Bu hafta piyasaların takip edeceği 4 önemli gelişme

Okuma Süresi: 4 Dakika
Bu hafta piyasaların takip edeceği 4 önemli gelişme
Hamit Alp Ünlü
20.03.2023 09:28

Hareketli geçmesi beklenen bu haftada piyasaların takip edeceği en önemli gelişme Fed toplantısı olacakken; piyasalar ayrıca BoE ve TCMB'nin faiz kararıyla ECB üyelerinin konuşmalarını da yakından takip edecek.

Bu hafta ekonomi dünyası hareketli bir gündeme sahip. Piyasaların takip edeceği en önemli gelişme ise şüphesiz ki Amerikan Merkez Bankası’nın (Fed) gerçekleştireceği Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısının ardından çarşamba günü açıklayacağı faiz kararı ve bu kararın ardından kameralar karşısına geçecek olan Fed Başkanı Jerome Powell’ın açıklamaları olacak. Bunlara ek olarak İngiltere Merkez Bankası (BoE) ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) da bu hafta gerçekleştirecekleri para politikası toplantılarının ardından faiz kararlarını açıklayacaklar. Ayrıca ABD, İngiltere ve Euro Bölgesi’nde hafta boyunca birçok veri ve konuşma da takip edilecek.

Fed FOMC kararı

Bu hafta piyasalar tarafından takip edilecek en önemli gelişme şüphesiz ki Fed’in faiz kararı olacak. Yaklaşık on gün kadar önce ABD bankacılık sektöründe baş gösteren krizin ardından Silicon Valley Bank (SVB) ve Signature Bank iflas etmişti. Piyasalar da yaşanan krizin ardından bankacılık sektörü içinde ve hatta diğer sektörleri de etkileyebilecek biçimde bir bulaşıcılık oluşması riskine yönelik endişeler artış göstermişti. Yaşanan krizin sebeplerinden birinin Fed’in faiz artış politikası olduğu düşüncesi ve sektörün kırılgan görüntüsü de göz önüne alındığında bu hafta gerçekleşecek FOMC toplantısından herhangi bir faiz artışı çıkmama ihtimali konuşulmaya ve fiyatlanmaya başlanmış, bu beklenti Goldman Sachs gibi büyük yatırım bankalarının ekonomistleri tarafından da dile getirilmişti. Ancak yine geçtiğimiz hafta açıklanan şubat ayı enflasyon verisinde aylık çekirdek enflasyon verisindeki artışın ivme kazandığı görülmüş, bu durum Fed’in zor bir karar vermek durumunda olacağı şeklinde yorumlanmıştı. Ayrıca verinin açıklanmasıyla birlikte FOMC toplantısından 25 baz puanlık faiz artışı çıkacağı beklentisi yüzde 81 civarına yükselmişti.

Ancak hafta içinde San Francisco merkezli bir banka olan First Republic de krizden etkilenen bankalar arasına katılmış, perşembe günü ABD’nin en büyük 11 bankası First Republic için 30 milyar dolarlık bir kurtarma planı açıklamıştı. Yaşanan gelişmelerin ardından bankacılık krizinin etkilerinin devam ettiğine dair işaretler gören piyasalar bu hafta gerçekleşecek FOMC toplantısında 25 baz puanlık bir faiz artışını ihtimalini yüzde 62, herhangi bir faiz kararı çıkmama ihtimalini ise yüzde 38 olarak fiyatlıyor.

ECB konuşmaları

Perşembe günü Avrupa Merkez Bankası ise faiz kararını açıkladı ve faizleri 50 baz puan daha artırdı. Özellikle İsviçre bankası Credit Suisse’in yaşanan bankacılık krizinden etkilenmesiyle Euro Bölgesi’ndeki bankaların da tehlike altında olup olmadığına dair endişeler oluşmuştu; fakat ECB Başkanı Christine Lagarde toplantı sonrası yaptığı açıklamada gerilimli olan gündemi yakından takip ettiklerini dile getirdi; gerekirse bankalara likidite desteği verileceğini dile getirdi. Lagarde’ın bu açıklamaları piyasaları bir nebze rahatlatmış olsa da ne kadar ikna edici olduğu hala tartışılmaktadır.

Bu hafta Lagarde birçok etkinliğe konuşmacı olarak katılacak ve yatırımcılar kendisinin konuşmalarından gerek mevcut kriz ortamına dair gerekse ECB’nin enflasyonla mücadele kapsamında atacağı sonraki adımlara ilişkin ipuçları arayacak.

BoE faiz kararı

İngiltere Merkez Bankası (BoE) bu hafta faiz kararı açıklayacak merkez bankalarından biri. Ülkede yıllık enflasyon geçtiğimiz ay yüzde 10,1 olarak açıklanırken, bu hafta çarşamba günü açıklanacak olan şubat ayı enflasyon verisinde yıllık enflasyonun yüzde 9,8’e düşmesi bekleniyor.

İngiltere Maliye Bakanı Jeremy Hunt ise geçtiğimiz hafta İngiliz ekonomisinin bu yıl teknik resesyona girmesini beklemediklerini, enflasyonun da yıl sonunda yüzde 2,9’a düşeceğini ifade etti. Öte yandan yine geçen hafta ülkedeki birçok sektörden 400 bin çalışan hayat pahalılığı ve enflasyon nedeniyle toplu greve gitti. Bu atmosferde BoE’nin arka arkaya on birinci kez faiz artırarak 25 baz puanlık bir faiz artışıyla faizleri yüzde 4,25 seviyesine çekmesi bekleniyor.

TCMB faiz kararı

Ülkemizde ise perşembe günü gerçekleşecek TCMB para politikası kurulu (PPK) toplantısının ardından mart ayına ilişkin faiz kararı açıklanacak. TCMB’nin politika faizi olan bir hafta vadeli repo faiz oranını geçtiğimiz ay olduğu gibi bu ay da yüzde 8,5 seviyesinde sabit bırakması bekleniyor.

REKLAMI KAPAT X