Altın kanal desteğinden yukarı döndü 📈

Okuma Süresi: 3 Dakika
Altın kanal desteğinden yukarı döndü 📈
Osman Bayrak
19.02.2024 08:26

Geçtiğimiz hafta ortasında ciddi bir güç kaybı yaşayan gram altın, teknik grafikte yer alan kanal desteğinden yukarı dönmeyi başararak haftayı kapattı.

Aşağıdaki grafik gram altının günlük hareketlerini göstermektedir.

Kaynak: Tradingview

Geçtiğimiz hafta analizimde paylaştığım yukarıdaki grafik gram altının olası dönüş noktasını çok başarılı bir şekilde bir şekilde belirledi. Burada olası sözcüğüne çok değer veriyorum çünkü teknik analist olarak teknik analizin bir olasılıkları yönetme sanatı olduğuna inanıyorum.

Madem elimizde şu an için güzel çalışan bir teknik yapı var, dilerseniz bu yapı üzerinden gram altın hareketini yorumlayalım. Geçtiğimiz hafta veri odaklı olarak dönüş alan gram altın daha önce 5 kez test ettiği kanal desteğine kadar çekildi ve desteğin hemen üzerinde kapanış aldı. Hafta ortası uzun kırmızı mumdan sonra oluşan yeşil doji mum ise yükselişin habercisi olarak yorumlandı çünkü fiyat hem kanal desteği üzerinde konumlanmış hem de büyük bir geri çekilme sonrası kararsız bir mum oluşmuş oldu. Aslında bu yapıyı görenler eğer cazip komisyon oranlarına sahiplerse kısa vadeli pozisyon alabilirlerdi. Çünkü geçtiğimiz haftanın son 2 gününde yaşanan fiyat hareketi %2’ye yaklaşmış oldu. Geçtiğimiz hafta kapanışının da kuvvetli olması ile birlikte gram altının haftalık görünümü aşağıdaki şekilde oluştu.

Kaynak: Tradingview

Yukarıdaki grafikte yer alan her bir mum gram altının 1 haftalık hareketini göstermektedir. Dikkat ederseniz gram altının son mumu kanal desteğine kadar sarkmış bir doji mumdu. Oluşan bu mumu şu şekilde yorumlayabiliriz; Fiyat bir nedenle trend desteğine kadar savrulmuş ama piyasa yaşanan bu düşüşü kabul etmemiş ve kapanış itibarıyla fiyatı açılış değeri civarına kadar taşımış bu sebeple bu hafta ekstra bir haber akışı olmazsa gram altının geçtiğimiz hafta yaşanan savrulmanın tam tersine yukarı hedefleri test etme ihtimali, düşme ihtimalinden yüksek görünmektedir. (Bu cümleyi lütfen gram altın bu hafta yükselecek çıkarımı ile okumayınız. Buradaki tespit düşüş ve yükseliş ihtimallerinin göreceli olarak değerlendirilmesidir.)

Ons altın

Aşağıdaki grafik ons altının günlük hareketlerini göstermektedir.

Kaynak: Tradingview

Gram altın hareketinin asıl kaynağı olan ons altın da geçtiğimiz hafta içinden sıyrıldığı kanalı back test’e geldi ve yönünü tekrar yukarı çevirdi. Normalde bu tarz testler kanal direnç çizgisine kadar olur fakat bazı anormal hareketler sırasında fiyat coşku ile sınırların dışına salınabilir. Geçtiğimiz hafta ons altında yaşanan satış hareketini de bu sınıfta değerlendirebiliriz.

Bu kapsamda ons altının alçalan kanal direnç seviyesi üzerinde kaldığı sürece 2070 USD direnci altında baskılanarak hareketine dar bir bant içinde devam etmesi beklenebilir.

Temel analiz açısından ons altın

Ons altın hareketini teknik açıdan incelemekle birlikte önümüzdeki dönemde ons altını etkileyecek en önemli gelişme ABD Merkez Bankası’nın (FED) alacağı faiz indirim kararı olacaktır. Bu yıl için 3 adet 0,25 puanlık bir indirim masada olmakla birlikte, faiz indirimine başlanacak dönem ve faiz indirim hızı ons altının hareketini netleştirecektir. ABD faizlerinin düşmesi altın gibi değerli metallere olan talebin doğal olarak artması anlamına geleceği için ons altın fiyatının yükseliş patikasına içinde hareket etmesi beklenebilir. Buradaki tüm soru işareti bu kanal hangi seviyede başlayacak ve eğimi ne olacak?

Milyon dolar değerindeki bu sorunun cevabını kim bilebilir ki?

REKLAMI KAPAT X