Altında umut verici toparlanma belirtileri

Okuma Süresi: 3 Dakika
Altında umut verici toparlanma belirtileri
Osman Bayrak
23.08.2023 08:48

Ons altın haftaya toparlanma çabalarıyla başlayarak, hem fiyat açısından hem de göstergeler açısından umut verici toparlanma belirtileri sergilemeye başladı.

Geçtiğimiz haftayı yatırımcının zihnine “Acaba mı?” sorusunu getirerek kapatan ons altın, bu haftaya da toparlanma emarelerini sürdürerek devam ediyor. İsterseniz gün gün yaşanan hareketleri inceleyelim.

Geçtiğimiz hafta cuma günü ons altın kararsız bir doji ile günü kapatmıştı. Hafta boyu yaşanan kırmızı mumların ardından gelen bir doji kısa vadede düşüşlerin yavaşlayabileceğine dair bir işaret olarak okunabilirdi. Fakat cumadan daha da önemlisi pazartesi günü oluşacak mumdu. Pazartesi günü de ons altın günü yeşil bir mum ile kapatarak ons altının fibo 0.38 seviyesine tutunmaya çalıştığını göstermiş oldu. Dün görülen yeşil mum sonrasında ons altın fiyatı da net bir şekilde fibo 0.38 seviyesi üzerinde kapatmış oldu. Bu sayede kırmızı alçalan trend de yukarı yönde kırıldı.

Dün görülen zirve seviye aynı zamanda 200 günlük hareketli ortalama olan 1906,8 USD’ye çok yakındı. Hatta neredeyse bu seviyeden satış yediğini söyleyebiliriz. Bu nedenle bu hafta sonuna dek ons altın tarafında gözlerimiz fiyatın 200 günlük hareketli ortalamayı kırıp kıramayacağında olacak. Eğer 1906 USD seviyesi üzerinde bir kapanış alınırsa alçalan trend de kırıldığı için hareketler kısa vadeli yukarı yönlü okunabilecek. Ama bundan bahsedebilmek için henüz erken olduğunu düşünüyorum.

Diğer taraftan aşağıdaki grafiğin göstergeler kısmında RSI ve MACD göstergelerini özellikle sarı daire içine aldım. Bu alanlarda henüz net bir sinyal oluşmasa da olumluya evirilebilecek adımların varlığını görüyoruz. RSI göstergesi ons altının son düşüşünde 30 seviyesinden yönünü yukarı çevirmiş, MACD göstergesinde ise dip seviyeden mavi çizgi kırmızıyı kesmeye “yönelmiş” durumda. Neden yönelmiş fiilini kullanıyorum özellikle? Çünkü henüz fiyat güçlü düşüş dalgasından sıyrılabilmiş değil. Ana trend hala aşağı yönlü ama oluşan bir durulma hareketi olası bir dönüş için acaba sorularını beraberinde getiriyor.

Kaynak: Tradingview

Ons altında görülen bu tepki yükselişi denemeleri ve dolar/TL’de görülen sınırlı yükseliş ise gram altının da kısa vadeli alçalan trendinin yukarı kırılmasına neden oldu.

Son 2 gündür gövdesi geniş yeşil mumlar ile yükselişe kalkan gram altın için henüz erken olsa da kısa vadeli alçalan trendin etkisinin azaldığını söyleyebiliriz. Göstergeler tarafından da desteklenen bu hareket eğer bu hafta kapanış ile onay alırsa gelecek hafta başında daha olumlu bir gram altın görünümü ile karşı karşıya olabiliriz.

Altın/gümüş rasyosu

Bildiğiniz gibi altın/gümüş rasyosu orta vadeli değerli metallerin hareket yönü açısından önemli. Bu rasyo yukarı tırmandığı dönemlerde altının değer kaybettiğini, aşağı yöneldiği dönemlerde ise altının değer kazandığını görüyoruz. Aşağıdaki grafikte de bu rasyonun haftalık hareketleri yer almaktadır.

Burada özellikle dikkat çekmek istediğim nokta bu rasyonun daralan bir üçgen içinde yön aradığıdır. Eğer orta vadede bu rasyo aşağı yönlü kırılır ve kalıcı olursa değerli metallerde artan bir değerlenme dönemine girdiğimize şahit olabiliriz. Son 2 haftadır değer kaybeden bu rasyo ışığında fiyat artışları daha anlamlı hale gelmektedir. Fakat daha da önemlisi orta vadeli hareketlerin yönü açısından aşağıdaki grafik yolumuzu aydınlatan en önemli göstergelerden biri olacaktır.

Kaynak: Tradingview

İLGİLİ MAKALE Altın/gümüş oranı nedir?: Nasıl yorumlanmalıdır? Altın/gümüş oranı nedir?: Nasıl yorumlanmalıdır?
REKLAMI KAPAT X