Altında teknik göstergeler ne anlatıyor?

Okuma Süresi: 3 Dakika
Altında teknik göstergeler ne anlatıyor?
Osman Bayrak
15.05.2024 10:56

Ons altın tarafında tepki yükselişlerinin görüldüğü bu günlerde, teknik grafiğe daha yakından bakarak oluşan hareketin bize ne anlatmaya çalıştığına odaklanacağız.

Aşağıdaki grafik ons altının 4 saatlik hareketlerini göstermektedir.

Kaynak: Tradingview

Yukarıdaki grafikte yer alan yeşil yükselen çizgiler ons altının içinde bulunduğu yükselen kanalı göstermektedir. Ons altın bu yükselen kanal içinde bir salınım hareketi (Destek-direnç arasındaki git gel hareketi) yaparken, kısa vadeli bir düşen kanalın oluşumunu da 2350 USD seviyesi üzerinde fiyatlamalar yaparak engelledi. Eğer bu seviye üzerine çıkan bir fiyatlama göremeseydik bir düşen kanal hareketi ile baş başa kalabilirdik.

Öte yandan ons altın 2380 USD seviyesine dek yükselerek kısa vadeli yeni bir yüksek tepe yapmış oldu. Aslına bakarsanız bu seviyeden dönüş alması tesadüf değildi, bu dönüş noktasının peşine düşünce ise yukarıdaki yapının varlığına ulaşmış oldum.

Ons altın saatlik ya da 4 saatlik zaman dilimlerinde mavi çizgiler ile görebileceğiniz şekilde bir daralan üçgen formasyonu içerisinde hareketine devam etmektedir. Formasyon 17 Mayıs Cuma günü teorik olarak sonlanmaktadır. Bu da demek oluyor ki cuma gününe kadar yeni bir yön tayinini işaret edebilecek bir hareket yaşanabilir. Bu nedenle de yaşanacak hareketleri kısa vadeli olarak yukarıdaki grafik şablonu üzerinden takip etmeyi anlamlı buluyorum.

Ons altın için kısa vadede 2280 USD seviyesi korunması gereken önemli bir destek olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu seviye bu hafta için hem yükselen kanalın destek seviyesi hem de bir önceki geri çekilmenin dip seviyesidir. Bu seviyenin aşağı yönlü kırılması olası satış hareketinin derinleşmesine neden olabilir.

Olası yükseliş hareketinin devamında ise 2400 USD seviyesi önemli bir zirve seviye olarak takibimizde olacaktır. Bu seviye üzerinde gün kapanışı görülmediği için olası yükseliş hareketlerinde gün kapanışlarının seviyelerine odaklanacağız. Bir başka ifade ile gün içi görülebilecek volatiliteler yatırımcıları yanlış kararlara sürüklememeli, kararlar gün kapanışı seviyelerine göre verilmelidir. Bu sayede kısaltması FOMO olan Fear of Missing Out (Kaçırma Korkusu) etkisi minimize edilebilir.

Gram Altın

Ons altında görülen tepki yükseliş hareketi gram altının da yükselen kanal direnç seviyesi üzerinde tutunmasını sağlamaktadır. Bu hafta için 2440 TL seviyesi hafta kapanışı açısından önemli bir destek olarak radarımızda olacaktır. Bu seviye üzerinde bir haftalık kapanış, gram altın açısından gelecek hafta yükseliş umutlarını diri tutabilir.

Darphane Altın Sertifikası (Altıns1) - Gram Altın Makas Farkı

Aşağıdaki grafik Darphane Altın Sertifikası ile gram altın arasındaki makas farkını göstermektedir.

Yukarıdaki grafik Altıns1 ile gram altın arasındaki fiyat farkını gösterdiği için grafiğin 0 değeri üzerinde dalgalanması son derece normaldir. Altıns1’in sahip olduğu pek çok özellik nedeniyle (Fiziki teslim, borsaya kote olmak, sınırlı sayıda sertifika olması v.b.) gram altından daha pahalı fiyatlanması normal karşılanmaktadır fakat dikkat ederseniz Altıns1 piyasaya çıktığı Kasım 2022’den beri sadece 1 kez gram altın fiyatının gerisinde kalmıştır.

Bugünlerde görülen fiyatlama ile ise ikinci kez 0 değeri görülmüş oldu. Analizlerimi yakında izleyenler sizleri aradaki fark 300 TL üzerine çıktığında uyardığımı hatırlayacaktır. Benzer şekilde bu fiyatlama seviyelerinde de altıns1’in yakından izlenmesi gerektiğini düşünüyorum.

İLGİLİ MAKALE Darphane Altın Sertifikası nedir? Fiziki altına dönüştürülebilir mi? Darphane Altın Sertifikası nedir? Fiziki altına dönüştürülebilir mi?
REKLAMI KAPAT X