Altın, yatırımcısına sürpriz yapmaya hazırlanıyor

Okuma Süresi: 3 Dakika
Altın, yatırımcısına sürpriz yapmaya hazırlanıyor
Osman Bayrak
31.03.2024 23:51

Geçtiğimiz haftayı önemli bir yükseliş ile kapatan ons altın, yatırımcısına yeni haftada sürpriz yapabilecek potansiyelde bulunuyor.

Aşağıdaki grafik ons altının günlük hareketlerini göstermektedir.

Kaynak: Tradingview

Ons altın önemli bir yükseliş sonrasında 2200 USD seviyesinde, içinde bulunduğu yükselen kanalın direncine temas etmişti. Önemli bir dirence işaret eden bu seviyenin test edilmesi ile birlikte ons altın dirence yakın bölgede konsolide olmaya başladı.

Yukarıdaki grafikte kırmızı dikdörtgen alanın içinde zirveye yakın bir şekilde konsolide olan ons altın için işaret ettiğim yatay bölgede ise destek ve direnç bölgeleri son derece önemlidir çünkü, bu konsolidasyonun ne kadar süreci bilinemeyeceği için, destek ya da direncin kırılımı yeni yön için öncü gösterge olacaktır.

Öte yandan, geçtiğimiz cuma günü ons altın cephesinde görülen %1,7’lik yükseliş ile ons altın hem yatay kanalın direncini hem de içinde bulunduğu paralel kanalı yukarı kırmıştı. Cuma günü de neredeyse gün içinde gördüğü zirve seviyeye yakın bir kapanış alması yükseliş adına görünümü pozitif hale getirdi. Peki, bu grafiği bundan sonrası için nasıl okumalıyız?

Yatay konsolidasyon bölgesini yukarı kıran ons altının ilk hedefi, kanal boyu kadar yukarı gitmek olacaktı. Cuma günü görülen sert yükseliş ile neredeyse bu hedef gerçekleşmiş oldu.

Ons altının içinde bulunduğu yükselen kanalın yukarı yönde kırılması ile birlikte ilk takip edilecek fiyat hareketi ons altının 2220 USD üzerinde kalıcılık gösterip gösteremeyeceğidir. Her ne kadar cuma günü sert bir yükseliş ile haftalık kapanış gelmiş olsa da, bu seviye üzerinde kalıcılık gösterip gösteremeyeceği takip edilecektir çünkü cuma günü gelen alımların projeksiyonu için kalıcılık en önemli unsurdur.

Eğer ons altın 2220 USD üzerinde kalıcı olmayı başarırsa, ons altının bir üst kanala geçtiğinden bahsedebiliriz. Yukarıdaki grafikte yer alan yeşil yükselen kanalın, 2220 USD üzerinde kalıcılık gösteren bir ons altın için yeni oyun alanı olacağından bahsedebiliriz. Bunun içinde yeni haftanın ilk iki gününde gelecek kapanış değerlerini yakından izleyeceğiz.

Gram altın

Aşağıdaki grafik gram altının haftalık hareketlerini göstermektedir.

Kaynak: Tradingview

Ağırlıklı olarak ons altın hareketlerine bağlı olarak hareket eden gram altın, cuma günü gelen yükseliş ile bir üst yükselen kanala girmiş oldu. Dikkat ederseniz gram altın yukarıdaki yükselen kanalların içinde nizami bir şekilde hareket etmektedir.

Gram altının üst kanala geçişi muhakkak ki ons altından daha sağlam adımlarla gerçekleşti. Bu durumda ise dolar/TL’nin etkisi de yadırganamaz. Şu an üst üste 2 iş günü yükselen kanal direnci üzerinde kapanış alan bir gram altın ile karşı karşıyayız eğer ons altın yukarıda işaret ettiğim gibi 2220 USD üzerinde kalıcılık sergiler ise gram altının da bir üst yükselen kanal içine girdiğinden net bir şekilde bahsedebiliriz. Bu sayede de gram altının bir sonraki ana hedefinin 2450 TL olabileceğini söyleyebiliriz.

İLGİLİ HABER Seçim sonrasında altın yatırımcısını ne bekliyor? Altın fiyatları, Fed'in faiz indireceğine yönelik beklentilerin artması ve güçlü güvenli liman talebinin etkisiyle rekor seviyeyi gördü. Peki, yerel seçimler sonrası yeni haftada altında nasıl bir seyir bekleniyor?

**Kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

REKLAMI KAPAT X