Altından sert yükseliş

Okuma Süresi: 3 Dakika
Altından sert yükseliş
Osman Bayrak
20.05.2024 08:38

Geçtiğimiz hafta değerli metaller açısından adeta bir hasat haftası niteliğindeydi. Haftayı 2414 USD seviyesinden kapatan ons altın, sert bir yükselişe imza attı.

Aşağıdaki grafik ons altının günlük hareketlerini göstermektedir.

Kaynak: Tradingview

Geçtiğimiz hafta yayınladığım 2 ayrı analiz ile altında gelebilecek yükselişi sizlere önceden haber vermeye çalışmıştım. Geçtiğimiz hafta boyu volatil bir seyir izleyen ons altın, haftayı 2414 USD seviyesinde kapattı. Bu seviyeyi özellikle önemsediğimi biliyorsunuzdur çünkü her ne kadar ons altın 2431 USD seviyesini test etmiş olsa da tarihi en yüksek kapanış değeri 2392 USD olarak kayıtlara geçmişti. Bu nedenle de geçtiğimiz hafta sonu yaşanan 2414 USD seviyesindeki kapanış, ons altın için kapanış değeri esasında ATH değerini oluşturdu. (ATH: All Time High, Tüm Zamanların En Yükseği)

Esasında ATH seviyesinde gelen kapanışları önemsiyorum çünkü alıcılar satıcılara nazaran daha güçlü olup, fiyatı kapanış değeri itibarıyla yukarı taşımayı başarmışlar. Bu nedenle de yukarıdaki grafiği aksi yönde bir sinyal gelene kadar yukarı yönlü okumaya devam ediyorum.

Yeşil yükselen kanal içinde ons altının karşısına çıkacak en önemli direnç seviye bu hafta için 2450 USD olarak görünmektedir. Bu seviye yükselen kanalın direnç seviyesi olduğu için ilk temasta güçlü bir kırılım yaşamasını beklemiyorum (Bunun için bir alt kanalın direnç seviyelerinde ons altının nasıl hareket ettiğine bakabilirsiniz). Ons altının 2450 USD seviyesini net bir şekilde kırdığını ise en az 2 günlük kapanışın gelmesi ile anlayabiliriz. Aksi her hareket bir boğa tuzağına evirilebilir. Bu bölgede çok ama çok dikkatli olmak gerekir.

Gram altın

Aşağıdaki grafik gram altının günlük hareketlerini göstermektedir.

Kaynak: Tradingview

Ons altında yaşanan yukarı yönlü ivme, gram altını da beraberinde yukarı taşıdı. Gram altın tarafında USD/TRY etkisi de olması nedeniyle gram altın henüz ons altın gibi tüm zamanların en yüksek kapanışını alamadı. Bu nedenle 2507 TL seviyesi kapanış değeri itibarıyla 2532 TL seviyesi ise test edilen tüm zamanların en yüksek seviyesi olması açısından gram altın önündeki 2 önemli direnç olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu seviyeler kalıcı olarak kırılmadan gram altın tarafında yeni zirve denemelerini beklemek için erken olacağı kanaatindeyim.

Her ne kadar şu sıralar gram altın ons altın fiyatı ile domine edilse de USD/TRY’nin gram altın fiyatına eşdeğer etkisi olduğunu unutmayalım. Bu nedenle de gram altına teknik açıdan farklı bir enstrüman olarak bakmayı yararlı görüyorum. Bir başka deyişle, gram altın 2450 TL altına inmedikçe yönünü yukarı olarak okuyabilir ve olası 2532 TL direnç kırılımında yeni yükseklerin kadraja girdiğinden bahsedebiliriz.

Altın/gümüş rasyosu

Aşağıdaki grafik altın/gümüş rasyosunun haftalık hareketlerini göstermektedir.

Sizlerle zaman zaman altın/gümüş rasyosunun grafiğini paylaşır ve bu rasyo aşağı yön kazanmadan değerli metallerde kalıcı yükseliş hareketinin gelemeyeceğinden bahsederim. Nihayet geçtiğimiz hafta rasyo desteğini aşağı kırarak çok sert bir geri çekilme yaşadı.

Bu çekilmenin ana mimarı ons gümüş oldu. Ons gümüş geçtiğimiz haftayı %12’ye yakın bir yükseliş ile kapattı. Bu yükseliş beraberinde ons altını da mütevazı bir oranda yukarı çekti. Böylece rasyo ana desteğini aşağı kırmış oldu. Tarihsel açıdan değerli metallerin değer kazandığı dönemlerde altın/gümüş rasyosunun aşağı yönlü hareket ettiği görülmektedir. Bakalım bu kez yaşanan düşüş, değerli metallere nasıl yansıyacak.

İLGİLİ HABER Gümüş son 11 yılın zirvesinde Ons gümüş fiyatı 2013 yılından bu yana ilk kez 30 doların üzerine çıkarak rekor tazeledi. Ons gümüşteki yükselişin desteğiyle gram gümüş ise tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı.

 

REKLAMI KAPAT X