Altın yatırımında nasıl bir strateji izleyebiliriz?

Okuma Süresi: 3 Dakika
Altın yatırımında nasıl bir strateji izleyebiliriz?
Osman Bayrak
06.02.2023 10:46

Geçtiğimiz hafta gerek FED haftası olması nedeniyle, gerekse de ABD tarım dışı istihdam verisinin açıklanması nedeniyle volatil geçen bir haftayken; geçtiğimiz haftayı önemli bir kan kaybıyla kapatan altın fiyatlarında nasıl bir strateji izleyebiliriz?

Aşağıdaki grafik ons altının günlük hareketlerini göstergeler ile göstermektedir.

Kaynak: Tradingview

Altında görülen temel hareket ons altın kaynaklı olduğu için analizlerimde ons altına daha fazla ağırlık veriyorum. Geçtiğimiz hafta her ne kadar FED Başkanı Powell’ın açıklamaları şahin algılanmasa da cuma günü açıklanan ABD tarım dışı istihdam verisi şok etkisi yarattı. 180 bin kişilik istihdam artışı beklentisine karşın 517 bin kişi gibi son derece yüksek bir istihdam artışı açıklandı. Peki, bu veri neden ons altında sert bir geri çekilmeyi destekledi? Bu soruyu özellikle “destekledi” diyerek sorguluyorum çünkü ons altındaki geri çekilme geçtiğimiz hafta perşembe günü başlamıştı zaten. Bu bakış açısı ile soruyu cevaplandırırsak eğer; çok güçlü istihdam verisi FED’in ana amaçlarından biri olan ekonomiyi soğutarak, talep kaynaklı enflasyonu engelleme çabalarının mevcut faiz artış oranı ile yetersiz olabileceği sonucunu doğurmaktadır. Bu nedenle bu dönemde mevcut piyasa güçlü istihdam verilerine genellikle bu yönde cevaplar verebilir.

Bu tarz dönemlerde piyasada hâkim ortam sisli olur genellikle. Yapılan her yorumun dayandığı farklı temellere göre doğruluk payı olabilir. Ama önemli olan fiyatın bize ne anlatmaya çalıştığını doğru yorumlayarak pozisyonlarımızı gözden geçirmektedir.

Yukarıda sizlerle sıklıkla paylaştığım ons altının günlük grafiği, 3 Kasımdan beri yükselen trend içinde hareket etmekteydi. Bu trende ek olarak ons altın grafiğini EMA(13) göstergesi de çok güzel şekilde izlemekteydi. Bu nedenle yükselen trendin ya da EMA(13)’ün aşağı kırılması halinde yükseliş önemli bir yara alacaktı. Yükselişi izlerken sizlerle sıklıkla bu tespitimi paylaşmıştım.

Geçtiğimiz hafta Perşembe günü %2,5’e yaklaşan düşüş ile hem yükselen trend, hem de EMA(13) kırılmış oldu. Günlük kapanışın günün en dip seviyesinden olması da fiyattaki zayıflığı işaret ediyordu. Burada aksiyon almak bir nebze risk içerebilirdi çünkü eğer tarım dışı istihdam verisi çok kötü gelseydi piyasa oyuncuları kanal dibini bahane edip ons altında kuvvetli bir yükselişin yaşanmasını sağlarlardı. Fakat hafta kapanışı itibariyle artık ons altındaki yükselişin bir süre ara verdiğinden bahsedebiliriz. Çünkü gerek fiyatın kendisi, gerekse de göstergeler ciddi anlamda zayıflamış durumda

Kaynak: Tradingview

Yukarıdaki grafik ons altının saatlik hareketlerini göstermektedir. (Özellikle Şubat ayı verilerine odaklandım) Grafikte düşen yeşil çizgi ile gösterdiğim düşen trend artık fiyatı baskılamaya aday görünmektedir. Ons altın fiyatında ne zaman ki RSI göstergesinde bir pozitif uyumsuzluk oluşur (Fiyat daha düşük seviyeleri görmesine rağmen, göstergenin daha bir düşük seviye görmemesi); MACD göstergesinde yukarı dönüş başlar ve DMI göstergesinde DI+ DI-‘yi yukarı keserse yeniden yukarı yönlü bir hareketin başladığından bahsedebileceğiz. Burada bahsettiğim stratejiyi 15 dakikalık grafiklerde de takip edebilirsiniz fakat 15 dakikalık grafikler günlük trade edenler için daha anlamlı veriler üretebilirken, saatlik grafikler orta vadeli yatırımcılar için daha anlamlı veriler üretir. 

REKLAMI KAPAT X