Bu hafta kripto piyasasında neler oldu? (6 Nisan 2024)

Okuma Süresi: 4 Dakika
Bu hafta kripto piyasasında neler oldu? (6 Nisan 2024)
Çınar Küçükay
06.04.2024 13:23

Bu hafta kripto piyasası düşüş yaşamaya devam etti. İşte sizin için derlediğimiz geçtiğimiz haftanın öne çıkan gelişmeleri…

Kripto para piyasası son hafta dalgalı bir seyirde ilerledi. Bu süreçte Bitcoin'in (BTC) fiyatı, haftalık ölçekte yaklaşık %2,7’den fazla düşerken, Ethereum (ETH) ise haftalık yaklaşık %4,6 fiyat düşüşü kaydetti.

Haftalık görünümde piyasa değerine göre en büyük 100 varlık arasında en çok yükselen kripto para Core (CORE) olurken en çok düşen ise dogwifhat (WIF) oldu.

Kaynak: CoinGecko

Bitcoin, Ethereum ve stabilcoin’ler hariç piyasa değeri açısından en büyük 10 kripto para biriminin haftalık performansına bakıldığında, genel trend düşüş yönlü oldu. Yükseliş yaşayan iki altcoin arasında TON ve BCH yer alıyor.

 

Kaynak: CoinGecko

Geçtiğimiz haftanın önemli başlıkları

Fed Başkanı Powell’dan Faiz Mesajı

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz oranlarını azaltma ihtimali, mart ayında beklenenden daha fazla işe alım yapılmasıyla azaldı. Hükümet verilerine göre mart ayında 303.000 kişi işe alındı, ancak işsizlik oranı %3,9 olarak sabit kaldı. Fed Başkanı Jerome Powell, güçlü işe alımın tek başına faiz indirimlerini geciktirmek için yeterli olmadığını belirtse de 2024'ün başında önemli enflasyon verilerinde yaşanan artışla birlikte, bu yıl daha geç veya daha az sayıda faiz indirimi yapılma ihtimali arttı.

Öte yandan, gelecek hafta açıklanacak tüketici fiyat endeksi verileri, politika yapıcıların karar süreçlerinde kritik öneme sahip olacak. Minneapolis Federal Rezerv Bankası Başkanı Neel Kashkari, yıl içinde herhangi bir faiz indirimi yapılmayabileceğini belirtti. Orta Doğu'daki gerilimler ve İran'ın İsrail'e karşı misilleme yapma tehdidi piyasalarda endişe yaratırken, Fed yetkilileri, enflasyonun yanında seyretmesi durumunda faiz oranlarında indirime gidilmesinin gerekli olup olmadığını sorguluyor.

Fed Başkanı Powell, faiz oranlarını bu yıl düşürmeyi umduğunu sıklıkla ifade etse de enflasyonun Fed'in %2'lik hedefine sürdürülebilir bir şekilde yaklaşmasına daha fazla kanıt görmeden merkez bankasının faiz oranlarını düşürmeye başlaması beklenmiyor. Fed, faiz oranlarını son 23 yılın en yüksek seviyesi olan %5,25 ile %5,5 arasında sabit tuttu.

Powell ve diğer Fed yetkilileri, faiz oranlarını indirme konusunda acele etmeyeceklerini ve hareketlerinin gelen verilere bağlı olacağını tekrar tekrar söyledi. Ancak, son ekonomik veriler ve enflasyon oranındaki yavaşlama, Fed'in bu yıl içinde faiz oranlarını düşürme ihtimalini artırıyor.

Bu durum, Fed'in politika kararlarında dikkatli bir denge kurmaya çalıştığını gösteriyor. Enflasyonla mücadele ederken ekonomik büyümeyi desteklemek ve işsizliği düşük tutmak arasında bir denge kurulması gerekiyor. Powell, Fed'in kararlarının politikadan bağımsız olduğunu ve yalnızca ekonomiye en iyi hizmet edecek şekilde yapıldığını vurguladı.

ABD Hükümeti Silk Road'dan Ele Geçirilen Bitcoinleri Coinbase'e Taşıyor

ABD hükümeti, dijital kara borsa platformu Silk Road'a ait olan ve 2 milyar dolar değerindeki yaklaşık 30.174 BTC'yi 2022 yılında ele geçirmişti. Fonların ele geçirilmesinin ardından, hükümete ait olduğu söylenen bir cüzdanın, kripto para borsası Coinbase'e büyük miktarda Bitcoin (BTC) transfer ettiği görüldü.

Genellikle, bir kripto cüzdanından merkezi bir borsaya fon transferi yapıldığında, bu durum olası bir satış işareti olarak kabul edilir. Bu nedenle, Silk Road'un Bitcoin'lerinin (BTC) akıbeti ve bir satışın piyasaya etkisi konusunda endişeler artmaya devam ediyor.

Bitcoin ve genel olarak piyasadaki fiyat düşüşünün nedeninin, ABD hükümetinin Silk Road'un 30,174 BTC'sini transfer etmesi olduğu düşünülüyor.

ABD hükümeti, birden fazla blockchain izleme firmasına göre el konulan Bitcoin'lerin (BTC) 131 milyon dolarlık kısmını Coinbase'e taşıdı.

Kripto izleyici Lookonchain, ABD hükümetinin yakın zamanda toplam 30.174 BTC'yi (1,98 milyar dolar değerinde) transfer ettiğini, bunun 2.000 BTC'sinin (131,65 milyon dolar değerinde) Coinbase Prime cüzdanına gittiğini belirtti.

Blockchain istihbarat firması Arkham da Coinbase Prime transferini doğruladı.

Blockchain analiz firması CryptoQuant'ın araştırma başkanı Julio Moreno, Coinbase'e gönderilen 2.000 Bitcoin'in satıldığını ve BTC'nin, karanlık ağ pazar yeri Silk Road'da işlem manipülasyonu yapmakla suçlanan ve telgraf dolandırıcılığından suçlu bulunan James Zhong'dan elde edilen mal varlığından geldiğini belirtti.

ABD hükümeti, çoğunlukla suç davalarıyla ilgili el koymalar yoluyla Bitcoin ediniyor ve Arkham'a göre halen yaklaşık 14,13 milyar dolar değerinde 213.246 BTC ve yaklaşık 4,3 milyon dolar değerinde Ethereum (ETH) tutuyor.

Hükümetin kripto satışları her zaman iyi zamanlanmamıştı: 2023 Mart'ında, o zamanlar yaklaşık 216 milyon dolar değerinde olan 9.861 BTC sattı. Kripto para fiyatlarının artması nedeniyle, bugün aynı miktarda Bitcoin 654,4 milyon dolardan fazla değere sahip.

Etiketler: btc ETH COREPER WIF TON BCH
REKLAMI KAPAT X