Altında yaşanan hareketliliğin teknik ayak izleri

Okuma Süresi: 3 Dakika
Altında yaşanan hareketliliğin teknik ayak izleri
Osman Bayrak
06.12.2023 10:36

Haftaya muazzam bir hareketlilikle başlayan altın, geçtiğimiz 2 günü önemli bir geri çekilmeyle kapattıktan sonra yükselişe geçti. Bu analiz kapsamında altında yaşanan hareketliliğin teknik ayak izlerini inceleyeceğiz.

Geçtiğimiz hafta cuma günü ons altın çok kritik bir teknik seviye olan 2070 USD sınırında hafta kapanışı almıştı. Daha önce 4 kez test etmesine rağmen kırılmayan bu seviye, cuma günü kapanış itibarıyla gelen “marubozu” mum sonrasında ons altının bu haftaya 2070 USD üzerini test ederek başlayabileceğini işaret ediyordu.

Pazartesi günü gece saatlerinde uzak doğu piyasaları açıkken 2150 USD seviyesine dek tırmanan ons altın gece saatlerinde tansiyonun bir miktar yükselmesine neden oldu. Çünkü temel açıdan destekleyici bir gelişme olmamışken bu kadar sert bir kırılımın kapanış alması akıllara pek çok soru işaretini de beraberinde getirebilirdi. Fakat endişe edilen olmadı ve pazartesi günü görülen zirve değere göre ons altın yaklaşık %6’lık düşüş ile günü kapatmış oldu.

***Altının tarihsel seyri incelendiğinde tarihi zirvesini görüp sonra oradan %6'ya yakın düştüğü tek örnek 1979'da yaşandı. Bu gerileme sonrasında ons altın 3 ayda fiyatını ikiye katladı. (Geçmiş hareketler, benzer hareketin gelecekte de yaşanacağı anlamına gelmiyor.)

Ons altında yaşanan son hareketliliğin kaldıraçlı piyasalarda açılan pozisyonlarla ilgisi olsa da, teknik açıdan izlediğimiz yapılarda henüz bir değişikliğe gitmemizi gerektirecek bir durum yaşanmış değil. Çünkü hafta başında paylaştığım analizde belirttiğim gibi önemli olan gün içi 2070 USD üzerine yapılan ataklardan ziyade, haftalık kapanışın hangi değerde olacağıdır. Bu nedenle de ons altını aşağıdaki grafik ile izlemeye devam etmeliyiz. Dün itibarıyla kırılan EMA(8) sonrası, haftanın geri kalanında önemli olan kırmızı yükselen trendin kırılıp kırılmayacağıdır. Bugün itibarıyla 2005 USD’den geçen trend desteği kırılmadıkça ons altın için kısa vadeli olarak yukarı yönlü potansiyel devam etmektedir.

Kaynak: Tradingview

Gram altın

Ons altın cephesinde yaşanan muazzam hareketlilik gram altının da hareketlenmesine neden oldu. Pazartesi günü oluşan yukarı tepkide gram altın gün içi zirve olarak 1994 TL’yi test etti ve yukarı yönde önemli bir mum gölgesi bıraktı.

Kaynak: Tradingview

Halihazırda yükselen günlük trend üzerinde hareket eden gram altın, ons altın cephesinde pazartesi gece yaşanan hareket ile kanal direncine kadar yükseldi. Böylece önceki analizlerimde sizlerle paylaştığım ve ortalama 30 gün süren kanal desteğinden direnç seviyesine olan hareket bu kez 12 günde yaşanmış oldu. Gram altın yatırımcıları için talihsiz olan konu ise bu hareketin Türkiye piyasası kapalı iken yaşanmış olmasıdır. Çünkü kanal direncinde satışa geçmeyi planlayan yatırımcılar için bu kez piyasa satış fırsatı vermedi. Fakat bu hareket bize bir kez daha gösterdi ki, gram altının içinde bulunduğu yükselen kanal yapısı hareketin sınırlarını muazzam bir şekilde öngörmemizi sağlıyor.

Bu haftanın kalan günlerinde 1870 TL gram altın açısından kritik destek olarak takibimizde olacaktır. Bu seviye gram altının 1600 TL’den başlayan yükselen trendinin destek seviyesi olduğu için gram altının bu seviye üzerinde kalması yükseliş beklentilerinin devamı için önemlidir. Olası geri çekilmelerin derinleşmesi halinde ise 1830 TL seviyesi yükselen kanal desteği olarak takibimizde olacaktır.

Son söz olarak, bu hafta sizlerle paylaşmayı planladığım altın/gümüş rasyosunun ve ABD Dolar endeksinin (DXY) son hareketlerini inceleyeceğim analizi de değerli metallerin kısa vadeli hareketlerini anlamlandırabilmek için kaçırmamanızı öneririm.

REKLAMI KAPAT X