Altın/gümüş rasyosunda dikkat çekici hareketler

Okuma Süresi: 3 Dakika
Altın/gümüş rasyosunda dikkat çekici hareketler
Osman Bayrak
10.05.2024 08:59

Değerli metal yatırımcıları yatırım yaptıkları emtiayı takip ederken bir taraftan da altın/gümüş rasyosunu yakından incelemektedir. Bu hafta altın/gümüş rasyosunda görülen hareketler ise bu rasyonun önemini gözler önüne sermektedir.

Aşağıdaki grafik altın/gümüş rasyosunun günlük hareketlerini göstermektedir.

Kaynak: Tradingview     

Haziran 2023’ten beri yükselen bir kanal içinde hareket eden altın/gümüş rasyosu, destek seviyesini 5 kez test etmesine rağmen yönünü her defasında tekrar yukarı çevirmeyi başarmıştı fakat bu hafta altın/gümüş rasyosunda ciddi bir zayıflama yatırımcıların dikkatini çekti.

Bu rasyonun değeri, bir ons altının kaç ons gümüş ettiği sorusuna cevap verirken, rasyonun aşağı yönlü hareket etmesi ise gümüşün altından hızlı hareket ettiğini gösteriyor. Rasyoda bu hafta yaşanan zayıflama da rasyonun başka bir evreye geçme hazırlığında olabileceğine işaret ediyor. Buna göre eğer bugün yaşanacak haftalık kapanışta altın/gümüş rasyosu 83,30 altında kalırsa bu durum gelecek hafta için gümüş tarafında ciddi bir hareketin habercisi olabilir.

Ons gümüş

Aşağıdaki grafik ons gümüşün günlük hareketlerini göstermektedir.

Kaynak: Tradingview

Geçtiğimiz hafta sizlerle paylaştığım analizde 26 USD seviyesi üzerindeki bir kalıcılaşmayı çok önemsediğimden bahsetmiştim. Dikkat ederseniz geçtiğimiz hafta test edilen 26 USD seviyesinden sonra ons gümüş yönünü yukarı çevirdi. Daha önceki lokal zirvelerinden de birini temsil eden 26 USD seviyesi üzerinde kalan bir ons gümüş için bu hafta yaşanan hareket ise hiç sürpriz değildi. 

Yukarıdaki grafikte sizlere ons gümüşün son dönemde yaşadığı yükseliş hareketinin fibonacci seviyelerini paylaştım. 26 USD seviyesinin son yükselişin fibo 0,5 seviyesine denk gelmesi ve fiyatın bu seviyeden bir tepki alması, yükseliş hareketini anlamlı hale getiren gerçeklerin başında gelmektedir. Yaşanan bir hareketin yarısı anlamına gelen fibo 0,5 seviyesi benim için her yükseliş/düşüş hareketinde önem verdiğim bir seviye olarak sürekli izleme listemin başında bulunmaktadır.

Bu açıdan incelediğimizde ons gümüş tarafında yaşanacak kuvvetli bir haftalık kapanış, ons gümüşün gelecek haftaki yönünün de yukarı yönlü olmasını sağlayacaktır. Bu hafta için 28,90 USD üzerinde gelebilecek bir kapanış ons gümüş için kuvvetli bir haftalık kapanış değerine işaret edeceği için önemlidir.

Bu seviye üzerinde kalamasa bile fibo 0,236 seviyesi olan 27,96 USD seviyesinin korunması da yükseliş adına pozitif algılanabilecek bir durumdur.

Olası geri çekilmelerde ise 26,87 USD ve 26 USD seviyelerinin korunması, olası 26 USD seviyesine doğru yaşanabilecek bir geri çekilmede göstergelerin olası pozisyonları gelecek hafta için işaret olabilecek niteliktedir.

Gram gümüş

Aşağıdaki grafik gram gümüşün günlük hareketlerini göstermektedir.

Kaynak:Tradingview

Ons gümüşte görülen yukarı yönlü hareketler, gram gümüşün de kanal desteğine ulaşmadan yönünü tekrar yukarı çevirmesine neden olmuştu. Yaşanan son hareketler ile kısa vadeli alçalan trendi kırmayı başaran gram gümüş için yükselen kanal içinde hareketin devam etmesi olası görünmektedir. Bu hafta kanalın orta bölgesi olan 29,30 TL seviyesi üzerinde görülecek kalıcılık, hareketin gelecek hafta devamı açısından pozitif algılanabilir.

Bugün gelecek haftalık kapanış mumunun kapanış seviyesinden ziyade bu hafta görülen zirve değeri en yakın yerden kapatması ise pozitif görüşleri artırabilecek bir parametre olarak takibimizde olacaktır.

**Kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

 

REKLAMI KAPAT X