Altın, Tarım Dışı İstihdam verisini bekliyor

Okuma Süresi: 3 Dakika
Altın, Tarım Dışı İstihdam verisini bekliyor
Osman Bayrak
05.07.2023 11:40

Altın fiyatları için bu hafta cuma günü açıklanacak olan ABD Tarım Dışı İstihdam verisi başlı başına volatilite kaynağı olacak. Buna göre, açıklanacak veri öncesinde kritik destek bölgesinden dönüş alan ons altının ve dolar/TL'nin desteğiyle rekor seviyelere çıkan gram altının, Tarım Dışı İstihdam verisini bekleme moduna geçtiğini söyleyebiliriz.

Ons altın hareketlerini yakından takip ettiğim grafiğin son hali aşağıdaki gibidir.

Kaynak: Tradingview

Yukarıdaki grafikte görebileceğiniz gibi, geçen hafta ons altın çok önemli bir destek seviyeden geri döndü. 200 günlük hareketli ortalama ve fibo 0.38 seviyesi geçtiğimiz hafta 1893 USD seviyesinde kesişti. Tam olarak bu kesişmeye denk gelecek şekilde geri çekilen ons altın geçtiğimiz hafta perşembe günü 1893 USD seviyesini görerek yönünü yukarı çevirdi. Perşembe günü oluşan muma bakıldığında ise güzel bir dönüş mumu oluştuğunu söyleyebiliriz. Önemli bir düşüş hareketinin ardından “Abandoned Baby” olarak adlandırdığımız bu mum ile kapanış alan ons altın, yönünü böylelikle başarılı bir şekilde yukarı çevirmeyi başardı.

Tepki yükselişi sergileyen ons altının karşısına ise doğal olarak önemli bir direnç olan 2070 USD’den gelen alçalan trend çizgisi çıktı. Dün ons altının en yüksek 1930 USD görerek bu alçalan trende tam olarak temas edip geri dönmesi de bu trendin önemini bir kez daha hatırlattı. Şu an ons altın 200 günlük hareketli ortalama seviyesi olan 1895 USD ile 1930 USD arasına sıkışmış durumda.

Teknik anlamda oluşan bu sıkışma aslında çok da sürpriz olmayan bir durum. Önemli verilerin açıklanacağı dönemlerin hemen öncesinde her iki yönde de risk almak istemeyen yatırımcılar nedeniyle fiyat belirli bir aralığa sıkışarak net bir yön tayini vermeyebilir. Ons altının bu hafta içine sıkıştığı alan teknik anlamda son derece anlamlı bir bölge olması nedeniyle cuma günü açıklanacak olan ABD Tarım Dışı İstihdam verisi yatırımcılar tarafından yakından takip edilecektir.

ABD Tarım Dışı İstihdam verisi ise ABD ekonomisinin iş gücü piyasasının gücünü ifade ettiği için FED tarafından yakından izlenen verilerin başında gelmektedir. Piyasa ise istihdam verisine yönelik 225 binlik bir artış beklemektedir. Cuma günü 15.30’da açıklanacak verinin beklentinin üzerinde gelmesi durumunda ons altında sert bir satış dalgası ile, verinin beklenti altında kalması durumunda ise kuvvetli bir tepki yükselişi ile karşılaşabiliriz.

Son olarak son dönemde beklenti etrafında gelen verilerin de ons altına sınırlı pozitif katkı yaptığını hatırlatmak isterim.

Gram altın

Gram altın hareketlerini yakından takip ettiğim grafiğin de son hali aşağıdaki gibidir.

Kaynak: Tradingview

Yukarıdaki grafikte açıkça görülebileceği gibi gram altında 1250 TL’den beri süregelen bir yükseliş hareketi ile karşılaşıyoruz. Mevcut durumda mavi yükselen trend kırılmadıkça, grafik yukarı yönlü okunmalıdır. Gram altındaki yatay hareket devam ettiği sürece ise 5 iş günü sonunda fiyatın yükselen trend ile karşılaşması beklenebilir. Burada önemli olan nokta ise yükselen trende yaklaşması ya da temas etmesi halinde fiyatın vereceği tepkidir.

Şu an için kısa vadede ons altın hareketini etkileme gücüne sahip cuma günkü veriye dek dolar/TL’de ekstra bir hareketlilik olmazsa cuma günü gram altının yükselen trend karşısında bir karar süreci yaşaması son derece olasıdır.

Mavi yükselen trend kırılmadıkça kısa vadede gram altın hedefi yükselen kanalın tepe bölgesi olan 1700 TL olacak iken, trendin kırılması halinde ilk önemli durak ise 1540 TL olacaktır.

REKLAMI KAPAT X