Asgari ücret 17 bin TL, açlık sınırı 15 bin TL

Okuma Süresi: 3 Dakika
Asgari ücret 17 bin TL, açlık sınırı 15 bin TL
Hamit Alp Ünlü
31.01.2024 08:52

2024 asgari ücretinin 17 bin TL olarak belirlenmesinin ardından TÜRK-İŞ ocak ayı araştırmasına göre Türkiye’de yoksulluk sınırı 50 bin liraya dayanırken açlık sınırı 15 bin TL’yi aştı.

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonunun (TÜRK-İŞ) 2024 yılının ilk açlık ve yoksulluk sınırı araştırmasına göre Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı  olarak hesaplanan ve açlık sınırı da olarak bilinen tutar 15 bin TL 89 kuruşa yükselirken yoksulluk sınırı, yani gıda harcaması ile giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı ise 49 bin 19 TL 19 kuruşa çıktı. Araştırmada bekâr bir çalışanın yaşama maliyeti ise aylık 19 bin 630 TL 40 kuruş olarak hesaplandı.

İLGİLİ HABER TÜRK-İŞ açıkladı: Açlık ve yoksulluk sınırı belli oldu TÜRK-İŞ Ocak 2024 açlık ve yoksulluk sınırı araştırmasının sonuçlarını yayımladı. TÜRK-İŞ araştırmasına göre ocak ayında açlık sınırı 15 bin, yoksulluk sınırı ise 49 bin lirayı aştı.

Açlık ve yoksulluk sınırı ile aylık gıda enflasyonundaki artış ocak ayında hızlandı

TÜRK-İŞ’in 2023 yılı kasım ve aralık ayı araştırmalarına bakıldığında ise kasım ayında açlık sınırının 14 bin 25 TL'ye, yoksulluk sınırının ise 45 bin 686 TL'ye çıktığı bekâr bir çalışanın yaşama maliyetinin ise aylık 18 bin 239 TL olarak açıklandığı görüldü. Aralık ayında ise açlık sınırı 14 bin 431 liraya yükselirken yoksulluk sınırı 47 bin lirayı aştı. Bekâr bir çalışanın yaşama maliyeti de aylık 18 bin 796 liraya yükseldi.

Kasım ayı araştırmasına göre aylık enflasyon yüzde 2,49 yıllık enflasyon ise yüzde 80,12 olarak hesaplanırken aralık ayı araştırmasına göre aylık enflasyon yüzde 2,89 yıllık enflasyon ise yüzde 77,50 oldu.

Ocak ayı araştırmasında ortaya konan açlık ve yoksulluk sınırının kasım ve aralık aylarındaki sonuçlarla oransal olarak bir karşılaştırma yapıldığında, ocak ayındaki artışın hız kazandığını fark etmek mümkün. Buna ek olarak aylık gıda enflasyonunun da ocak ayında kasım ve aralık aylarına göre bir hayli artış gösterdiğini not etmekte fayda var. Yıllık miktar, baz etkisi sebebiyle düşük görünebilir fakat hane halkının cebine yansıyan asıl miktar olan aylık artış daha önemli. Bakalım Türkiye İstatistik Kurumunun açıklayacağı ocak ayı enflasyon rakamları nasıl bir tabloya işaret edecek.

Asgari ücret aralık ayı sonunda 17 bin 2 TL’ye yükseltilmişti

2024 yılı için uygulanacak net asgari ücret aralık ayı sonunda belirlenmiş ve yüzde 49’luk bir artışla 17 bin 2 TL’ye yükseltilmişti. Yukarıdaki sayılardan da fark edileceği üzere ilk açıklandığında açlık sınırı ile net asgari ücret arasındaki fark 2 bin 500 liradan daha fazla iken bir ay bile geçmeden aradaki farkın 2 bin liranın altına düştüğü görülüyor.

Geçtiğimiz günlerde asgari ücretin dolar karşısında kaybettiği değere değinmiştik. Aradan geçen 10 günde asgari ücret 3 dolar daha değer kaybetti ve açıklandığı günden bu yana toplam değer kaybı yaklaşık 17 dolar oldu. Ancak açlık ve yoksulluk sınırındaki artışın hızlanması, asgari ücretin alım gücünde de bir düşüşe işaret ediyor. Bu durum 5 Şubat 2024 tarihinde açıklanacak olan ocak ayı tüketici fiyat endeksi (TÜFE) verisinde görülecek büyük bir artışa işaret edebilir. Zira şu anda piyasaların beklentisi ocak ayında TÜFE’nin aylık bazda yüzde 6,49 artması yönünde. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının faiz döngüsünün tamamlandığına işaret etmesinin ardından bu derece yüksek bir fiyat artış baskısıyla karşılaşılması izlenen politikada atılması planlanan sonraki adımları sorgulatacaktır. Mevcut durumda asgari ücretin kısa süre içinde açlık sınırının altında kalacağını öngörmek de yanlış olmayacaktır.

REKLAMI KAPAT X