Bitcoin yükselişe devam ediyor: Kritik seviyeler neler?

Okuma Süresi: 3 Dakika
Bitcoin yükselişe devam ediyor: Kritik seviyeler neler?
Çınar Küçükay
28.02.2024 16:01

Son günlerde yükselişine ivme kazandıran Bitcoin, 59 bin dolar seviyesinin üzerinde işlem görüyor ancak son yükselişe rağmen lider kripto para birimi hala tüm zamanların en yüksek seviyesinden (ATH) yaklaşık %14 aşağıda fiyatlanıyor.

İşlem hacmine göre lider kripto para birimi Bitcoin’de yaşanan yükselişin devam edip etmeyeceği ve hangi seviyelerin takip edilmesi gerektiği, yatırımcıların merak ettiği soruların başında geliyor. Bu sebeple bu yazımızda, Bitcoin’in teknik görünümüyle likidasyon sevilerini inceleyecek ve onchain verilerinin yatırımcılara ne söylediğini mercek altına alacağız.

Bitcoin’de takip edilecek kritik seviyeler

Kaynak: TradingView

Geçtiğimiz hafta yatay hareket kaydeden BTC, son günlerde bu seviyeyi destek bölgesi olarak doğruladı ve yükselişe başladı. Şu an itibarıyla bir düşüş yaşanacak olursa, ilk olarak 52.270$ - 50.700$ bölgesinden tepki almak isteyecektir. Bu tepkiyi alamadığı takdirde 39.700$ - 38.580$ seviyesi majör destek olarak görev yapabilir. Yaşanan düşüşün şiddetine ve o dönemdeki gelişmelere bağlı olarak bu iki seviye arasındaki daha küçük destek seviyelerinden de tepki alması muhtemeldir. Düşüşün derinleşmesi ise Bitcoin fiyatının 34.430$ - 33.400$ seviyesine kadar gerilemesine neden olabilir.

Aksi halde, yani olası yükseliş senaryosunda 14 Nisan 2021 yılındaki ATH olan 64.700$ seviyesi bir direnç görevi görecektir. Yükselişin devamında ise güncel zirve olan 69.000$ doların test edilmesi beklenebilir.

Öte yandan, bir teknik gösterge olan RSI tarafına bakıldığında, aşırı alım seviyesi olan 70’i aşarak 84 seviyesine ulaştığı görülüyor. Bu da düşüş senaryolarının daha mümkün olduğu anlamına geliyor. Ancak, tek bir teknik göstergeye bakarak yön tahmininde bulunmak doğru değildir.

Bitcoin likidasyon seviyeleri

Kripto piyasasına genel anlamda yön veren kripto para olan Bitcoin’in likidasyon seviyeleri de oldukça önemli mesajlar veriyor. Aşağıdaki grafiğe bakıldığında, büyük likidasyonun olduğu seviyelere doğru fiyat hareketlerinin gerçekleştiği görülüyor.

Kaynak: Coinglass - Likidasyon Seviyeleri

Örneğin, yatay olarak hareket eden BTC, 50.580$ seviyesine iğne atarak yüksek miktarda pozisyonu tasfiye ederek kısmen yukarı yönlü bir hareket kaydetmiş. Bu yukarı yönlü hareketinde de benzer şekilde büyük pozisyonların tasfiye edildiği görülüyor. Yani, büyük miktarlarda likidasyon biriken seviyelere BTC tarafından hareketin gerçekleşmesi oldukça öngörülebilir bir hareket.

Buradan yola çıkarak, haftalık grafikte bakıldığında, Bitcoin için yüksek miktarda likidasyonun olduğu 51.000$ - 50.000$ dolar bölgesi dikkat çekiyor. Bu seviyeler arasında ise en önemlisi 50.492$ seviyesi. Özetle, yukarı yönlü hareketin sürdürülebilir bir şekilde devam etmesi için bu seviyedeki likidasyonun alınması gerekiyor.

Onchain verisi ne söylüyor?

Teknik analizin yanında onchain verileri de oldukça fazla önem arz etmektedir. Aşağıdaki grafikte “gerçekleşmiş fiyat, piyasa fiyatı ve halving’e kalan geri sayım ısı haritası” bulunuyor.

Kaynak: BITBO

Yatay bir yönde hareket eden gerçekleşmiş fiyatın son günlerde yukarı yönlü ivme kazandığı görülüyor. Ayrı süreçte halving tarihinin de yakınlaşması ile beraber fiyattaki artış, önceki dönemlere bakıldığında boğa sezonunun gelmek üzere olduğu anlamına gelebilir.

Öte yandan, halving öncesi yaşanan düşüşlerin, tekrardan Bitcoin fiyatında bir gerilemeye yol açıp açmayacağı da belirsizliğini koruyor.

Özetle, halvingin yakınlaşması ve bu dönemde fiyatta artışın yaşanması gibi etkenler söz konusu olduğundan trend yönünün hala net bir şekilde tahmin edilebilir olmadığı rahatlıkla söylenebilir. Bu dönemlerde yatırımcıların risk alma eğilimlerini azaltarak yatırımlarını koruması gerekmektedir.

**Kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
REKLAMI KAPAT X