Altın küçük ama istikrarlı adımlarla yükseliyor

Okuma Süresi: 3 Dakika
Altın küçük ama istikrarlı adımlarla yükseliyor
Osman Bayrak
28.02.2024 09:47

Altın, haftanın başındaki iki iş gününde net bir yükseliş görünümü oluşturacak bir kapanış mumu alamasa da küçük ama istikrarlı adımlarla yükselişini sürdürdü.

Aşağıdaki grafik gram altının günlük hareketlerini göstermektedir.

Kaynak: Tradingview

Altın, hafta başındaki analizimde de dikkat çektiğim yeşil ara yükselen kanalın direnç seviyesine yakın hareketine devam ediyor. Son 9-10 günlük hareketlerle oluşan mavi ara yükselen trendin üzerinde kaldıkça ise kanalın direnç seviyesi yoklanmaya başladı ancak yükseliş denemelerinin ısrarlı ama zayıf olduğu görüldü. Buna göre yeşil kanalın direnç seviyesinde son 3 gündür direnç kırılmaya çalışılmasına rağmen her deneme bir şekilde satış ile karşılaştı. Bu nedenle de bugüne kadar henüz net bir kırılım görüntüsü gelmedi. Bu görünümün oluşmasına neden olan ana unsurun ise ons altının hareketleri olduğunu söyleyebiliriz.

Ons altın ise haftaya güç kaybederek başlamıştı. Dün de mezar taşı olarak adlandırabileceğimiz negatif görünümlü bir mumla günü tamamladı. Ons altın da her ne kadar son 2 haftadır bir yükseliş hareketi içinde olsa da bu hafta o yükselişi bir miktar daha zayıf bir seyire bıraktı. Fakat ons altına karşılık dolar/TL’de görülen ufak yükseliş hareketi gram altının yükseliş hareketini desteklemiş oldu.

Yaşanan bu hareketlerin son derece sınırlı olmasının temelinde ise henüz ons altın tarafında net bir yön tayinine neden olacak bir ana hareketin başlamamış olması yatmaktadır. 2070 USD altında fiyatlanan ons altının dar bir bant içinde hareket etmesi ise gayet normal karşılanmalıdır çünkü eğer bir yükseliş hareketi yaşanacak ise gözler ons altının 2070 USD üzerinde kalıcı olup olamayacağında olacaktır. Şu an için bu hedefin altında fiyatlanan ons altın için git-gel hareketlerinin yaşanması da gayet normaldir.

Dolar Endeksinin Altına Etkisi 

Aşağıdaki grafik Dolar Endeksi’nin (DXY) günlük hareketlerini göstermektedir.

Kaynak: Tradingview

2023 yılı sonunda 100 seviyesine kadar gerileyen DXY endeksi yeni yılla birlikte yönünü yukarı çevirmişti. Çok keskin olmamakla birlikte yaşanan yükseliş hareketi ise ons altın tarafına dalgalı bir düşüş seyri olarak yansımıştı.

Yaklaşık 105 seviyelerinde alçalan trendini test eden DXY endeksi, buradaki direnci kıramayarak yönünü tekrar aşağı çevirdi. Burada görülen geri çekilme gayet normal bir şekilde ons altın tarafına yükseliş olarak yansıdı. Aslında ons altının yaklaşık 1980 USD seviyesinden başlayan yükselen hareketinin bir nedeni de DXY’de görülen geri çekilmeydi. Bu nedenle altın yatırımcılarının bir gözü DXY’de yaşanan hareketin geleceğinde olmalı.

ABD - Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYİH) Verisi

Bugün saat 16.30’da açıklanması beklenen ABD çeyreklik Gayri Safi Yurtiçi Hasıla verisi de ABD ekonomisinin büyümesi ile ilgili net bir bilgi vereceği için volatiliteye neden olabilecek güçte olacak. Piyasa beklentisinin %3,3 olarak şekillendiği verinin beklentiden iyi gelmesi değerli metal piyasasına negatif, beklentiden kötü gelmesi halinde değerli metal piyasasına pozitif yansıma ihtimali yüksektir.

Fed’in faiz politikasının ABD ekonomisinin genel gidişatına olan etkileri ile ilgili ipuçlarının aranacağı veri saatinde oluşabilecek volatiliteye dikkat etmek gerekir.

İLGİLİ HABER Altın fiyatlarında yükseliş devam edecek mi? Altın fiyatları, bu hafta ABD'de açıklanacak olan veriler öncesinde güçlü duruşunu koruyor. Peki, yükselişin devamına yönelik uzmanlar ne söylüyor? İşte detaylar..
**Kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
REKLAMI KAPAT X