Altının yükselişinin önündeki önemli direnç seviyeleri

Okuma Süresi: 3 Dakika
Altının yükselişinin önündeki önemli direnç seviyeleri
Osman Bayrak
02.05.2024 08:30

Fed’in dün aldığı kararların etkisiyle altında hareketlilik arttı. Bu sebeple altında yükselişin devamı için takip edilmesi gereken önemli direnç seviyelerini inceleyeceğiz.

Dün gerçekleşen ABD Merkez Bankası (Fed) toplantısına yönelik faizlerin sabit bırakılması beklentisi, piyasanın üzerinde konsensüs sağladığı bir gerçekti. Açıklanan karar da beklentilere paralel gerçekleşti.

İLGİLİ HABER Fed faiz kararını açıkladı ABD Merkez Bankası (Fed), iki gün süren Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısının ardından faiz kararını açıkladı.

Karar sonrası Fed Başkanı Powell’ın basın toplantısındaki ifadeleri ise ons altında bir tepki yükselişi gerçekleşmesine yol açtı. Buna göre Powell, %2 enflasyon hedefine ulaşmalarının tahmin edilenden daha uzun bir zaman alacağını bir kez daha vurguladı.

Powell, her ne kadar enflasyonu %2’ye düşürme hedeflerinin hala ana gündem maddeleri olduğunu söylese de enflasyonun düşüşe geçeceğine olan güveninin azalmakta olduğunu da ilk kez ifade etti. Powell’ın ABD işgücü piyasasında beklenmedik bir zayıflama görülmesine atıfta bulunması nedeniyle ise olası faiz indirimleri için önümüzdeki dönemde ABD istihdamına ilişkin açıklanacak veriler son derece önemli hale geldi.

Ons altın

Aşağıdaki grafik ons altının günlük hareketlerini göstermektedir.

Kaynak: Tradingview

Yukarıdaki grafikte görülen son yeşil mum Fed Başkanı Powell’ın açıklamaları sırasında hazine kâğıdı varlıklarının azaltımının 60 milyar USD’den 25 milyar USD’ye indirileceğinin açıklanmasının ardından oluştu. Burada oluşan ilk tepkinin sınırlı kalması son derece normal karşılanmalıdır zira artık karşımızda rekordan rekora koşan bir ons altından ziyade 2400 USD direncinden yönünü aşağı çevirmiş bir ons altın bulunmaktadır.

Öncelikle belirtmek isterim ki ons altının kısa vadeli kırmızı yükselen kanalını son kez sizlerle paylaşıyorum çünkü ons altın fiyatı bir müddet yükselen kanal altında kalarak kalıcılık ilkesine yeteri kadar hizmet etmiş oldu.

Yakın vadede ons altını olası yukarı yönlü hareketlerinde 2 önemli dirence dikkat ederek takip edeceğiz. Ons altının 2420 USD’den başlayan düşen hareketini saatlik grafikte incelediğimde karşıma önemli bir alçalan trend çıkmaktadır. Kısa vadede bu alçalan trendin kırılması için 2320 USD üzerinde bir kalıcılaşmanın yaşanması gerekmektedir eğer bu ihtimal söz konusu olursa ikinci önemli takip edeceğimiz seviye ise 2350 USD olacaktır. Bu seviye ons altın düşüşünde oluşan son yüksek tepe olduğu için olası bir yükseliş hareketinde bu seviye üzerinde kapanışların görülmesi düşüş hareketinin yapısını bozma potansiyeli taşımaktadır.

Piyasayı her zaman çift yönlü izlemeye devam ettiğimiz için ons altının olası düşüş senaryosunun devamında ise yükselen kanal destek seviyesi olan 2270 USD seviyesi yakın takibimizde olacaktır. Bu seviyenin aşağı kırılması ons altın üzerindeki baskıyı artırabileceği için fiyatın bu seviye etrafındaki hareketi kısa vadeli yön tayini için kritik bir hal alacaktır.

Gram altın

Ons altın etkisi altında hareketini sürdüren gram altın için de 2465 TL seviyesi önemli bir direnç noktası olarak takibimizdedir.

Bir yandan düşüş esnasında oluşan son yüksek tepe olması hasebiyle önemli bir konumda bulunan 2465 TL seviyesi, bir yandan da yükselen kanal direnci olması nedeniyle olası yükseliş hareketinde gram altının önünde önemli bir direnç olarak set olacaktır.

Olası düşüşlerin devamında ise 2300 TL seviyesinin ilk denemede kırılması zor olmakla birlikte fiyatın bu seviye etrafındaki hareketi kısa vadeli yön tayini için kritik bir hal alacaktır.

**Kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

 

REKLAMI KAPAT X