Altın göstergeleri için kritik gün

Okuma Süresi: 3 Dakika
Altın göstergeleri için kritik gün
Osman Bayrak
06.09.2023 08:35

Haftaya güç kaybı ile başlayan ons altın, dün gelen sert satış ile içinde bulunduğu yatay kanalın orta bölgesinden yönünü aşağı çevirdi. Yatırımcılar ise göstergelerin bozulup bozulmadığını görmek için bugünkü hareketleri beklemeye başladı.

Geçtiğimiz hafta yukarı yönlü ciddi bir atak sergileyen ons altın, bu hafta zayıf bir seyir izliyor. Veri açısından da zayıf bir hafta olması nedeniyle her ne kadar keskin hareketler görülmese de, geçen hafta göstergeler tarafında görülen toparlanmanın bozulmaması için bu haftaki momentum son derece önemli olarak görülüyor.

Dün ons altının 1925 USD’ye kadar geri çekilmesi, geçen hafta günlük grafikte olumlu sinyaller üreten ons altının göstergelerinde zayıflamaya neden olmuştu. Özellikle RSI göstergesi 60’lı seviyelerden tekrar yönünü aşağı çevirmiş, daha da önemlisi geçtiğimiz hafta günlük grafikte al sinyali üreten DMI göstergesi sat sinyalinin eşiğine kadar gelmişti. Bu nedenlerle ons altının bugünkü gün kapanışı son derece önemli hale geldi. Eğer kısa vadede bir yükseliş hareketi başlayacak ise olgunlaşan göstergelerin bozulmaması da oldukça önemli olacaktır.

Ons altının kısa vadeli hareketlerine odaklanırsak eğer kabaca 1890-1980 USD arasında hareket ettiğine şahit oluyoruz. 1890 USD seviyesinin ikinci kez test edildikten sonra yönünün yukarı dönmesi her ne kadar bir “W” tarzı hareketi akıllara getirse de, bu ihtimali güçlü görmek için şu an erken olduğu kanaatindeyim.

Dün itibarıyla fiyatı durduran EMA(13) seviyesinin üzerinde kaldığı sürece yükseliş hareketine devam edebilecek olan ons altın için en önemli destek 1890 USD seviyesi olacaktır. Yatay bandın destek bölgesi olan bu seviye özellikle orta vadeli hareketin yönü açısından korunması gereken bir kale gibidir. Diğer taraftan geçtiğimiz haftalarda takip ettiğimiz EMA(200) seviyesi de 1909 USD seviyesine kadar yükselmiş olup, bu seviyenin üzerindeki fiyatlamalar yönün yukarı dönebileceğinin sinyalini vermektedir.

Gram altın

Aşağıda gram altının günlük hareketlerini takip ettiğim grafik gösterilmektedir.

Kaynak: Tradingview

Yukarıdaki grafiğe göre gram altın, üçüncü kanal katlama hedefi olan 1720 TL seviyesinin ardından başlattığı düzeltme hareketine düşük tempo ile devam etmektedir. 1720 TL seviyesinden beri oluşan kırmızı alçalan trend güncel durumda direnç olarak fiyatı baskı altına almaktadır. Gram altın fiyatının pek çok defa test etmesine rağmen kıramadığı bu direnç ise bu yönde baskının devam etmesi halinde ilerleyen günlerde yükselen kanalın desteği ile birlikte gram altını bir üçgen içerisine sıkıştırabilir.

Bu ihtimal her ne kadar ekim ayı ortasına kadar görülebilecek bir ihtimal olarak masadaki yerini almış olsa da, fiyatın dirence çok yakın hareket etmesi ve bir salınım sergilememesi (şimdilik) fiyatın güçlü kalmaya çalıştığına bir işaret olarak yorumlanabilir.

ABD 10 Yıllık Tahvil Faizleri

Son söz olarak ABD 10 Yıllık tahvil faizlerine dikkat çekmek istiyorum. Ons altın ile ters korelasyona sahip olan ABD 10 Yıllık Tahvil Faizleri %4,05 seviyesinde alçalan trendini yukarı kırmayı başarmıştı. Ardından %4,36 seviyesinde zirve yapan faizler, tekrar yönünü aşağı çevirdi. Faizlerde dün görülen yükseliş bir anlamda kırılan direncin testi anlamına geleceği için kısa vadeli faiz hareketleri ons altın hareketini etkileme gücü açısından yakından izlenmelidir.

İLGİLİ HABER Altın fiyatlarında tahvil baskısı geri döndü Altın fiyatları salı günü ABD’de tahvil getirilerin artması sonrasında geri çekilme kaydetti. Ancak yatırımcıların bu ay faiz oranlarında duraklama beklemesi, geri çekilmenin sınırlı kalmasına sebep oldu.
REKLAMI KAPAT X