Altından ümit veren hareket

Okuma Süresi: 3 Dakika
Altından ümit veren hareket
Osman Bayrak
13.05.2024 08:46

Çok kritik hareketlerin yaşanabileceği günlerden geçerken, ons altın cephesinde geçtiğimiz haftanın son 2 gününde yükseliş adına ümit verecek hareketler yaşandı. Şimdi dilerseniz detaylarına hep birlikte odaklanalım.

Aşağıdaki grafik ons altının günlük hareketlerini göstermektedir.

Kaynak: Tradingview

Ons altın tarafında bir süredir devam eden düşüş hareketinin geçtiğimiz haftayı nasıl sonlandıracağı son derece önemliydi zira düşüş derinleşir ve 2300 USD seviyesini de aşağı geçerse, düşüş yönlü risklerin arttığından bahsedebilecektik. Bu nedenle de olası önemli destekleri ekranımıza almıştık. Sık sık piyasayı çift yönlü okumamız gerektiğinden bahsederim. Ne bir düşüşün ne de bir yükselişin sonsuza kadar sürmemesi nedeniyle piyasada alım satım işlemlerindeki başarı, alıcı ve satıcı dengesinin değişimini doğru okumakla başlıyor.

Geçtiğimiz hafta perşembe gününden itibaren başlayan yükseliş hareketi her ne kadar cuma günü görülen zirve değerden bir kapanış alamasa da kritik gördüğümüz 2350 USD seviyesi üzerinde kapanış almış oldu. Hatta cuma günü görülen 2378 USD seviyesi de alıcıların iştahı açısından önemli bir iz düşüm olarak grafikteki yerini aldı.

Yaşanan bu son hareketin ons altının yükselişi açısından önemi, bir önceki lokal zirvenin yukarı yönlü aşılmış olmasıdır. Düşüş hareketlerinin klasik yapısı olan daha düşük tepeler ve daha düşük zirveler prensibi “şu an için” ons altında işlerlik kazanmadı. Burada “şu an için” ifadesini özellikle kullandım çünkü düşüş hareketleri her zaman bir düşen kanal hareketi halinde yaşanmayabilir yani fiyat bir kanalın içinde düşebileceği gibi farklı formasyonlar oluşturarak da düşüş hareketi başlatabilir (OBO ve Çift Tepe formasyonları örnek olabilir. Şu an için bu yönde de bir risk oluşmuş olmasa da yaşanan bu tepki yükselişini düşüş ihtimalini aklımızda tutarak okumayı yararlı görüyorum).

Bu haftaya başlarken ons altının tarihi kapanış zirvesine odaklanmamız gerektiğini düşünüyorum. Her ne kadar 2430 USD seviyesine dek bir yükseliş hareketi yaşansa da, ons altının günlük kapanış zirvesi 2392 USD seviyesindedir. Bu nedenle de olası yükseliş hareketinin devamında 2392 USD seviyesi üzerinde bir kapanış gelmeden kalıcı bir yükselişten bahsetmek mümkün değildir fakat bu yönde yaşanabilecek bir kapanış sonrası gözler 2450 USD seviyesinde olacak olup, bu seviyenin de yukarı geçilmesi halinde yeni bir kuvvetli yükseliş hareketi gündeme gelecektir.

Olası bir düşüş hareketinin devamında 2280 USD desteği ise artık iki açıdan önemli hale gelecektir. Bunlardan birincisi, bu seviyenin ons altın fiyatının önceki destek seviyesi olması, ikincisi ise aynı zamanda yükselen kanalın destek seviyesi olmasından kaynaklanmaktadır. Bu nedenle olası düşüş hareketlerinde 2280 USD seviyesi alarm kıvamında radarımızda olmalıdır.

Gram altın

Aşağıdaki grafik gram altının günlük hareketlerini göstermektedir.

 

Kaynak: Tradingview

Ons altın tarafında yaşanan yükseliş hareketi, gram altının da yükselen kanal direncinin üzerine çıkmasına neden olmuş görünmektedir. Gram altın açısından pozitif bir görünüm sergileyen bu son hareketin korunması gram altın açısından önemlidir. Olası bir düşüş hareketinde tekrar kanal içine girmesi ve 2375 TL seviyesini kırması gram altın tarafında derin marjların açılmasına neden olabileceği için gram altın yatırımcılarının da 2375 TL seviyesini takibe alması önemlidir.

**Kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

 

REKLAMI KAPAT X