Boğalar gümüşü yukarı çekmeye çalışıyor

Okuma Süresi: 3 Dakika
Boğalar gümüşü yukarı çekmeye çalışıyor
Osman Bayrak
29.03.2024 09:40

Son 2 haftadır önemli git gellere sahne olan gümüş piyasasında, boğalar fiyatı yukarı çıkarmak için mücadeleyi elden bırakmıyor.

Aşağıdaki grafik ons gümüşün günlük hareketlerini RSI göstergesi ile birlikte göstermektedir.

Kaynak: Tradingview

Geçtiğimiz hafta yaşanan önemli yükselişi sert bir geri çekilme ile karşılayan ons gümüşte bu hafta kısmi toparlanmanın yaşandığını görüyoruz. Özellikle son 2 gündür yaşanan yükseliş ons gümüşün haftayı güçlü kapatmak istemesine işaret etmektedir.

Grafikte dikkat ederseniz yaşanan önemli yükseliş denemeleri bir önceki zirve seviye olan 25,80-26,0 USD bölgesinden geri döndü. Bu noktaya özellikle dikkatinizi çekmek istiyorum çünkü ons gümüşün uzun süredir devam eden düşüş ve yatay bölge hareketinden kurtulması için düşen hareket yapısını kalıcı olarak kırması gerekmektedir. Bunun için de daha düşük dipler yapmaktan vazgeçip, önceki tepelerin üzerinde kapanışlar alması gerekmektedir çünkü olası bir yükseliş hareketi için ons gümüşün geri çekilmeleri bir önceki dipten yukarıda, yükselişleri de bir önceki zirvenin üzerinde olmalıdır. Bu nedenle önümüzdeki hafta olası yükseliş hareketinin devamında 26,20 USD seviyesi üzerindeki kalıcılığı yakından izleyeceğiz.

Ons gümüşün daha önce yaşadığı zirve seviyelere ait olan bu bölgenin 26,20 USD seviyesi üzerindeki kapanışlarında ana trendin değiştiğinden bahsedebileceğiz.

Önemli bir trend değişimine işaret edebilecek olan bu hareketin yaşanabilmesi için ayıların (Düşüş taraftarlarının) ve boğaların (Yükseliş taraftarlarının) mücadelesi çetin bir şekilde devam etmektedir. Bugün yaşanacak olan haftalık kapanışın 24 USD üzerinde olması boğaların hanesine bir artı daha yazacaktır. Olası 24 USD altındaki kapanışlarda ise gelecek haftanın baskılı başlaması beklenebilir.

Göstergeler tarafında dikkat çeken bir detayı da sizlerle paylaşmak istiyorum. Ons gümüş fiyatının 22 USD - 23,30 USD arasındaki bant hareketi sırasında RSI göstergesi mütemadiyen yükseliş kaydetti. Bu durum fiyatın RSI ile pozitif uyumsuzluk gösterdiğinin açık bir delili niteliğinde idi. Zaten, 22,30 USD’den başlayarak önemli dirençleri yukarı kıran bu yükseliş hareketi, RSI göstergesinin pozitif uyumsuzluğu nedeniyle beklenen bir hareketti.

Gram gümüş

Aşağıdaki grafik gram gümüşün günlük hareketlerini göstermektedir.

Kaynak: Tradingview

Gram gümüş yatırımcılarının çok yakından takip etmesi gereken yukarıdaki grafik gram gümüşün içinde bulunduğu yükselen kanalın direnç çizgisini tekrar teste hazırlandığını göstermektedir. Bugün yaşanacak olan haftalık kapanış değeri için 26,30 TL seviyesini çok yakından izleyeceğiz. Bu seviye üzerinde yaşanabilecek kapanışlar hem tüm zamanların en yüksek kapanışı, hem de yükselen kanal direncinin kırılması anlamına geleceği için yükseliş umutlarını önümüzdeki hafta diri tutabilir.

Olası geri çekilmelerde ise 25 TL üzerinde kalabilme çabasına odaklanacağız çünkü gram gümüş bu hafta boyu 25 TL seviyesini gün içinde test etmesine rağmen bu seviyeden her defasında tepki aldı. Günlük mum barlara baktığımızda mumların kuyrukları da 25,10 TL seviyesine dek uzamaktadır. Bu seviyeden alınan tepkilere bakarsak gram gümüşün yükselme arzusu, düşme arzusundan yüksek diyebiliriz.  

Son söz olarak dolar endeksinin son dönemdeki yükselişinin 105 seviyesini aşıp aşamayacağı da radarımızdaki bir başka unsur olacaktır. Bir önceki zirve olan 105 seviyesinin üzerine tırmanan bir DXY, önümüzdeki dönemde değerli metaller için bir baskı unsuru olabileceği için; gümüş ve altın yatırımcılarının DXY’nin 105 seviyesi ile olan ilişkisini yakından izlemesi gerektiğini düşünüyorum.

**Kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
REKLAMI KAPAT X