Altının yükselişi için 3 olası senaryo

Okuma Süresi: 3 Dakika
Altının yükselişi için 3 olası senaryo
Osman Bayrak
03.04.2024 08:45

Altın haftaya önemli bir yükseliş hamlesiyle başladı. Bu sebeple bu yazımızda, yatırımcısına yükseliş yönünde sürprizler yapmaya hazırlanan ons altının yükselişi için masada bulunan senaryoları inceleyeceğiz.

Aşağıdaki grafik ons altının günlük hareketlerini gösteren ve senaryolarımıza baz olacak yapıyı göstermektedir.

Kaynak: Tradingview

Analizlerimi yakından takip edenler ons altının yatay bölgede konsolide olduğunu ve konsolidasyonun kırıldığı yöne doğru yeni bir yön tayini yapma potansiyeli taşıdığını hatırlayacaktır.

Son olarak yukarıdaki grafikte şu an yer almayan yatay konsolidasyon bölgesi, yukarı yöne kırılınca son 3 gündür şahit olduğumuz sert yükseliş beraberinde gelmişti. Ons altın böylece içinde bulunduğu kanalı yukarı kırarak kendisine yeni bir oyun alanı açmıştı.

Yaşanan son hareketler ile birlikte ons altının yakın vadede sergileyebileceği hareketleri ise 3 olası senaryo ile birlikte inceleyeceğiz.

Senaryo-1

Ons altın, içinden çıktığı yukarı yönlü kanalın paralel direnci olan seviyeye kadar yükselecekse eğer 2320 USD seviyesi ons altın ciddi bir direnç haline gelebilir çünkü yukarı yönlü oluşan kanal ile paralel bir çizgi 2150 USD’den geçecek şekilde grafiğe direnç olarak eklenirse ons altın bu dirence 2320 USD seviyesinde temas edebilir (Grafikte kırmızı noktalı çizgi olarak belirtilen çizgi). Daha önceki zirve denemesi bu çizgi ile sonlandığı için, bu yükseliş için olası direnç bölgelerinden biri olarak karşımıza çıkmaktadır.

Bu seviyeden bir satış gelmesi halinde ise fiyat artık yeşil yükselen kanal içinde olduğu için kanalın destek seviyesine kadar inebilir. Bu durumda 2240-2250 USD bölgesi potansiyel destek olarak karşımıza çıkabilir. Bu senaryoda önemli olan ons altın fiyatının yeşil yükselen kanal destek seviyesinin altına inmemesidir aksi halde satışların derinleşme ihtimali yükselecektir.

Senaryo-2

Eğer ons altın fiyatı yukarıdaki direnç seviyesini aşarsa, yükselişin 2340 USD seviyesine kadar ulaşma ihtimali gündeme gelecektir. Bu seviye de yukarıdaki grafikte gösterilen kırmızı ara yükselen kanalın direnç bölgesidir. Fiyat bu seviyeden bir geri çekilme yaparsa, 2280-2290 USD bölgesi fiyatı karşılamaya aday destek bölgesi olarak karşımıza çıkacaktır. Kısa vadede oluşma ihtimali olan bu yükselen kanalın destek bölgesinin aşağı kırılmaması demek, ons altının 3. senaryoya doğru emin adımlarla ilerlemesi demektir.

Senaryo-3

Eğer ons altın 2340 USD seviyesinden de aşağı salınmaz ya da aşağı salınır ama 2280 USD altına sarkmadan yönünü tekrar yukarı çevirirse bu kez hedefimiz 2400 USD seviyesi olacaktır. Bu seviye ons altının kanal katlama hedefi olduğu için bu seviyeye ulaşılsa dahi ilk etapta kırılmasını beklemek çok doğru olmaz (Ancak haber kaynaklı bir hareket olursa yaşanabilir). Eğer yükselişler devam edecekse senaryo-2’nin yaşanarak senaryo-3 hedefine ulaşılmasını daha sağlıklı buluyorum çünkü fiyatın soluksuz yükselmesindense ara ara dinlenerek ilerlemesi, yatırımcıların yeni maliyetlenme bölgelerinde kümenlenmesi daha sağlıklı hale getirecektir. Bu senaryoda belirttiğim 2400 USD ana hedefi aslında birden çok yapının da ortak hedefi konumundadır.

  • Ons altının içinde bulunduğu yeşil yükselen kanalın direnç bölgesi.
  • 2020 USD seviyesinden başlayan “Rally-base-rally” hareketinin sönümlenme bölgesi.
  • 1680-2070 USD bant hareketinin ilk kanal katlama hedefinin komşu bölgesi.

Yukarıda her ne kadar teknik anlamda yaşanabilecek yükselişleri analiz etmeye çalışmış olsam da piyasanın çift yönlü olduğunu, bir sonraki hareketin yönünü ve şiddetini kimsenin %100 doğrulukla bilemeyeceğini aklımızdan çıkarmadan risklerimizi doğru şekilde yönetmeliyiz.

İLGİLİ HABER Altın yılın ikinci çeyreğine rekorla başladı Altın fiyatları, ABD'de öncü enflasyon rakamlarının ardından Fed’in haziran ayında yılın ilk faiz indirimine gideceği yönündeki tahminlerin güçlenmesiyle yılın ikinci çeyreğine rekor seviyeden başladı.

**Kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

REKLAMI KAPAT X