Avrupa’da yatırımcının ekonomiye güveni yükseldi

Okuma Süresi: 3 Dakika
Avrupa’da yatırımcının ekonomiye güveni yükseldi
Hamit Alp Ünlü
15.08.2023 12:47

Bugün açıklanan ZEW ekonomik hissiyatı endeksine göre Euro Bölgesi ve bölgenin en büyük ekonomisi olan Almanya’da ekonomiye güven yükselirken, mevcut koşullar endeksinde büyük düşüş görüldü.

Alman kuruluş Zentrum für Europäische Wirtschaftsforschung (ZEW) ağustos ayına ilişkin ekonomi güven endeksini yayımladı. ZEW’in yayımladığı üç endeks ise Euro Bölgesi ekonomik hissiyatı, Almanya ekonomik hissiyatı ve Almanya mevcut koşullar endeksi olarak sıralandı.

Euro Bölgesi ve Almanya ekonomik hissiyat endeksleri, ZEW araştırmasında yer alan 350 yatırımcı ve analistin altı aylık bir süreç için söz konusu ekonomiler hakkındaki fikir ve öngörülerinden yola çıkarak hazırlanıyor. Sıfırın üzerinde bir rakam iyimser bir tabloya işaret ederken sıfırın altında bir rakam ise karamsar bir tabloyu gösteriyor.

Almanya mevcut koşullar endeksi ise banka ve finans sektöründeki analistlerin, sigorta şirketlerinin ve sanayi girişimlerinin önümüzdeki altı aya ilişkin büyüme beklentisinin ortalamasından oluşuyor. Söz konusu endeksler hem Euro Bölgesi ekonomisi hem de bölgenin lokomotif ekonomisi olan Alman ekonomisi hakkındaki yatırımcı ve analist güvenini ve beklentilerini içermesinden ötürü büyük önem teşkil ediyor.

Bugün açıklanan ağustos ayı rakamlarına göre ekonomik hissiyat beklentilerden iyi gelirken Almanya mevcut koşullar endeksi ise beklentilerin altında kaldı. Temmuz ayında eksi 14,3 olan ve bu ay da aynı rakamda sabit kalması beklenen Almanya ZEW ekonomik hissiyatı eksi 12,3 olarak açıklandı. Temmuz ayında eksi 12,2 olan ve ağustos ayında eksi 12 olarak açıklanması beklenen ZEW Euro Bölgesi ekonomik hissiyatı ise eksi 5,5 oldu. Bu rakamlar katılımcıların önümüzdeki altı aylık projeksiyondan, özellikle Euro Bölgesi adına, umutlu olduğuna işaret etti. Fakat Almanya ZEW mevcut koşullar endeksi beklentilerin hayli altında kaldı. Temmuz ayında eksi 59,5 olan ve ağustos ayında eksi 63 olması beklenen endeks eksi 71,3 oldu. Bu rakam 2022 yılının başından bu yana, en düşük ikinci rakam olarak kayıtlara geçti.

İlerleyen süreçte ECB’den beklenti ne?

Yatırımcı güveni gerek Almanya’da gerekse Euro Bölgesinde uzun süredir negatif bölgedeydi. Almanya mevcut koşullar endeksi 2021 yılının Aralık ayından bu yana pozitif bir değerin üzerine çıkamazken ekonomik hissiyat endeksi hem Euro Bölgesi hem de Almanya için yatırımcı güveninin uzun süreli negatif seyrin ardından 2023 yılında Ocak ve Nisan ayları arasında yatırımcı güveninin pozitif bölgeye yükseldiğini; fakat sonra tekrar eksiye düştüğünü gösteriyor.

Bu noktada gözler Euro Bölgesinde ekonomik politikalarda belirleyici rol oynayan Avrupa Merkez Bankasına (ECB) çevriliyor. Zira gerek mevcut ekonomik koşullar, gerekse büyüme rakamları ECB’nin izlediği ve izlemeyi planladığı politikaların sonucunda meydana geliyor.

ECB, temmuz ayı toplantısında dokuzuncu kez faiz artırarak 25 baz puanlık bir faiz artışı daha gerçekleştirmişti. Toplantının ardından ECB Başkanı Christine Lagarde, mevcut ekonomik koşulları değerlendirdikten sonra inatçı çekirdek enflasyona ve belirsiz ekonomik görünüme vurgu yapmış; ancak sonrasında açık fikirli olduklarını ve eylül ayı toplantısında, ikna olmaları halinde, faiz artışını pas geçebileceklerini ifade etmişti. Euro Bölgesinde temmuz ayında aylık TÜFE ve aylık çekirdek TÜFE yüzde eksi 0,1 ile gerileme gösterirken, yıllık TÜFE yüzde 5,3; yıllık çekirdek TÜFE ise yüzde 5,5 olarak açıklanmıştı.

Euro/dolar yükselişte

Endeksin ileriye yönelik pozitif bir tablo çizmesi ile birlikte, dün düşüş yaşayan euro/dolar çaprazı bugün açıklanacak ABD perakende satış verileri öncesi artış göstererek 1,0933 seviyesine yükseldi.  Euro/dolar çaprazının yukarı yönlü hareketine devam edebilmesi açısından 1,0950 direnci kritik önem taşıyor.

REKLAMI KAPAT X