Altın kritik Fed haftasına yükselen trendinin altında giriyor

Okuma Süresi: 3 Dakika
Altın kritik Fed haftasına yükselen trendinin altında giriyor
Osman Bayrak
11.12.2023 08:52

Ons altın, Fed’in kritik faiz kararının açıklanacağı haftaya önemli yükselen trendinin altında giriyor.

Ons altın açısından geçtiğimiz hafta son derece volatil bir hafta oldu. Geçtiğimiz hafta başında piyasaların kapalı olduğu saatlerde sürpriz bir şekilde 2150 USD seviyesini test eden ons altın daha da sürpriz bir şekilde kısa vadeli yükselen trendini aşağı kırarak kapanış aldı. 2150 USD seviyesinden 1995 USD seviyesine kadar önemli bir savrulma yaşayan ons altın, geçtiğimiz haftayı aşağıdaki grafikte görebileceğiniz gibi kısa vadeli yükselen trendini aşağı kırarak kapattı.

 

Kaynak: Tradingview

Uzun vadeli yatırımcılar açısından izlemesi keyifli bir savrulma olsa da özellikle ekran izleyenler açısından yorucu ve beklenmedik bir hafta idi.            

Bu hafta çarşamba günü Fed’in kritik faiz kararı açıklanacağı için volatilitenin yükselmesi şaşırtıcı olmayacaktır. Her ne kadar Fed’in faizleri değiştirmemesi beklenirken, Fed Başkanı Powell’ın basın toplantısı esnasında vereceği mesajlar faizlerin geleceği konusundaki beklentiler konusunda belirleyici olabilir. Son yaşanan ons altın yükselişine neden olan unsurlardan birinin Fed faizleriyle ilgili beklentiler olduğu düşünülürse gelecek mesajlar daha da anlamlı hale gelecektir. Piyasada hâkim olan faiz indirimi beklentisini fazla iyimser görmekle birlikte, Fed tarafından gelen mesajlara bakınca çok da haksız olmadıklarını düşünüyorum. Fakat ABD ekonomisinin genel gidişatı ve çekirdek enflasyon tarafında yaşananları düşününce ABD faizlerinin beklenenden daha uzun süre sabit kalacağını düşünüyorum. Fakat yine de kısa vadeli hareketler Fed Başkanı Powell’ın vereceği mesajlara endeksli olacaktır.

Ons altına teknik açıdan baktığımızda, geçen hafta yaşanan zirve sonrası yükselen trendin kırılarak hafta kapanışının alınması bir miktar can sıkıcı oldu. Henüz düşüş yönünde açılan pozisyonlar yoğunlaşmamış olsa da hafta başında 2020 USD’yi geçemeyen ons altının haftanın geri kalanında güçlenmesi zorlaşacaktır. Eğer ons altın 2020 USD üzerine atabilirse 2066 USD bir sonraki hedefi haline gelebilir. Zayıflığın devamında ise 1980 USD ve 1940 USD seviyeleri sıralı destekler olarak karşımıza çıkabilir.

Ons altında görülen zayıflama gram altın tarafında da zayıflamaya neden oldu. Yükselen kanal direncine dek yükselen gram altın hafta sonuna doğru kritik 1880 TL seviyesini aşağı kırarak 1859 TL seviyesinden haftalık kapanış aldı. Her ne kadar hala yükselen kanal içinde olsa da kısa vadeli önemli bir yükselen trendin altında fiyatlanmaktadır. Bu nedenle hafta başında 1885 TL üzerine atamayan gram altının 1840 TL seviyesine dek gerilemesi şaşırtıcı olmayacaktır. Olası zayıflığın devamında önemli olan gram altının 1840 TL’nin altında ya da üzerinde kalıcılık göstermesi olacaktır. Gram altının içinde bulunduğu yükselen kanaldan bir alt kanala düşmemesi için bu seviyenin kırılmaması çok önemlidir.

Son olarak, cuma günü yaşanan zayıflık sonrası altın/gümüş rasyosu da cuma gününü %2,28’lik bir yükseliş ile kapattı. Bu yükseliş ile altın gümüş rasyosu da içine sıkıştığı üçgen bölgeden yukarı sıyrılmış oldu. Altın/gümüş rasyosunun bu yükseliş hareketi değerli metallerde olası bir düşüş hareketini akıllara getirse de çarşamba günü Fed’den gelecek mesajlar, kısa vadeli yön konusunda belirleyici olacaktır.  

REKLAMI KAPAT X