Altın ve gümüş yön arayışını sürdürüyor

Okuma Süresi: 3 Dakika
Altın ve gümüş yön arayışını sürdürüyor
Osman Bayrak
17.01.2022 10:52

Geçtiğimiz haftayı 1818 USD seviyesinde kapatan ons altın ve 22,96 USD seviyesinden kapatan ons gümüşün yön arayışları devam etmektedir.

25 Ocak tarihinde yapılacak FED FOMC toplantısına kadar da global büyük fonların net bir pozisyon almaları beklenmemektedir. Bu nedenle, bu tarihe yakın ya da bu tarih sonrasında hareketlerin yönünün netleşmesi çok daha olası görünmektedir.

Geçen haftanın önemli verileri nasıl şekillendi?

ABD Aylık Çekirdek TÜFE (Aralık)

Bir Önceki Değer

0,5%

Beklenen

0,5%

Açıklanan

0,6%

ABD İşsizlik Haklarından Yararlanma Başvuruları

Bir Önceki Değer

207 K

Beklenen

205 K

Açıklanan

230 K 

ABD Aylık Çekirdek ÜFE (Aralık)

Bir Önceki Değer

0,8%

Beklenen

0,4%

Açıklanan

0,2%

ABD Aylık Perakende Satışlar (Aralık)

Bir Önceki Değer

 0,3%

Beklenen

-0,1%

Açıklanan

-1,9%

ABD tarafında çekirdek TÜFE tarafında yaşanan artışın sürdüğünü gözlemledik. Fakat çekirdek ABD ÜFE’nin beklenenden az yükselmesi takip eden aylarda da benzer bir trendin devam etmesi halinde ABD TÜFE için umut verici olacaktır. Diğer taraftan İşsizlik haklarından yararlananların sayıca artışı ve özellikle aylık perakende satışlarda beklenenden çok daha fazla bir daralmanın yaşanması ekonomik aktivitelerin canlılığı ve tüketim alışkanlıkların devamı açısından olumsuz yorumlandı. Özellikle Ocak ayına ait perakende satış rakamlarının önemi bir kez daha artmış oldu.

Dolar Endeksi (DXY)

Tüm Dünya tarafından dolar endeksinde beklenen yükselme geçen hafta yaşanmadığı gibi; dolar endeksinin ana yükselen trendi kırılarak tekrar onaya geldi. Bu nedenle dolar endeksinin öncelikle 95,40’ın sonrasında ise 95,60’ın üzerinde kalıp kalamayacağı yakın takibimizde olacaktır. Dolar endeksi eğer bir yükseliş hareketi sergileyemez ise düşüş hareketinde hedefi 93,50 seviyesi olarak görülmektedir. Dolar endeksinin bu şekilde güç kaybetmesinin değerli metallere pozitif etki etmesi beklenir. Bu değer kaybında diğer global merkez bankalarının faiz artırma konusunda daha öncül olabileceği beklentisi etkili olabilir. Özellikle İngiliz Sterlini’nin geçtiğimiz hafta ABD Doları karşısındaki değerlenmesi benzer etkiyi gözler önüne sermektedir.

Altın/Gümüş Rasyosu

Uzun süredir bahsetmediğim altın/gümüş rasyosu altın lehine yükselişine devam etmektedir. 79 seviyesinde hareketine devam eden rasyoda, ikili tepe ihtimali göze çarpmaktadır. Özellikle göstergelerin de günlük grafiklerde zayıflaması, olası düşüş yöndeki beklentileri kuvvetlendirmektedir. Sırası ile 78 ve 77 seviyelerinin aşağı yönde kırılması ons gümüşe bir alım dalgası getireceği gibi, ons altını da peşinden sürükleyebilir. Bu nedenle yakın vadede bu iki değer takibimizde olacaktır.

Ons Altın ve Ons Gümüş

Ons altın cephesinde fiyat hareketi daralan üçgen bandı içinde devam etmektedir. Alt bantta 1790 USD, üst bantta ise 1850 USD seviyeleri yön tayini için belirleyici seviyeler olacaktır. Bu seviyeler dâhilinde fiyatın bir bant hareketi içinde hareketine devam etmesi beklenebilir.

Benzer yapı ons gümüş için de geçerli olup alt bant olarak 21,50 USD, üst bant olarak da 23,50 USD seviyelerini takip edeceğiz. Bu seviyeler dâhilinde bir bant hareketinin devamı; seviyelerin kırılması halinde ise kırılma yönünde hareketin devamı beklenebilir.

Haftalık Önemli Veriler

TR Haftalık Repo Faiz Oranı

Açıklanma Tarihi

20.01.2022/14:00

Bir Önceki Değer

14%

Beklenen

-

Açıklanan

-

ABD İşsizlik Haklarından Yararlanma Başvuruları

Açıklanma Tarihi

20.01.2022/16:30

Bir Önceki Değer

230 K 

Beklenen

220 K

Açıklanan

Kazançlı bir hafta geçirmeniz dileğiyle.

 

REKLAMI KAPAT X