Altın ve gümüşün haftalık grafikleri

Okuma Süresi: 3 Dakika
Altın ve gümüşün haftalık grafikleri
Osman Bayrak
09.03.2022 13:58

Ons altın geçtiğimiz haftayı 1970 USD, ons gümüş ise 25,70 USD seviyesinden kapattı. Ukrayna-Rusya savaşında gerginliğin her geçen gün yükselmesi değerli metal ve emtia piyasalarını adeta kasıp kavurmaktadır. Daha önce verdiğim kısa vadeli hedeflerin yaşanması ile altın ve gümüşün haftalık grafiklerinde yer alan büyük fırsat/tehlikeden bahsetmek istiyorum.

Ons Altın

Ons altının haftalık grafiğini incelediğimizde, 2012 yılından beri yaşanan bir fincan-kulp yapısının varlığı ortaya çıkmaktadır. 2013 yılında FED’in faiz artırım sürecine başlayacağını ifade etmesi ile birlikte bir düşüş trendine giren ons altın, sonrasında 1100-1400 USD aralığında dip çalışması / kanal hareketi yapmıştı. Dikkat ederseniz eğer 2019 yılı boyunca ufak flama formasyonları meydana getirerek yukarı tırmanmıştır. Şu an karşılaştığımız durum ise hem 10 yıllık bir fincan-kulp yapısı hem de 2019’dan beri oluşan büyük bir flama formasyonudur. Bayrak sapı 1200 USD’den başlamış olup, 2000 USD-1700 USD arasında ise flama meydana gelmiştir. Savaş ortamında flama yukarı kırılmış görünmektedir. Ayrıca haftalık RSI göstergesinin 70 değerine henüz ulaşmış olması yükseliş umutlarını güçlendirmektedir.

Burada bahsettiğim formasyonlar çok uzun sürede oluştuğu için hedefleri de aynı oranda yüksek olabilir. Şu an için bir hedef vermekten ziyade yukarı yönlü oluşan büyük formasyonları işaret etmek istiyorum. Fakat unutmamak gerekir ki 10 yıllık bu büyük formasyonun çalışması demek büyük paradigma değişikliklerini işaret edecektir. Diğer taraftan bu formasyonun FED’in alacağı faiz kararlarına ve bilanço küçültmesi hamlelerine rağmen çalışıp çalışmayacağını takip edeceğiz.

Ons Gümüş

Ons gümüşün de haftalık grafiklerinde büyük bir flama yapısı göze çarpmaktadır. 12 USD seviyesinden başlayan bu hareket 30 USD seviyesinde zirveyi görüp bayrak sapını oluşturmuştu. Yaklaşık 1,5 yıllık süreçte yatay kanal hareketi sergileyen ons gümüş yönünü yine yukarı çevirmesi ile birlikte uzun vadede oluşan yukarı yönlü formasyonu desteklemektedir. Ons altında olduğu gibi ons gümüşün de FED’e rağmen bu hareketi sergileyip sergileyemeyeceği merak konusudur. Ons gümüşün olası 30 USD üzeri fiyatlamasında 2011 yılında gördüğü zirve değeri tekrar görmesi gündeme gelebilir.

Geçtiğimiz Haftanın Önemli Verileri

Geçtiğimiz hafta açıklanan enflasyon verileri maalesef hep beklentiler üzerinde geldi. Yaşanan savaş ortamı da tedarik zincirlerinde ek streslere neden olma ihtimali nedeniyle küresel enflasyonun bir miktar daha artmasına neden olabilir. Diğer taraftan ABD tarafında tarım dışı istihdam verileri güçlü geldi. Hem enflasyon verilerinin yüksek gelmesi, hem de istihdam verisinin yüksek olması Mart ayı FED toplantısındaki faiz beklentilerini yükseltmektedir. Eğer söz konusu savaş ortamı olmasaydı bu veri seti ile son derece şahin bir FED beklentisi hâkim olabilirdi.

Euro bölgesi Şubat TÜFE

Açıklanma Tarihi

02.03.2022/13:00

Bir Önceki Değer

% 5,1

Beklenen

% 5,3

Açıklanan

% 5,8

Şubat Ayı TR TÜFE

Açıklanma Tarihi

03.03.2022/13:00

Bir Önceki Değer

% 11,1

Beklenen

% 3,8

Açıklanan

% 4,81

ABD Şubat Tarım dışı istihdam

Açıklanma Tarihi

04.03.2022/16:30

Bir Önceki Değer

481 K (Revize Edildi)

Beklenen

450 K

Açıklanan

678 K

Haftalık Önemli Veriler

Bu hafta Avrupa Merkez Bankası faiz kararı dikkatle izlenecektir. Herhangi bir değişiklik beklenmemektedir.

           

 

           

           

REKLAMI KAPAT X