Altın göstergelerinde zayıflık devam ediyor

Okuma Süresi: 3 Dakika
Altın göstergelerinde zayıflık devam ediyor
Osman Bayrak
27.09.2023 09:03

Haftaya zayıf bir görünümle başlayan ons altın tarafında fiyatla birlikte özellikle göstergelerde ciddi bir zayıflama olması dikkat çekiyor.

Aşağıdaki grafik ons altını takip ettiğim grafiğin göstergeler eklenmiş halini göstermektedir.

Kaynak: Tradingview

Analizlerimi yakından izleyenler altın grafiklerini 3 ana gösterge ile takip ettiğimin farkındadır. Ayrıca grafik üzerine 200 günlük olmak üzere bir takım hareketli ortalamayı eklemeyi tercih ediyorum. Burada kullandığım göstergelerin her biri dönemsel olarak hareketler üzerinde anlamlı yorumlar üretmemizi sağlıyor.

Grafiği incelediğimizde ilk dikkatleri çeken ons altının dün itibarıyla 200 günlük hareketli ortalamayı aşağı yönde test etmeye başlıyor oluşudur. Zaten bir süredir ons altın fiyatı 200 günlük hareketli ortalaması ile arasındaki mesafeyi bir türlü açamıyordu. Fiyat ne zaman ortalamadan uzaklaşmaya başlasa bir şekilde ortalama mıknatıs etkisi oluşturarak fiyatı kendi etrafına çekiyor. Böylece de ons altın 200 günlük hareketli ortalama etrafında sarmal hareketler yapıyor. Bu aslında net yön arayışı konusunda fiyatı baskılayan bir unsur olarak karşımıza çıkıyor.

Bu sırada göstergeleri incelediğimde ise yönünü yukarı çevirmeye çalışan göstergelerin varlığını görüyoruz. Aslında ons altın fiyatı yukarı tırmanıp daha yukarı bir bölgede konsolide olabilse göstergeler de olumlu anlamda toparlayacak ama 1900-1950 USD bandında gidip gelen bir ons altın hele de 200 günlük hareketli ortalamasını aşağı yönde test etmeye başlayınca yukarıda gördüğünüz gibi yönünü yukarı çeviren MACD tekrar sıfır altına iniyor; yönünü yukarı çevirme çabası olan RSI tekrar aşağı yöneliyor ve pozitif görünüm sergileyen DMI göstergesinde DI- tekrar DI+’YI yukarı kesiyor.

Henüz negatif kalıcı bir yorum yapmak için erken olsa da hafta kapanışının bu zayıflığın gölgesinde olup olmayacağı yakından takibimizde olacaktır. Kısa vade için yukarı yönde en önemli direnç bölgesi yeşil alçalan trend olarak görülmektedir. Bugün için bu alçalan trende ait direnç seviye 1920 USD seviyesinden geçmektedir. Bu nedenle olası tepki yükselişlerinde bu seviye üzerinde kalıcılık yaşanıp yaşanmayacağı yakından takibimizde olacaktır. Benzer şekilde aşağı yönde de eğer 200 günlük hareketli ortalama seviye olan 1910,4 USD seviyesi altında kapanışlar artarsa 1900 USD ve 1885 USD seviyeleri sıralı destekler olarak izlenebilir.

Gram altın

Ons altında yukarıda bahsettiğim zayıflamanın yaşanması gram altını da doğrudan benzer şekilde etkilemektedir. Çünkü ons altındaki zayıflama oransal olarak dolar/TL’deki yükselişten fazla olduğu için gram altında da aşağı yönde bir süzülme görülmektedir.

Aslında gram altın tarafında hala olumlu bir görünüm içindeyiz çünkü gram altın ons altın kaynaklı olarak son alçalan trendini yukarı kırmayı başardı. Şu an alçalan trend üzerinde alçalan trende doğru bir hareket içinde olduğunu görmekteyiz. Bu nedenle bu hafta içi 1650 TL’ye kadar yaşanabilecek geri çekilmeler hala görünümü bozmayacaktır. Fakat bu seviye altında sarkmalar değil, altında sıralı kapanışlar gelmesi halinde yükseliş ihtimalleri zayıflayacaktır. Her ne kadar gram altın dolar/TL yükselişinden olumlu anlamda güç alsa da ons altında yaşanabilecek bir derinleşme gram altın tarafı için de risk oluşturmaktadır. Bu nedenle hafta sonuna kadar yaşanacak hareketleri bu seviyeler çerçevesinde incelemek faydalı olacaktır.

REKLAMI KAPAT X