Bu hafta piyasalar hangi gelişmeleri takip edecek?

Okuma Süresi: 3 Dakika
Bu hafta piyasalar hangi gelişmeleri takip edecek?
Hamit Alp Ünlü
25.09.2023 16:49

Piyasalar gündemin çok da yoğun olmadığı bu hafta ABD büyüme rakamları, Euro Bölgesi enflasyon oranı ve merkez bankası yetkililerinin açıklamalarını takip edecek.

Geçtiğimiz iki hafta ekonomi gündemi oldukça yoğun geçmişti. Buna göre Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) eylül ayı toplantısında 25 baz puanlık faiz artışı daha gerçekleştirmesinin ardından Euro Bölgesi ağustos ayı tüketici fiyat endeksi (TÜFE) verilerinin son okuması, piyasa beklentilerinden daha olumlu olacak şekilde aşağı yönlü revize edilmişti. Ardından İngiltere’de ağustos ayı TÜFE verisi sürpriz bir şekilde gerilemiş ve İngiltere Merkez Bankası (BoE) 2021 yılının aralık ayından bu yana aralıksız şekilde gerçekleştirdiği faiz artışlarına eylül ayı toplantısında sürpriz biçimde ara vermişti. Buna ek olarak Amerikan Merkez Bankası (Fed) da eylül ayı Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısında beklentiler doğrultusunda faizi sabit bıraktıktan sonra Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ise yüzde 5’lik faiz artışıyla politika faizini yüzde 30 seviyesine çıkarmıştı.

İLGİLİ HABER Merkez Bankası kritik faiz kararını açıkladı! Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Hafize Gaye Erkan başkanlığında sıkılaşma adımlarının dördüncüsünü atarak, eylül ayında faiz artırım döngüsünü sürdürdü.

Böyle yoğun bir gündemin ardından bu hafta piyasaların gündemi ise nispeten daha sakin olacak. Buna göre bu hafta takip edilecek en önemli gelişmeler ABD büyüme rakamları, Euro Bölgesi enflasyon oranı ve merkez bankası yetkililerinin açıklamaları olacak.

ABD ikinci Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH)

Perşembe öğleden sonra ABD ikinci çeyrek GSYH verisinin son okuması açıklanacak. ABD ekonomisi 2023 yılının ilk çeyreğinde yüzde 2 ile beklentilerin üzerinde büyümüştü. Temmuz ayı sonunda açıklanan ikinci çeyrek GSYH verisinin ilk okuması, yüzde 1,8 olan beklentilerin üzerinde olacak şekilde yüzde 2,4 olarak açıklanmıştı.

Ağustos ayı sonunda gerçekleşen ikinci okumada ise ilk verinin sabit kalması beklenirken veri yüzde 2,1 seviyesine revize edilmişti. Perşembe günü açıklanacak son okumanın ise yüzde 2,2 seviyesine yukarı yönlü revize edilmesi bekleniyor.

ABD büyüme rakamları ekonominin son durumu ile ilgili önemli bir gösterge olarak piyasalar üzerinde belirleyici bir etkiye neden olacaktır.

Euro Bölgesi ve bölge ülkeleri TÜFE rakamları

Perşembe ve cuma günleri hem Euro Bölgesi hem de Euro Bölgesi ekonomilerine ait eylül ayı TÜFE rakamlarının ilk okumaları açıklanacak. Perşembe günü açıklanacak İspanya TÜFE verisinin yıllık bazda yüzde 2,6’dan yüzde 3,5’e yükselmesi beklenirken, aylık bazda ise yüzde 0,5 olan önceki ayki veriden gerilemesi bekleniyor.

Cuma günü açıklanacak İtalya TÜFE verilerinde yıllık TÜFE’de gerileme beklenirken aylık TÜFE’nin ise yüzde 0,2 seviyesine inmesi bekleniyor.

Bölgenin en büyük ikinci ekonomisi olan Fransa’da ise eylül ayı yıllık TÜFE’nin yüzde 4,9’dan yüzde 5’e yükselmesi beklenirken aylık TÜFE’nin ise yüzde 1’den yüzde eksi 0,2’ye inmesi bekleniyor.

Bölgesinin lokomotif ekonomisi Almanya’da yıllık TÜFE’de yüzde 6,1’den yüzde 4,6’ya bir düşüş beklenirken eylül ayı aylık TÜFE’nin ilk okumasında ise yüzde 0,3’ten yüzde 0,4’e bir artış bekleniyor.

Cuma günü aynı zamanda Euro Bölgesine ilişkin genel TÜFE verileri de açıklanacak. Aylık TÜFE ve ayık çekirdek TÜFE’ye ilişkin öngörüler henüz paylaşılmamış olsa yıllık TÜFE’nin yüzde 5,2’den yüzde 4,5’e; yıllık çekirdek TÜFE’nin ise yüzde 5,3’ten yüzde 4,8’e inmesi bekleniyor.

Açıklanacak rakamlar, bir süredir zayıf seyreden ve kırılgan görüntüsünü sürdüren euro/dolar çaprazının sonraki hareketleri için de önem taşıyacaktır.

Merkez bankası yetkililerinin açıklamaları

Bu hafta ayrıca ECB ve Fed yetkililerinin açıklamaları da takip edilecek. Perşembe günü diğer Fed üyeleri de konuşmalara yapacak olsa da en merakla beklenen açıklamalar Fed Başkanı Jerome Powell’dan gelecek. ECB kanadında ise açıklamalar hafta boyunca gerçekleşecek olsa da piyasalar en çok Başkan Christine Lagarde’ın açıklamalarını takip edecek. Lagarde bugün ve cuma günü konuşmalar yapacak.

REKLAMI KAPAT X