Altın yatırımı için altın stratejiler

Okuma Süresi: 3 Dakika
Altın yatırımı için altın stratejiler
Osman Bayrak
01.10.2021 15:56

Altın yatırımı yaparken kulaktan dolma bilgiler, sezgiler ya da söylentilerle hareket edenlerin genellikle hüsrana uğradıklarına maalesef şahit oluyoruz. İşte bu nedenle, analiz yazılarımın yanında yatırım yaparken dikkat edilmesi gereken altın noktaları, bir strateji yaklaşımı içinde seriler halinde sizlerle paylaşacağım.

Öncelikle yatırım tarzınızı netleştirmeniz, karar alma noktasında çok faydalıdır. Siz yatırımcı mısınız? Trader misiniz? Yoksa Scalper mısınız? 3 yatırımcı stilinin arasındaki en temel fark, yatırımcının fiyatları ne sıklıkta takip ettiğidir. Dakikalar mertebesinde fiyat takip edip, özellikle forex piyasalarında (Yüksek kaldıraç oranlarından ötürü son derece riskli) işlem yapan bir scalper ile fiyatların seviyesine bakmadan altın alıp köşesinde saklayan Ayşe Teyze’nin yatırımcı profili arasında bir yerde, kendi stilinizin farkında olarak karar vermeniz gerekir. Bu sayede kısa, orta ve uzun vadedeki fiyat hareketlerinde alacağınız kararlar yatırım başarınızı her 3 stilde de farklılaştırır.

Peki, altın fiyatlarını TL bazında mı takip ediyorsunuz, yoksa USD bazında mı takip ediyorsunuz? USD/TL’nin orta vadede değer kazanacağını beklediğiniz dönemlerde, altın fiyatlarını USD olarak takip etmek, yani Ons Altın fiyatlarını takip etmek yatırımcı açısından karlı olacaktır. Çünkü insan beyni aynı anda iki enstrümanın değişkenliğine göre karar vermekte zorlanabilir. Türk bankacılık sisteminde XAU/USD çapraz kur işlem imkânı olduğu için, yatırımlarınızı TL bacağına uğramadan doğrudan dolardan gram altına, gram altından dolara çevirebilirsiniz. Bu sayede Ons Altın’ın yükselişlerinden kazanç elde ederken, USD/TL’deki volatilite kararlarınızı daha az etkileyecektir.

Yukarıda bahsettiğim stratejiyi 2 ayrı örnekle inceleyelim. Pandeminin piyasayı etkilemeye başladığı Mart 2020 döneminde Ons Altında yaşanan %15’lik düşüş ile Ons Altın 1450 USD seviyesini test etmişti. Bu tarihten sonra yaşanacak ekonomik daralma beklentisi ile USD/TRY’nin değer kazanacağını öngören bir yatırımcı, Ons Altın hareketlerini takip ederek, Dolar/TL’de Mayıs 2020 ayında yaşanan düşüşe aldırmayarak Ons Altının 2074 USD’lik zirvesine kadar hareketini takip edebilirdi. Zirve sonrasındaki hafta yaşanan düşüş sonrası (Zirveyi takip eden haftanın kapanış rakamından) gram altın pozisyonlarını USD/TRY’ye çeviren bir yatırımcı zirve sonrasında Ons Altın cephesinde yaşanan düşen kanal hareketinin içinde olmayacaktır. Yine aynı şekilde Kasım 2020’de ardı ardına yaşanan olumlu gelişmeler (Covid-19 Aşısının bulunması, TCMB Başkanlığı’nda yaşanan değişim) sonrasında USD/TRY ve Ons Altının değer kaybedeceği beklentisi ile tamamen TL’ye dönen yatırımcı, gram altının yaşayacağı %20’den fazla düşüş sonrası oluşan fırsattan yararlanabilecektir. Bu bahsettiğim örneklerde dikkat ettiyseniz hiç fiyat hesabı yok, kar/zarar hesabı yok. Yatırımcı sadece yükselişin ya da düşüşün yönünü, yaşanan gelişmelere göre kestirip, fiyata bakmaksızın pozisyon alıyor. Bu sayede yaşadığı stresi azaltıyor, fiyatlarda kısa vadede oluşacak volatilitenin kararını değiştirmesine izin vermiyor. Zaten eğer yatırımcı piyasa ile inatlaşıp fiyat hareketlerinin tersi yönde beklentilere kapıldı ise, büyük kayıpların arifesinde demektir. Hiçbir piyasada, özellikle 12 trilyon dolardan büyük global altın piyasasında asla ama asla fiyat ile inatlaşılmaması gerekir.

Bir sonraki strateji yazımda, altın piyasasında trend analizinin sizlere ne derece büyük faydalar sağlayacağını anlatacağım.

Kazançlı bir hafta olması dileğiyle.

REKLAMI KAPAT X