Altın yatırımcılarının gözü FED kararında olacak

Okuma Süresi: 3 Dakika
Altın yatırımcılarının gözü FED kararında olacak
Osman Bayrak
24.07.2023 08:28

            Enflasyon ve işgücü verileri ışığında kritik FED toplantısı haftasına ulaşmış durumdayız. Altının orta vadeli yönüne etki edebilme gücü nedeniyle altın yatırımcısının tüm dikkati bu hafta FED toplantısında olacaktır.

            Bu hafta Çarşamba günü Türkiye saati ile saat 21:00’de FED faiz kararını verecek. Piyasa tarafından % 5.25 seviyesinde bulunan faizlerin % 5.5 seviyesine dek artırılması  beklenmektedir. Gerek toplantıya dek açıklanan enflasyon verisi, gerekse istihdam piyasasına ait veriler net bir yön tayini konusunda fikir vermese de, FED üyelerinin sözlü yönlendirmelerinden ilk toplantıda faiz artırımı yönünde karar alabilecekleri anlaşılmaktadır. Her ne kadar bugüne dek olan sözlü yönlendirmeler piyasadaki fiyatlandırmalara yön verme amacı gütse de bu toplantıda alınacak karar önemli olacaktır. Çünkü son açıklanan enflasyon verisi de piyasa beklentisinin altında gelmesi ile birlikte daha fazla faiz artırımına ihtiyaç olup olmadığına dair soru işaretlerinin yükselmesine neden olmuştu. Eğer faiz kararı piyasa beklentisine paralel şekilde 0.25 puanlık artış yönünde olursa gözler bu kez FED Başkanı’nın basın toplantısında vereceği mesajlara çevrilecektir.

Bu kez de faiz artırımlarının bu artırım ile son bulup bulmayacağı ve eğer olacaksa bir diğer faiz arıtırım konusunda FED’in ne denli istekli olduğu test edilecektir. Hülasa-i kelam, çarşamba akşamı altın yatırımcılarını volatil bir piyasa bekliyor.

Ons Altın

            Ons altını takip ettiğimiz grafiğin güncel halini aşağıda paylaşıyorum.

                Ons altın kritik 1935 USD direncini haber desteği ile kırdıktan sonra 1960 USD’de bulunan ilk direncine takıldı. Bu direnç altında konsolide olduktan sonra bir kırılım daha yaparak 1985 USD direncine dek yükseldi.

Dikkat ederseniz, 1985 USD’ye çizdiğim yeşil yatay direnç daha önce pek çok kez fiyatın düşüşünü ya da yükselişini engellemiş durumda. Bu kez da bir yükseliş denemesi 1985 USD’de soluklanmış görünüyor. Yukarıdaki teknik görünüme göre eğer fiyat bu hafta içi olası bir gelişme ile (Örneğin FED’in faiz artırımını pas geçmesi v.b.) 1985 USD direncini kırabilirse yukarıda fiyatı sırası ile 2000 USD, 2040 USD ve Tüm Zamanların Zirvesi olan 2067 USD seviyeleri karşılayabilir. Aşağı yönde ise 1935 USD ve 1902 USD seviyesine dek yükselen 200 günlük HO fiyata destek olmaya aday bir görünüm sergilemektedir.

Gram Altın

            Gram altın hareketlerini takip ettiğimiz günlük grafiğin son hali aşağıdadır.

            Kritik FED haftasına gram altın önemli bir sıkışma ile girmeye hazırlanıyor. Dikkat ederseniz geçtiğimiz hafta gram altın kanal katlama hedefine ulaşmıştı. Kanalın direnç bölgesinde 3 gün geçiren gram altının yükselen trendi henüz test edilmedi. Bu nedenle de gram altın kanal direnci ile yükselen trend arasına sıkışmaktadır. Bu sıkışmanın alan derinliği olarak da 4 günü var. Bu demek oluyor ki FED sonrasında gram altın fiyatı yeni bir yön kazanabilir. Yukarı yönde 1720 TL direnci kırılır ve kalıcı olabilirse yeni bir yükselen kanal marjı açılabilir. Fakat eğer 1688 TL trend desteği aşağı kırılırsa fiyatı EMA(13) seviyesi 1655 TL’de karşılayabilir. Buranın da kırılması halinde düşüşler derinleşebilir.

            Her iki yönde de orta vadeli yeni bir yön tayini açısından kritik bir hafta bizleri beklemektedir. Yaşanabilecek volatiliteden en az etkilenebilmek için pozisyonlarınızı Çarşamba günü öncesinde gözden geçirerek stratejinizi en baştan belirlemenizi öneriyorum.

 

REKLAMI KAPAT X