Bitcoin 40.000$ dönüm noktasında, TRX ve SOL Analizi

Okuma Süresi: 3 Dakika
Bitcoin 40.000$ dönüm noktasında, TRX ve SOL Analizi
Egemen Baş
05.05.2022 16:40

Geçtiğimiz 36 günde yüzde 21,5 gerileyen Bitcoin dönüş yaparak 40.000 dolar desteğine dayandı. Bu düşüşte dayanıklı performans gösteren altcoinler içerisinden Tron ve Solana’yı sizler için temel ve teknik açılardan inceledik.

Bu haftanın ve belki de ayın en kritik olayı ABD Merkez Bankası FED’in 50 baz puan faiz artırımı yapması oldu. Bunun kripto para piyasası dahil tüm yatırım piyasalarına gün itibarıyla etkisini gözlemlemeye başladık. Bitcoin özelinde ise 37,500 dolar desteğinin denenip yükselen kanalın alt bandından destek almış olması teknik açıdan olumlu sinyaller verse de piyasalarda hâlen belirsizlik sürüyor. Bu süreçte özellikle düşüşe rağmen güzel yükselişler gösteren Tron ve düşüşe karşı diğer altcoinlere göre daha az zarar ettiren Solana altcoinleri kripto para yatırımcıları arasında isimlerinden sıkça söz ettiriyorlar.

Tron (TRX)

Tron Singapur’da eğlence sektöründe faaliyet göstermeye başlamış merkeziyetsiz bir kripto para birimidir. Tron protokolü blok zincir teknolojisi ile akıllı sözleşmelerin, merkeziyetsiz uygulamaların yaratılıp özgürce yayınlanabildiği bir işletim sistemini temsil etmektedir. 2018’den beri TRX’in kendi kripto ağına sahip olması Tron’u uzun vadeli kripto para yatırımcıları arasında değerli kılmaktadır. Önemli özelliklerinden birisi de bu ağın kripto para transferlerinde çok aktif kullanılıyor olmasıdır.

Teknik veriler: TRX günlük 2,8 milyar dolar işlem hacmi ile 0,083 dolardan işlem görüyor. 8,3 milyar dolar market hacmi olan Tron 101,6 milyar dolaşımda arz ile CoinMarketCap sıralamasında 20. sırada yer alıyor. Son haftada çok hızlı bir artış gösteren Tron’un oldukça yüksek bir dolaşımda arzı olduğunu ve bunun olumlu bir özellik olmadığını belirtmekte fayda var.

Teknik analiz:

Tron günlük grafiğine baktığımızda üst çizgi 384 günlük bir düşüş trendini temsil ediyor. Piyasa düşüşüne rağmen kendi dolar eşdeğerli kripto parasını çıkartacağını duyuran TRX yüzde 33’lük bir yükseliş gösterdi. Piyasaya para girişi ile eğer üst trend kırılırsa Tron’da 0,112 ve 0,136 dolar seviyeleri arkasından da bir ATH (tüm zamanların en yüksek fiyatı) beklenebilir. RSI (14) değeri 72,12 ile halen pozitif bir noktada olsa da yönü son çizgiden tepki almasıyla aşağıya dönmüş durumda. TRX için destekler için trend takip edilebilir, uzun vade için ise 0,51 dolar desteği 440 günde 3 defa test edilerek güçlü bir yer tutuyor.

Solana (SOL)

Solana, açık kaynak kodlu merkeziyetsiz bir blok zincir platformudur. 2020 Mart ayında İsviçre Cenevre’de bulunan Solana Vakfı tarafından resmi olarak başlatılan Solana platformunun kripto para birimi SOL’dür. Senkronizasyon süreçlerini özel bir çekirdek kullanarak global bir ortak algoritma ile üreterek gerçekleştirmesi, Hibrit protokolü ile işlem ve akıllı sözleşmelerde kısa süreler sağlaması önde gelen özelliklerindendir. Ayrıca Anatoly Yakovenko tarafından geliştirilmiş PoH (geçmiş kanıtı) fikir birliği adlı uygulaması kullanıcılar ve yatırımcılar için ilgi çekici bir özelliğidir.

Teknik veriler: SOL günlük 1,4 milyar dolar işlem hacmi ile 91,34 dolardan işlem görüyor. 30,8 milyar dolar market hacmi olan Solana 334 milyon dolaşımda arz ile CoinMarketCap sıralamasında 7. sırada yer alıyor.

Teknik analiz:

E2F43AC0-A5CE-46CF-9DFB-DEAA79BB51C3.png

Günlük grafiği incelediğimizde Solana için 145 günlük bir düşüş trendinin 30 Mart 2022 tarihinde kırıldığını görüyoruz. Fakat piyasa hareketlerinin de etkisi ile trendden uzaklaşamamış durumda. RSI (14) göstergesi nötr-pozitife yakın bir şekilde yorumlanabilirken henüz yükselen trend oluşumu gerçekleşmiş değil. Ayrıca bir ikili dip formasyonu ilk tren kırılışından sonra kuvvetli gözükmüşken tekrar gelen düşüşün devam etmesi halinde bu formasyonun geçerliliği kaybolabilir. 78,83 dolar desteği bir sonraki destek olarak düşünülürken 100,120 ve 142 dolar seviyeleri dirençler olarak belirlenebilir. 

REKLAMI KAPAT X