Bu hafta piyasaların takip edeceği 3 önemli gelişme

Okuma Süresi: 3 Dakika
Bu hafta piyasaların takip edeceği 3 önemli gelişme
Hamit Alp Ünlü
03.09.2023 19:12

Eylül ayının ilk haftasında küresel piyasalarda Fed’in Bej Kitap raporu ve Çin ekonomik verileri yakından incelenecek. Yurt içi piyasada ise haftanın en önemli gelişmesi TÜFE verileri olacak.

Geçtiğimiz haftanın son gününde açıklanan ABD ağustos ayı tarım dışı istihdam verileri beklentilerin üzerinde bir artışa işaret ederken; ülkede işsizlik oranı da artış göstermiş, ortalama saatlik kazançlar ise tahminlerin altında kalmıştı.

İLGİLİ HABER ABD'de kritik istihdam verileri açıklandı! ABD Çalışma Bakanlığı’nın verilerine göre, ağustos ayında tarım dışı istihdam piyasa beklentilerini aşarken, işsizlik oranı da yükseliş kaydetti.

Özellikle tarım dışı istihdam verisinin beklentiler üzerinde gelmesiyle birlikte ise piyasa katılımcılarının önemli bir kısmının Fed’in eylül ayı toplantısında faizleri sabit tutacağına ilişkin beklentileri artış kaydetmişti.

Geçtiğimiz hafta yurt içi piyasada da Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verileri yakından takip edildi. TÜİK verilerine göre, iç tüketimin desteğiyle Türkiye ekonomisi ikinci çeyrekte yüzde 3,8 büyüme kaydetti.

İLGİLİ HABER İkinci çeyrek büyüme rakamları açıklandı! Gayrisafi Yurt içi Hasıla (GSYİH), 2023 yılının ikinci çeyreğinde yıllık bazda beklentilerin üzerinde bir büyüme kaydetti. 

Bu hafta ise piyasalar, Fed üyelerinin konuşmalarını, Fed’in Bej Kitap raporunu, Çin ekonomik verilerini ve içeride de enflasyon verilerini takip edecek.

Fed üyelerinin konuşmaları ve Bej Kitap raporu

Fed’in 19 - 20 Eylül 2023 tarihlerinde gerçekleştireceği FOMC toplantısı öncesinde 9 Eylül tarihinde geleneksel suskunluk dönemine girilecek. Bu sebeple bu hafta geleneksel suskunluk dönemine girilmeden Fed politika yapıcılarının açıklamalarından eylül ayı Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısındaki faiz kararına yönelik fikir edinmeye çalışılacak.

Özellikle geçtiğimiz hafta açıklanan verilerin ardından piyasaların önemli bir bölümü Fed’in eylül ayında faizleri sabit bırakma ihtimalini fiyatlamaya başlamıştı.

Bu sebeple piyasalar bu hafta çarşamba günü Dallas Fed Başkanı Lorie Logan’ın; perşembe günü New York Fed Başkanı John Williams’ın, Fed Guvernörleri Michelle Bowman, Michael Barr ve Chicago Fed Başkanı Austan Goolsbee’nin açıklamalarını yakından takip edecek.

Çarşamba günü ayrıca Fed’in 12 bölgesindeki ekonomik faaliyetlere ilişkin bir anket olan Bej Kitap raporu yayımlanacak.

Çin ekonomik verileri

Dünyanın en büyük ikinci ekonomisinde bu hafta açıklanacak olan ekonomik veriler, Çin ekonomisinin kırılgan görüntüsünün halen devam edip etmediği konusunda piyasalara bilgi verecek.

Buna göre, hafta içinde hizmet sektörü, ithalat ve ihracat verileri yayımlancak. Cumartesi günü ise tüketici fiyat endeksi (TÜFE) verisinin temmuz ayında deflasyonist baskılara maruz kalan fiyatların ağustos ayındaki son durumunu göstermesi beklenecek.

Ağustos ayı TÜFE verisi

Ülkemizde ise yarın sabah erken saatlerde ağustos ayı TÜFE verileri açıklanacak.

Piyasalar ağustos ayında aylık TÜFE’nin yüzde 9,49’dan yüzde 7’ye inmesini, yıllık TÜFE’nin ise yüzde 47,83’ten 55,90’a yükselmesini bekliyor.

Geçtiğimiz ay İTO İstanbul TÜFE aylık yüzde 9,84, yıllık ise yüzde 63,7 olarak açıklanmış bunu takip eden resmi TÜİK verileri ise hem aylık hem yıllık bazda beklentilerin üzerinde gelmişti.

İLGİLİ HABER Temmuz ayı resmi enflasyon rakamları açıklandı! TÜİK, Tüketici Fiyat Endeksi'nin (TÜFE) temmuz ayında yıllık bazda yüzde 47,83 artış gösterdiğini açıkladı.

Ağustos ayında İTO verilerinin İstanbul’da aylık TÜFE’yi yüzde 8,80 yıllık TÜFE’yi ise yüzde 74,70 açıkladığı göz önüne alınırsa, yarın açıklanacak TÜİK rakamlarında aylık ve yıllık enflasyonun beklentilerden daha olumsuz gelmesi şaşırtıcı olmayacaktır.

İLGİLİ HABER Haftanın öne çıkan 10 gelişmesi (27 Ağustos - 2 Eylül) Bu hafta yurt içi piyasada büyüme verileri ile memur maaş artışına ilişkin görüşmeler takip edilirken, küresel piyasalarda ise ABD istihdam verileri ile kripto sektörüne yönelik gelişmeler izlendi.
Etiketler: tüfe TÜİK Bej Kitap
REKLAMI KAPAT X