Altın tarihin en yüksek kapanışını yaptı

Okuma Süresi: 3 Dakika
Altın tarihin en yüksek kapanışını yaptı
Osman Bayrak
03.03.2024 22:20

Son birkaç haftadır küçük adımlarla yükselişini sürdüren altın, geçtiğimiz haftayı muazzam bir hareket sergileyerek tarihinin en yüksek kapanışını alarak kapattı. İsterseniz bu haftaya bu hareketi ve hareketin getireceklerini analiz ederek başlayalım.

Ons Altın

Aşağıdaki grafik ons altının günlük hareketlerini göstermektedir.

Ons altın hareketlerini yukarıdaki alçalan kanal içinde takip ediyorduk. 14 Şubat’ta kanal desteğinde kararsın bir doji mum bırakan ons altın düşüşünü sonlandırmış ve böylece yönünü yukarı çevirmişti. Geçtiğimiz hafta alçalan kanalın direnç seviyesine gelen ons altın kanalın direncini birkaç kez test etmiş ama üzerine atamamıştı.

Bu tarz hareketlerde bir direnç ne kadar test edilirse o kadar zayıfladığını aklımızda bulundurarak hareketi yakından takip ediyorduk. Perşembe günü gelen yükseliş ons altını kanalın dışına çıkaran ilk mum ve dolayısı ile yeni bir yükseliş adına atılmış ilk adım oldu. Bu hareketin ardından da Cuma günü yaşanan mum bizim için açıkçası çok şaşırtıcı olmadı.

Haftayı 2082 USD gibi tüm zamanların zirve seviyesinden kapatan ons altın için bu hafta 2070 USD üzerinde kalıcılık sergileyip sergileyemeyeceğini yakından izleyeceğiz. Yukarıdaki grafikte daha önce test edilen 2150 USD seviyesi kırmızı bir fitil olarak kalmıştı fakat bu sefer hareket daha sağlam bir şekilde geliyor açıkçası. Güzel bir alçalan kanalın ardından gelen direnç kırılımı ile gelen muazzam yükseliş yatırımcısı için umut verici oldu açıkçası.

Eğer bu hafta başında 2 gün daha 2070 USD üzerinde kalıcılık görülürse 2150 USD yolculuğu başladı diyebileceğiz. Çarşamba günü yayınlayacağım analize dek grafiği bu bakış açısı ile takip edebilirsiniz.

Gram Altın

Aşağıdaki grafik gram altının günlük hareketlerini göstermektedir.

Ons altında yaşanan yukarı yönlü hareket gram altın grafiğine de yukarıdaki gibi etki etti. Analizlerimi yakından izleyenler gram altın için çizdiğim kısa-orta vadeli yükselen kanalları anımsayacaktır. Geçtiğimiz hafta Çarşamba günü kısa vadeli kanalın direncini kıran gram altın için 2076 TL hedef haline gelmişti. Yaşanan hareketin momentumu Cuma günü artınca hafta kapanışı tüm zamanların zirvesi olan 2096 TL seviyesinden gerçekleşti.

Bu haftanın ilk 2 günü gram altın açısından yakından izleyeceğimiz seviye 2080 TL olacaktır. Eğer en az 2 gün kapanışı da 2080 TL üzerinde olursa gram altın için orta vadeli yeni yol haritasını Çarşamba günü sizlerle paylaşacağım.

Yükseliş Dönemlerinde Önemi Artan Yatırımcı Psikolojisi

Bir yükseliş ile aynı yönde pozisyon sahibi iseniz ekranlarınızda sürekli daha geniş vadeli grafikler yer almalı. Örneğin ons altın için yatırımcılar muhakkak haftalık ve aylık grafikleri göz önünde bulundurmalılar. Yaşanan hareketin ana yönü geniş vadeli grafiklerde, ayak izleri ise günlük ve saatlik grafiklerde yer almaktadır. Unutmamalıyız ki bir harekette yaşanan ayak izleri, ana yönde bir değişim olmadıkça fikrinizi değiştirmemelidir. Yatırımcı, pozisyonunu korurken ilk muhafaza edeceği yatırımcı psikolojisi olmalıdır. Çünkü yaşanan/yaşanacak trendleri en sağlıklı şekilde takip edebilmek için, sizi ana yoldan ayırabilecek gürültülerden (Noise) kendinizi ari tutmayı başarabilmeniz gerekmektedir.

 

Ons altın haftalık grafiği

            

Ons altın aylık grafiği

 

**Kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

İLGİLİ HABER Gram altından yeni rekor Gram altın, ABD'de açıklanan dünkü verilerin ardından mart ayına rekor tazeleyerek başladı.
REKLAMI KAPAT X