Bitcoin yükselmeye devam edecek mi?

Okuma Süresi: 2 Dakika
Bitcoin yükselmeye devam edecek mi?
Çınar Küçükay
20.12.2023 13:16

Piyasalar, cuma günü yayınlanacak Kişisel Tüketim Harcamaları (PCE) Fiyat Endeksi verilerine hazırlanıyor. Bu veriler, ABD Federal Rezervi'nin (Fed) tercih ettiği enflasyon ölçütü olup, enflasyon rakamları, yatırımcılara Fed'in bir sonraki kararlarına ilişkin daha fazla bilgi sağlayacak.

Fed, 2023'ün son toplantısında önümüzdeki yıl için 75 baz puanlık faiz indirimi öngörüsüyle daha gevşek bir duruş sergiledi. Bu durum, enflasyonun yumuşadığına dair beklentileri de beraberinde getirdi. Ancak, piyasaların bu sürprize aşırı tepki göstermiş olabileceği düşünülüyor. Eğer enflasyon verileri beklentileri karşılamazsa, Fed faiz indirimlerini erteleyebilir, bu da cuma günkü PCE verilerini daha da önemli kılıyor.

Bu hafta yatırımcılar için önemli olacak diğer veri noktaları arasında konut rakamları ve ABD'nin 3. çeyrek Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYİH) nihai revizyonu bulunuyor. Bu veriler, ABD ekonomisinin genel durumu hakkında daha fazla bilgi sunacak ve yatırımcıların Fed'in gelecekteki politika hamlelerine yönelik beklentilerini şekillendirecek.

Sonuç olarak, bu hafta, özellikle cuma günü yayınlanacak PCE verileri, kripto piyasasının kısa vadeli hareketlerini ve piyasa algısını büyük ölçüde etkileyebilir. Yatırımcılar, Fed'in enflasyonla mücadeledeki sonraki adımlarını belirleyecek bu kritik verilere dikkatle odaklanacaklar.

Bitcoin Teknik Analizi

Kaynak: TradingView

Bu yılın başından bu yana yükseliş trendini sürdüren Bitcoin, son birkaç aydır beklentilerin üzerinde bir performans gösterdi.

Şu anda 43 bin dolar sınırına yakın şekilde işlem görmekte. Yukarı yönlü hareketine devam ederse ilk aşamada 43.590 - 44.900 dolar seviyesini kırması gerekiyor. Olası düşüş senaryosunda ise ilk olarak 36.100 - 35.550 dolar bandını ve ardından 31.800 - 31.130 dolar desteğini test edebilir. Düşüşün devam etmesi durumunda 25.720 - 24.900 bölgesi destek olarak görev yapabilir.

Ancak, teknik göstergeler incelendiğinde durum biraz farklı görünüyor. Bitcoin fiyatının yükselmesine rağmen, RSI tarafında aşağı yönlü bir hareket bulunuyor. Bu da “negatif uyumsuzluk” anlamına geliyor. Bu uyumsuzluk, fiyattaki artışın manipülasyon sonucu olduğunu ve fiyatın suni şekilde yükseldiğini bizlere gösterir. Kısaca, yükseliş trendinin tersine dönmesine dair bir sinyal olarak kabul edilebilir.

Örnek vermek gerekirse, 2021 yılında yaşanan büyük çöküşlerde de aynı senaryolar gözlemlendi.

Kaynak: TradingView

Şu anda yaşanan uyumsuzluk sonrasında ne kadar düşüş olacağını kestirmek zor, ancak net bir şekilde fiyatın manipülasyona maruz kaldığı rahatlıkla söylenebilir. Bu nedenle yatırımlarınızı yaparken dikkatli olmakta fayda var.

Kaynak: Coinglass

Öte yandan, likiditenin biriktiği seviyelere bakıldığında, 43.700 dolar civarı ve 40.200 dolar civarında yoğunlaşmanın olduğu görülüyor. Yükseliş senaryosunda öncelikle aşağıdaki likiditeyi alarak yukarıya, tam tersi bir durumda ise önce 43.700 seviyesindeki likiditeyi alarak aşağı yöne gitmesi beklenebilir.

REKLAMI KAPAT X