Altında sert ataklar yaşanmaya başladı

Okuma Süresi: 3 Dakika
Altında sert ataklar yaşanmaya başladı
Osman Bayrak
05.03.2024 21:42

Ons altın 2070 USD seviyesinde bulunan direncini güçlü bir mum ile kırdıktan sonra yukarı yönlü sert ataklar yaşamaya başladı.

 Aşağıdaki grafik ons altının günlük hareketlerini göstermektedir.

Yukarıdaki grafiği gördüğümde aklıma aşağıdaki mısralar geliyor, “Artık demir almak günü gelmişse zamandan, Meçhule giden bir gemi kalkar bu limandan.”

Teknik açıdan bir yatırım aracı defalarca kez geçmeyi deneyip test ettiği bir direnci kuvvetli bir mum ile geçerse, teknik anlamda hareket güçlü olur çünkü 2070 USD seviyesine kadar her bölgede ons altın yatırımcısı bir şekilde maliyet oluşturmuştu.

Bu nedenle, arz ve talep 2070 USD altındaki maliyetlenme bölgelerinde fiyatı durdurabilecek güçteydi (1980 USD seviyesi gibi) fakat 2070 USD seviyesi üzerinde ciddi bir maliyetlenme süreci yaşanmadığı için bu seviye üzerinde tüm ons altın yatırımcıları teorik olarak kardadır.

Önemli direnç seviyeleri üzerinde hızla yeni pozisyonlar açılabilir. Bu da fiyatı hızla yukarı taşır.

Bir önceki analizimde 2070 USD üzerindeki gün kapanışını çok önemsemiştim. Yukarıdaki grafikten de görülebileceği gibi ons altın artık 2070 USD seviyesi üzerine sağlıklı bir şekilde yerleşti.

Bir geri çekilme yaşansa dahi bu geri çekilme artık büyük ihtimalle 2070 USD ile sınırlı kalabilir çünkü bu seviyede alıcılar tekrar piyasaya hâkim olmak isteyeceklerdir.

Şu an için teknik anlamda ons altının önündeki ilk direnç ATH seviyesi olan 2150 USD olsa da ben 2200 USD direncini daha çok önemsiyorum çünkü bu seviye ons altının içinde bulunduğu yükselen kanalın direnç seviyesi olacaktır.

Gram Altında 2250 TL’ye dikkat

    Aşağıdaki grafik gram altının günlük hareketlerini göstermektedir.

Ons altında yaşanan hareketlilik gram altına da yukarıdaki şekilde yansıdı. İçinde bulunduğu kısa vadeli yeşil kanal yukarı kırılınca kırmızı alt kanalın direnci hedef haline geldi ve direnç kuvvetli bir şekilde kırıldı.

Bu tarz kırılımların ardından kanal katlama hedeflerine özel önem veriyorum. Gram altının içinden sıyrıldığı kanalın kanal katlama hedefi şu an için 2250 TL olarak görünmektedir. Bu seviye gram altının önündeki en önemli direnç seviye olarak karşımıza çıkmaktadır.

Eğer ons altın içinde bulunduğu kanalın direnç seviyesine giderse bir miktar Dolar/TL’nin de desteğiyle gram altın da kanal direncine gidebilir.     Gram altının önceki hareketlerine baktığımızda bu yükselen kanal gram altının 5. Yükselen kanalı. Aşağıdaki haftalık gram altın grafiğinden, gram altının her kanal kırılımında nasıl hareket ettiğini açıkça görebilirsiniz.

Bu grafikten şu an için çıkarabileceğimiz en önemli sonuç yükselen kanal direnci kırılamaz ise gram altının yeni oyun alanı içinde bulunduğu yükselen kanal oluyor. Bu nedenle eğer gram altın 2250 TL direncini aşamaz ise gram altının yeni hareket bölgesi 2070 TL- 2250 TL olabilir. 

 

    Son olarak, son günlerde ABD endekslerinin negatif seyrettiğini, tahvil faizlerinin düştüğünü, ABD Dolar endeksinin düştüğünü, Korku endeksi VIX’in yükseldiğini, petrolün düştüğünü düşündüğümüzde altının yükseliş hareketi daha anlamlı hale gelmektedir. 

 
İLGİLİ HABER Altının kilogram fiyatı 2 milyon 290 bin liraya yükseldi Borsa İstanbul Kıymetli Madenler ve Kıymetli Taşlar Piyasası'nda (KMKTP) standart altının kilogram fiyatı 2 milyon 290 bin liraya çıktı.
REKLAMI KAPAT X