Altın yatırımcıları hangi grafikleri nasıl takip etmeli?

Okuma Süresi: 3 Dakika
Altın yatırımcıları hangi grafikleri nasıl takip etmeli?
Osman Bayrak
25.09.2023 08:26

Altın, geçtiğimiz haftayı net bir yön tayini olmadan kararsız bir şekilde atlattı. Her ne kadar yukarı ve aşağı yönde volatilite yüksek olsa da haftalık kapanış itibarıyla fiyatlarda önemli bir değişiklik olmadı. Bu yazımızda ise haftaya başlarken altın yatırımcısının takip edeceği grafikleri ve bu grafikleri nasıl takip edeceklerini inceleyeceğiz.

Aşağıdaki grafik ons altının günlük hareketlerini göstermektedir.

Kaynak: Tradingview

Ons altında takip ettiğimiz en önemli trend 2070 USD seviyesinden gelen yeşil alçalan trenddir. Bu trend yukarı kırılıp, üzerinde kalıcılık gelmeden önemli bir yükseliş hareketinden bahsetmek neredeyse imkansız. Bu nedenle fiyatın bu trendle olan kesişmelerini yakından izliyoruz.

Geçtiğimiz hafta gelen 1947 USD testi her ne kadar trend üzerinde yer alsa da her zaman altını çizerek belirttiğim “kalıcılık” sağlanamadı. Bu nedenle de dikkat ederseniz yaşanan temel gelişmeler ışığında (FED faiz kararı, Powell’ın açıklamaları) haftayı yeşil trendin hemen altında kapattı.

Yaşanacak fiyat hareketlerinde destek olarak turuncu renkte gösterilen 200 günlük hareketli ortalama korunması gereken bir destek olarak takibimizde olacaktır. Olası bu desteğin altına doğru hareketlerde fiyatın aşağı yönde derinleşme ihtimali artabilir. Bu nedenle 1910 USD ve 1900 USD destekleri öne çıkmaktadır. Olası yükseliş hareketinin devamında ise 1950 USD ve 1980 USD seviyeleri iki önemli direnç olarak karşımıza çıkabilir. 1950 USD bir önceki direnç, 1980 USD ise mavi yükselen trende olası temas bölgesi olarak takibimizde olacaktır.

Gram altın

Aşağıdaki grafik gram altının günlük hareketlerini göstermektedir.

Kaynak: Tradingview

Özellikle ons altın hareketlerinde görülen volatilite sonrasında gram altın kısa vade alçalan trendini yukarı kırmayı başardı. Yukarıda görülen 3 farklı yükselen paralel kanal gram altının kanal katlama hedeflerini göstermektedir. 1720 TL seviyesinden gelen alçalan trend bir süredir gram altını baskılamaktaydı. Bu trende yakın bir bakış açısı ile bakarsanız eğer birden çok kez test edilmesine rağmen geçtiğimiz hafta yukarı yönde kırılabildiğini görebilirsiniz. Hatta kırılım sonrası gelen geri çekilmede 1653 TL geri çekilmesinde kırılan alçalan trend back test edilmiş oldu.

Bu hareketten sonra gram altın için potansiyel direnç bölgeleri 1685 TL ve 1720 TL olarak takip edilebilir.

Gram altının olası yükseliş hareketinde nihai hedefi orta vadede 1780 TL olarak karşımıza çıkmaktadır.

Altın/gümüş rasyosu

Aşağıdaki grafik altın/gümüş rasyosunun günlük hareketlerini göstermektedir.

Kaynak: Tradingview

Bu rasyoyu olası bir yükseliş hareketinin başlangıcı açısından yakından izliyoruz. Çünkü değerli metallerde yaşanacak bir hareketlilikte altın/gümüş rasyosunun aşağı yönde hareket etmesi beklenir. Şu an için rasyo mavi renkli yatay bölge içinde hareket ediyor. Daha geniş bir bakış açısı ile bakılırsa da yeşil daralan üçgen içinde sıkışmanın sonuna doğru ilerlemektedir. Bu nedenle olası 79 seviyesini altındaki bir kalıcılaşma ons altına bir yükseliş hareketi olarak yansıyabilir.   

ABD 10 Yıllık Tahvil Faizleri

Aşağıdaki grafik ABD 10 Yıllık Tahvil Faizlerinin haftalık hareketlerini göstermektedir.

Kaynak: Tradingview

Yükselen faiz oranlarının altın fiyatları üzerinde bir baskı unsuru olduğunu düşünürsek, ABD 10 Yıllık Tahvil Faizlerinin bir önceki ATH (All Time High, Tüm Zamanların Yükseği) seviyesini yukarı kırması hoş görünmemektedir. Fakat bu hafta faiz oranlarının bu seviyenin altında ya da üzerinde kapatacak olması hareketin devamı açısından önemli olacaktır.

REKLAMI KAPAT X