Altında oluşan yeni trend nasıl takip edilmeli, hangi göstergeler izlenmeli?

Okuma Süresi: 3 Dakika
Altında oluşan yeni trend nasıl takip edilmeli, hangi göstergeler izlenmeli?
Osman Bayrak
23.10.2023 10:07

Ons altın, geçtiğimiz iki haftada önemli bir yükseliş kaydetti. Peki, ons altında oluşan kısa vadeli yeni trendi hangi göstergelerle, nasıl takip etmeliyiz? İşte detaylar...

Aşağıdaki grafik ons altının 4 saatlik hareketlerini göstermektedir.

Kaynak: Tradingview

Ons altın temelde 4 farklı şekilde incelenmelidir. Buna göre ons altın incelenirken; haftalık, günlük, 4 saatlik ve saatlik grafiklerin teknik görünümleri muhakkak izlenmelidir.

Analizlerimi yakından izleyenler için ons altın cephesinde cuma günü görülen 1997 USD zirvesi, 18 Ekim 2023 tarihinde paylaştığım analizimde belirtilmişti. Açıkçası bizi bu seviyeye yönelten temel teknik görünüm, ons altının 2070 USD seviyesinden gelen alçalan trendi bir flama ile kırmaya çalışmasıydı. Mevcut koşullarda çok güzel çalışan ons altının teknik oluşumu da fiyatı 1997 USD seviyesine kadar taşımış oldu.

Tam da bu noktada vurgulamak istediğim önemli bir detay var. Çoğu zaman yatırımcıyı bu tarz kazançlardan uzaklaştıran unsurları şu şekilde özetleyebiliriz.

"Kısa vadede değişen trendi “tam olarak” idrak etmek zaman alıyor.

Anlık haber akışlarının başlayan trendi geri çevirmesinden endişe ediliyor.

Kısa vadeli kazançlar tatlı geldiği için yatırımcı olası geri çekilmelerde kazandığını kaybetmek istemiyor."

Eğer yeni başlayan bir trendden olabildiğince en yüksek faydayı elde etmek istiyorsanız yukarıdaki unsurlara dikkat etmenizi ve psikolojinizi buna adapte etmenizi öneririm.

Peki, bundan sonra oluşan trendi nasıl takip edebiliriz?

Öncelikle ons altın kuvvetli bir şekilde yukarı döndü. Gerekçe her ne olursa olsun fiyat bize bunu bariz şekilde anlatıyor. 1810 USD seviyesinden başlayan yükseliş mavi renkli yükselen trendi oluşturmuş durumda. Bu trend aşağı kırılmadıkça ons altın cephesinde endişe edecek bir şey olduğunu düşünmüyorum.

Trend kırılırsa ne olabilir ?

Bu senaryoda ise 2070 USD seviyesinden gelen fibonacci destek seviyelerini yakından izleyeceğiz. Olası geri çekilmelerde fiyatın dönüşüne sahne olabilecek seviyeler olarak yakından takibimizde olacak. Eğer olurda jeopolitik gelişmelerde beklenmedik olumlu gelişmeler meydana gelirse ons altın cephesinde yaşanabilecek geri çekilmede 1910 USD seviyesi öneli bir karar bölgesi olacaktır. Çünkü bu bölge artık hem kısa vadeli alçalan trendin destek bölgesi hem de bir süre önce yakından takip ettiğimiz EMA (200) seviyesidir. Bu bölgenin olası geri çekilmede kırılıp kırılmadığını yakından izlemeliyiz.

Ons altının göstergelerini incelediğimizde de şu an için günlük ve 4 saatlik grafiklerde fiyat ile uyumsuz bir durumun olmadığını görüyoruz. Fakat saatlik grafikte şimdilik RSI ve DMI göstergelerinde hafif bir yorgunluk emareleri oluştuğundan bahsedebiliriz. Şu an için ciddi bir alarm niteliği taşımasa da bu hafta içinde ons altının saatlik ve 15 dakikalık grafiklerinde MACD, RSI ve DMI göstergelerini takip etmek yararlı olacaktır.

Darphane Altın Sertifikası

Son söz olarak “Altın.s1” ile ilgili bir noktaya dikkatleri çekmek istiyorum. Gram altının ekran fiyatı ile Altın.s1 fiyatı arasında farkı yakından takip ediyorum. Bu fark Kasım 2022’den beri 3 kez 280-300 TL bölgesine dek yükseldi. Farkın bu bölgeye yükseldiği ilk 2 deneme sırası ile Mayıs 2023 ve Ağustos 2023’te yaşandı. Sonrasında ise bu fark dramatik şekilde geri çekildi. Geçtiğimiz cuma günü de bu farkın 291 TL’ye dek yükseldiğini düşünürsek, istatistiksel olarak Altın.s1 fiyatlamasına (Gram altın fiyatı ile arasındaki farkı baz alarak) dikkat edilmesi gereken bir döneme girmiş olabileceğimizi belirtmek isterim.

               

Kaynak: Tradingview

İLGİLİ HABER Rekor kıran altında en fazla kazanç hangi piyasada?: Darphane Altın Sertifikası ve Kapalı Çarşı kıyaslaması Orta Doğu'daki çatışmaların talebi artırmasıyla altın fiyatları tarihi seviyelere ulaştı. Peki, borsada işlem gören Darphane Altın Sertifikası mı yoksa Kapalı Çarşı’daki gram altın mı daha çok kazandırdı? İşte detaylar..
REKLAMI KAPAT X