyumsuzluk sergilemeye başlamıştı.

Geçtiğimiz haftanın son 2 gününde ise yaşanan önemli yükseliş ile DMI göstergesi al sinyali üretmiş oldu. MACD ve RSI göstergelerinin de al pozisyonunda olmaları yükselişte görülen momentumun gücünü gösterdi.

DXY endeksinin haftayı gördüğü zirve seviyeden kapatması bu hafta için de yükseliş hareketinin devamını olası hale getirmektedir. 102,8 seviyesini kıran bir DXY endeksi ise yukarı yönde 1,8 puanlık bir yükseliş marjını açabilecek güce sahip olur. Bu ihtimal de ons altına ekstra bir düşüş getirebilir. 

Kaynak: Tradingview

Altın/gümüş rasyosu

Altın/gümüş rasyosu geçtiğimiz haftayı önemli bir yükseliş ile kapattı. Ons gümüş tarafında yaşanan kuvvetli geri çekilme ons altından daha güçlü olması nedeniyle altın/gümüş rasyosunda da bir yükseliş yaşandı.

Rasyonun yükseliş trendinde olduğu dönemlerde değerli metaller ise genellikle düşüş trendinde olmaktadır. Bu nedenle 83,88 seviyesinde bulunan altın gümüş rasyosunun pazartesi ve salı günkü hareketleri ons altının haftanın kalanındaki hareketinin yönü hakkında bilgi verecektir.

Gram altın

Ons altın tarafında görülen geri çekilme gram altın tarafında da bir durgunluğun görülmesine neden oldu. Bu durgunluğa rağmen fiyatın hala yükselen kanalın üst kısmında yer alması ve kanal direncine yakın seyretmesi ise olası ilk yukarı yönlü harekette yeni marjların açılmasına neden olabileceği için yükseliş yönündeki umutları taze tuttu.

Kaynak: Tradingview

REKLAMI KAPAT X