Bu hafta kripto dünyasında beklenen kilit açılımları: ACA, LDO, AVAX ve YGG

Okuma Süresi: 3 Dakika
Bu hafta kripto dünyasında beklenen kilit açılımları: ACA, LDO, AVAX ve YGG
Çınar Küçükay
23.08.2023 15:33

Kripto paraların kilit açılımları, yaratabileceği volatilite sebebiyle yatırımcıların odağında olmaya devam ediyor. Buna göre bu hafta ACA, LDO, AVAX ve YGG’nin kilit açma işlemi gerçekleştirmesi bekleniyor.

Yeni bir kripto para projesi piyasaya sürüldüğünde, genellikle tüm token'lar hemen dolaşıma girmez. Bunun yerine, kripto paranın toplam arzının bir bölümü başlangıçta proje sahiplerine ve geliştiricilere ayrılır veya gelecekte belirli bir tarihte açılması için akıllı bir sözleşme ile kilitlenir.

Bu tür token'lar, "kilitlenme süresi" olarak adlandırılan belirli bir dönem boyunca erişime kapatılırlar. Bu durumda, kilitlenme süresi içindeki token'lar alınıp satılmazlar, yani açık piyasada işlem görmezler.

Kilitlenme süresi sona erdiğinde ise token'lara önceden atanmış olan kişiler erişim elde ederler. Buna "token kilidinin açılması" denir. Örneğin, bir projenin geliştirme ekibi üyeleri, yeni başlatılan projenin token'larına yalnızca kilitlenme süresi sona erdikten sonra erişebilir.

İşte bu hafta kilit açma işlemini gerçekleştirecek 4 token:

Acala (ACA)

Bu hafta ACA'nın %0,58’lik bir kilit açılımı gerçekleştirmesi beklenmektedir. Acala, merkezi olmayan bir finans ağı (DeFi) ve Polkadot (DOT) için likidite merkezinden oluşan, Ethereum uyumlu bir akıllı bir sözleşme platformudur. Acala'nın altyapısı ise bir stabilcoin ağı ve likidite stake etme platformunu içermektedir.

Lido DAO (LDO)

LDO’nun açılacak kilit oranı ise bu hafta %0,97 oranındadır. Lido, Ethereum blockchain’inde stake edilmiş varlıkların likiditesini artırmayı hedefleyen bir platform olarak bilinmektedir. Kullanıcılar, Lido aracılığıyla stake ettikleri Ethereum varlıklarını likit hale getirerek getiri elde edebilmektedir.

Avalanche (AVAX)

Piyasa değerine göre en büyük kripto paralar arasında yer alan AVAX’ın toplam arzının %2,7’sinin kilidinin açılacak olması ise dikkatlerin AVAX üzerinde yoğunlaşmasına sebep olmaktadır. Buna göre Avalanche, yüksek hız ve düşük işlem maliyetleri sunan bir blockchain projesi olarak kripto dünyasında popülaritesini korumaktadır.

Yield Guild Games (YGG)

Bu hafta kilidi açılacak kripto paralar arasında yer alan YGG, %6,60 ile en çok yüzdelik oranda kilit açımına sahip varlık olarak görülmektedir. Yield Guild Games, oyuncuların oyun içi varlıklarını yöneterek gelir elde etmelerini sağlayan bir projedir.

Kaynak: TokenUnlocks.

Kripto paraların kilit açılımı nasıl yorumlanır?

Token kilidinin açılması, bir kripto para projesinin toplam arzını artırır. Ancak burada dikkate alınması gereken önemli bir nokta, kilitlenmiş token'ların toplam arzın bir parçası olarak değil, maksimum arzın bir bileşeni olarak kabul edilmesidir.

Arz ve talep dinamiklerini değerlendirdiğimizde, arzdaki artışın belirli bir kripto paranın değerinde düşüşe neden olup olmayacağı sorusu gündeme gelebilir. Ancak bu durum her zaman basit bir şekilde yorumlanamaz ve etkileri bir dizi faktöre bağlı olarak değişebilir.

Bazı durumlarda, belirli bir token'a olan talep o kadar yüksektir ki token kilidinin açılma dönemlerinde hızla yatırımcılar tarafından satın alınır. Bu özellikle büyük yükselişlerin yaşandığı boğa piyasasında sıkça görülür.

Ancak ayı piyasası senaryosunda, token kilidinin açılma süreci sırasında kripto paranın değerinde düşüş gözlemlenebilir. Token'ların kilidi açılmadan önce yatırımcılar, artan arz ve zayıf talebin birleşimi nedeniyle kısa pozisyonlar alabilirler.

Ayrıca, dolaşıma girecek arz miktarı, projenin toplam arzını görece az etkileyecek kadar düşükse, kripto paranın fiyatı, token kilidinin açılma dönemi boyunca pek fazla etkilenmeyebilir.

REKLAMI KAPAT X