Altın fiyatlarının teknik görünümü: Darphane Altın Sertifikası ve Gram Altın

Okuma Süresi: 3 Dakika
Altın fiyatlarının teknik görünümü: Darphane Altın Sertifikası ve Gram Altın
Osman Bayrak
25.10.2023 10:27

Artan jeopolitik risklerin gölgesinde önemli bir yükseliş kaydeden gram altın, teknik anlamda önemli bir direnç seviyesine ulaşmış durumda. Peki gram altın ile Darphane Altın Sertifikası’nın birlikte incelendiği durumda ortaya nasıl bir tablo çıkıyor?               

Aşağıdaki grafik gram altının günlük hareketlerini göstermektedir.

 

Kaynak: Tradingview

Yukarıdaki grafiğe ek olarak hareketli ortalamaları ve teknik göstergeleri de kullansam da, gram altının teknik görünümünü öncelikle fiyatı baz alarak incelemek istiyorum.

Buna göre yukarıdaki grafik 3 ana yükselen paralel kanaldan oluşmaktadır. En altta yer alan kanal 1,5 yılda oluşmuştur. Bu nedenle bu kanalın bir yöne kırılması çok önemlidir.

Gram altın bu kanalı yukarı yönde ilk kez 5 Haziran 2023’te kırdığında ise temel anlamda bir değişim oluğunu fark ederek hemen içinden çıktığı kanalın paralelini yukarı ekleyerek potansiyel hedefleri takip ettik. Bu süreçte gram altın, kanal katlama hedefine sadece 13 günde ulaştı.

Katlanan kanal, yukarı yönde bir kez daha kırılınca ise yeni bir kanal daha ekledik. Bu kez de kanal katlama hedefi 26 günde görüldü. Bu denli başarılı çalışan bir teknik grafikte tek yaptığımız ise fiyatın bu kanalın neresinde olduğuna “önyargısız” olarak odaklanmak oldu.

Yükselen jeopolitik riskler öncesinde de gram altını kanal direncinden dönen kırmızı alçalan trend ile takip ediyorduk. Fiyatın kanal dibine kadar sürüklendikten sonra kırmızı alçalan trendi, yükselen jeopolitik riskler ile yukarı kırması teknik anlamda güzel bir al sinyali oluşturmuştu. Bu al sinyalinin hedefi 16 Ekim’de sizlerle paylaştığım analizde de belirttiğim gibi 1790 TL seviyesi idi. Bu teknik görünümü takip eden bir yatırımcı 10 gün gibi kısa bir zamanda %11’lik bir kazancı elde etmiş oldu.

Dikkat ederseniz fiyat kanal direnç bölgesine temas edince yükseliş ivmesini de azalttı. Böylelikle son 3 gündür kararsız doji mumlar alan bir gram altın ile karşılaşıyoruz.

Peki, direnç bölgesinde hareket eden gram altını teknik anlamda nasıl yorumlayabiliriz?

Eğer gram altın psikolojik bir seviye olan 1800 TL seviyesi üzerinde günlük kapanış alırsa, teknik anlamda yeni bir paralel bir kanal açılmış olur. Yeni açılan kanal içinde nasıl hareket edeceği hakkında bir fikre şimdiden sahip olmak jeopolitik risklerden ötürü mümkün değil (Sadece loto oynamak ya da müneccimlik yapmak olur).

Eğer gram altın fiyatı bu seviyelerden geri gelmeye başlarsa 1760 TL’ye kadar yaşanabilecek geri çekilmeler teknik anlamda normal karşılanmalıdır. Çünkü kanal dibinden başlayan mavi yükselen trendin destek seviyesi bu hafta için 1760 TL’den geçmektedir. Eğer zayıflık devam eder ve bu seviye kırılırsa kısa vadeli trend kırılmış olacağı için aşağı yönlü riskler artabilir.

Darphane Altın Sertifikası

23 Ekim’de paylaştığım analizde Darphane Altın Sertifikası'nın fiyatında görülen anomaliden bahsetmiştim. Gram altının kuvvetli yükselişte olduğu dönemde bu enstrümana olan talep yükseldiği için gram altın ile arasındaki fark tarihi seviyeye ulaşmıştı.

İLGİLİ HABER Rekor kıran altında en fazla kazanç hangi piyasada?: Darphane Altın Sertifikası ve Kapalı Çarşı kıyaslaması Orta Doğu'daki çatışmaların talebi artırmasıyla altın fiyatları tarihi seviyelere ulaştı. Peki, borsada işlem gören Darphane Altın Sertifikası mı yoksa Kapalı Çarşı’daki gram altın mı daha çok kazandırdı? İşte detaylar..

Peki, dün kapanış itibarıyla bu anomalide nasıl bir değişim oldu?

  

Kaynak: Tradingview

Yukarıdaki grafikte gördüğünüz gibi gram altın ile Darphane Altın Sertifikası arasındaki tarihi fark 293 TL seviyesinden 3 gün içinde 131 TL seviyesine kadar indi.

Bu da gram altında önemli bir değişiklik olmamasına rağmen Darphane Altın Sertifikası'nın gram altın karşısında %8,5 değer kaybettiğini gösterdi.

REKLAMI KAPAT X