Altın yeni dünyalara yelken açabilecek mi?

Okuma Süresi: 3 Dakika
Altın yeni dünyalara yelken açabilecek mi?
Osman Bayrak
04.12.2023 08:38

Ons altın geçtiğimiz haftayı çok kuvvetli bir yükselişle 2072 USD’den kapattı. Bu hafta ons altının yeni dünyalara yelken açıp açamayacağını yakından izleyeceğiz.

Neden bu şekilde bir başlığı tercih ettiğimi sorarsanız, cevabı ons altının aşağıdaki grafiğinde saklı aslında.

Kaynak: Tradingview

Yukarıdaki grafik ons altının haftalık hareketlerini göstermektedir. Ons altının yaklaşık 15 yıllık hareketlerini gösteren bu grafikte mavi yatay direnç seviye olan kabaca 2070 USD bölgesi tam 4 kez test edildi. İlk test pandemi dönemi başında Ağustos 2020’de, ikinci test Ukrayna-Rusya savağı başladığında Mart 2022’de, üçüncü test bu yıl mart ayında ve son test de geçtiğimiz cuma günü yaşandı. Bu 4 denemeye baktığımızda önemli noktayı şu şekilde açıklayabiliriz:

  • Eylül 2011 zirvesi olan 1918 USD’den sonra oluşan en önemli yatay direnç bölgesi 4 test ile 2070 USD seviyesi oldu.
  • Ons altın 1918 USD’den sonraki hareketlerine odaklandığımızda haftalık grafikte bir fincan-kulp yapısına benzer bir yapının oluştuğunu görüyoruz. 2020 yılındaki ilk 2070 USD denemesinden başlamak üzere bu yapının fincan kısmı tamamlanıp, kulp kısmı başlamış oldu.
  • Geçtiğimiz hafta kapanışına kadar ons altın her ne kadar 3 kez 2070 USD seviyesini test etmiş olsa da, en yüksek haftalık kapanışını 2035 USD ile yapmıştı. Geçtiğimiz hafta kapanış değeri itibariyle yatay direnç seviyeye çok yakın bir haftalık kapanış yaşanmış oldu.
  • Son olarak geçen hafta yaşanan haftalık kapanış mumu marubozu olarak tabir edebileceğimiz çok kuvvetli bir yükseliş mum barı olarak grafiğe işlenmiş oldu. Bu mumun bize gelecek hafta getirebileceği hareketleri aşağıda anlatacağım.

Ons altının geçtiğimiz hafta aldığı kuvvetli yükseliş mumu, bu hafta ons altının 2070 USD üzerini tekrar test etmesine neden olabilir. Fakat burada önemli olan ons altının bu hafta içi göreceği zirveden ziyade, bu hafta cuma günü yaşanacak olan kapanış değeridir. Eğer kapanış değeri olarak 2070 USD üzerinde bir kapanış yaşanacak olursa artık ons altının yeni dünyalara yelken açmış olabileceğinden bahsedebileceğiz.

Peki, nedir burada kastettiğim yeni dünyalar? Dikkat ederseniz yukarıdaki grafikte ons altın daha önce en yüksek 2070 USD seviyesini test etmişti. Bu seviye üzerinde alınacak her kapanış ons altın için tarihi zirve olacak. Yani bir başka ifade ile ons altın için 2070 USD seviyesi üzerindeki bölge daha önce hiç arz-talep dengesi oluşmamış bir bölgedir. Bu nedenle de bu bölgede oluşabilecek fiyat hareketlerini farklı bir yaklaşım ile analiz edeceğiz. Fakat ilk yorum olarak şunu söyleyebilirim ki 2070 üzerinde kalıcılık sergileyen ons altının ilk ana hedefi 2700 USD olacaktır. (Orta-Uzun vadede)

Ons altının son yükselişinde 8 günlük hareketli ortalama fiyatı çok başarılı bir şekilde takip etti. Bu nedenle olası geri çekilmelerde 8 günlük hareketli ortalamanın altına sarkmalar trend dönüş emaresi olarak yorumlanabilir. Bugün itibarıyla 2024 USD’den geçen 8 günlük hareketli ortalama değerini fiyat ile takip edeceğiz. Ayrıca İsrail-Filistin savaşı ile 1810 USD’den yükselişe başlayan ons altının üzerine oturduğu yükselen trendin ana destek seviyesi 2000 USD ile 8 günlük hareketli ortalama sonrası izleyeceğimiz ana trend destek seviyesi olarak karşımızda olacaktır.

Kaynak: Tradingview

REKLAMI KAPAT X