Altında dip oluşumu belirtileri yükseliyor

Okuma Süresi: 3 Dakika
Altında dip oluşumu belirtileri yükseliyor
Osman Bayrak
04.07.2022 16:12

Ons altın cephesinde geçtiğimiz hafta görülen ciddi zayıflık, ons altın fiyatını 1800 USD altına indirdi. Önemli ve psikolojik bir destek seviye olan 1800 USD’nin aşağı yönde test edilip, üzerinde haftalık kapanış alınması beraberinde acaba altında bir dip oluşumu mu var sorusunu da getirmektedir.

Ons Altın

Ons altın ve değerli metaller FED’in yaptığı sözlü yönlendirmelerin de etkisi ile ciddi anlamda değer kaybetmeye devam ediyorlar. Ons altın tarafında görülen her yükseliş yukarı yönde bir tepki olarak kalıp, fiyat yönünü tekrar aşağı çevirmektedir. Özellikle psikolojik olarak önemi yüksek bir destek olan 1800 USD seviyesi geçtiğimiz Cuma günü aşağı yönlü test edildi fakat piyasa kapanışın 1800 USD altında gerçekleşmesine müsaade etmedi.

Ons altında görülen zayıflık ilk olarak akıllara acaba bir ikili dip formasyonu yaşanır mı sorusunu getirmektedir. 16 Mayıs’ta ons altın 1786 USD seviyesini test etmişti. Sonrasında ara ara yükseliş denemeleri sergilemeye çalışsa da ons altın tekrar yönünü aşağı çevirdi. Geçtiğimiz Cuma günü de en düşük seviye olarak 1784 USD seviyesini görmüş oldu. Bu aşamadan sonra eğer yukarı yönlü bir hareket olursa ons altın için taban seviyenin 1785 USD olduğunu söyleyebileceğiz. Fakat bu yorumu yapabilmek için henüz çok erken. İkili dip formasyonlarında fiyatın öncelikle düşen trendleri kırması gerekir. Sonrasında ise boyun çizgisi üzerinde kalıcılaşma görülmesi gerekir. Aksi halde ikili dip bir üçlü dip denemesi de yapabilir ya da dip seviyeyi aşağı yönde kırabilir. Hala bir düşen hareketin içinde olduğumuz için aşağı yönde risklerin azaldığından bahsetmek şu an için çok olası değildir.

Olası bir yükseliş hareketi için öncelikle 1830 USD daha sonrasında ise 1845 USD seviyeleri üzerinde kalıcılaşma görülmesi son derece önemlidir. Özellikle 1845 USD seviyesi ana düşen trendin kırılma noktası olacağı için önemi bir kat daha artmaktadır. Bu seviyeler altında iken ciddi bir yükseliş akımının başladığından bahsetmek son derece zordur.

Gram Altın

Gram altın tarafında ise ons altın etkisi ile düşüşlerin devam ettiği gözlemleniyor. Her ne kadar Dolar/TL’den bir miktar destek almaya çalışsa da ons altının negatif etkisi gram altını dar bir bantta hareket etmeye itmektedir. Gram altın en düşük 948 TL’yi görmesinin ardından yönünü bir tepki yükselişi ile yukarı çevirmişti. Fakat ons altındaki zayıflık gram altın fiyatını dar bir banda hapsetti. Şu an için fiyatın iki fibonacci değeri arasında gidip geldiğini görmekteyiz. Gram altın için 962 TL ve 981 TL önemli destek direnç bölgeleri olarak öne çıkmaktadır. Bu bölgelerin kırılımı halinde fiyat kırılım yaptığı yöne doğru ciddi bir ilerleme kaydedebilir.

962 TL seviyesi bu hafta önemli bir destek seviye olarak takip edilecektir. Bu seviyenin kırılması yeni bir fibonacci seviyesinin hedef olmasını getirmekle kalmayıp, gram altın fiyatında ciddi düşüş yönlü formasyonların tetiklenmesine neden olabilir. Şu an için gram altının 4 saatlik grafiğinde bir ters bayrak formasyonu oluşuyor gibi görünmektedir. Bu görüntünün hayata geçmesi için 962 TL altında en azından bir günlük kapanışın gelmesi gerekecektir. Fakat bu destek bölgesi destek olarak çalışmaya devam eder de dar bant hareketi daha da uzarsa formasyon yaşanma ihtimalini son derece azaltacaktır. Dar bant hareketinin devamı halinde göstergelerde oluşabilecek bir pozitif uyumsuzluk gram altın grafiği için bir dip oluşumu olarak yorumlanacağı için bu hafta yaşanacak fiyat hareketleri yakından izlenecektir.

 

REKLAMI KAPAT X