Bu hafta piyasaların takip edeceği dört önemli gelişme

Okuma Süresi: 3 Dakika
Bu hafta piyasaların takip edeceği dört önemli gelişme
Hamit Alp Ünlü
18.09.2023 08:34

ECB’nin geçtiğimiz hafta gerçekleştirdiği eylül ayı para politikası toplantısının ardından piyasalar bu hafta Fed ve TCMB’nin faiz kararları ile İngiltere enflasyon ve ABD PMI verilerini takip edecek.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) geçtiğimiz hafta 25 baz puanlık bir faiz artışı daha gerçekleştirmiş ve mevduat faizini merkez bankası tarihinin en yüksek seviyesi olan yüzde 4 seviyesine çıkarmıştı.

İLGİLİ HABER Avrupa Merkez Bankası'ndan sürpriz faiz kararı Avrupa Merkez Bankası (ECB) sürpriz bir karar alarak eylül ayında faizleri 25 baz puan artırdı.

ECB’nin ardından bu hafta da Amerikan Merkez Bankası (Fed) ve  Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) eylül ayına ilişkin faiz kararını açıklayacak. Bunun yanında İngiltere’de ağustos ayı tüketici fiyat endeksi (TÜFE) verileri, ABD ile Avrupa’da satınalma müdürleri endeksi (PMI) verileri ve ECB üyelerinin açıklamaları takip edilecek.

Eylül ayı Fed faiz kararı

Bu hafta piyasaların takip edeceği en önemli gelişme şüphesiz ki Fed’in salı ve çarşamba günleri gerçekleştireceği eylül ayı Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısı ve bunun sonunda çarşamba günü öğleden sonra açıklanacak olan faiz kararı olacak.

Geçtiğimiz hafta ABD’de ağustos ayı TÜFE verisi açıklandı, açıklanan veriler beklentilerden daha kötü geldi. Ağustos ayında yıllık çekirdek TÜFE verisi yüzde 4,7’den yüzde 4,3’e gerileyerek beklentilere paralel gelirken benzer şekilde aylık TÜFE de piyasa beklentilerine paralel şekilde yüzde 0,2’den yüzde 0,6’ya yükseldi. Öte yandan temmuz ayında yüzde 3,2 olan yıllık TÜFE ağustos ayında yüzde 3,6 olan piyasa beklentisinden olumsuz şekilde yüzde 3,7’ye yükseldi. Yüzde 0,2’de sabit kalması beklenen aylık TÜFE ise benzer şekilde piyasa beklentilerinden daha kötü biçimde yüzde 0,3 seviyesine yükseldi.

Mevcut tabloda Fed’in nasıl bir yol haritası izleyeceği merak konusu. Piyasa beklentisi bu haftaki toplantıda faiz artışı gerçekleşmeme ihtimalini yüzde 98 olarak fiyatlarken 25 baz puanlık bir faiz artışı ihtimali ise yüzde 2 olarak fiyatlandı. Buna karşın, Fed Başkanı Jerome Powell’ın ağustos ayı sonunda Jackson Hole Sempozyumu’nda yüzde 2’lik enflasyon hedefi vurgusu ve enflasyonun yüksek seyretmesi halinde daha fazla faiz artışı kararı alınabileceğine yönelik sinyalleri göz önüne alındığında bu hafta Fed piyasa beklentileri doğrultusunda bir karar almayabilir.

Eylül ayı TCMB faiz kararı

Bir başka önemli faiz kararı da ülkemizde alınacak. TCMB, perşembe günü gerçekleşecek eylül ayı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısının ardından politika faizine ilişkin kararını açıklayacak. TCMB ortodoks politikalara dönüş kapsamında haziran ayından bu yana faiz artışı gerçekleştiriyor. Banka, son üç toplantıda toplamda 1650 baz puanlık faiz artışı ile politika faizini yüzde 8,5 seviyesinden yüzde 25’e çekti. Ancak faiz artışlarının enflasyon üzerine olan etkisi henüz hissedilmedi. TCMB’nin şahin faiz politikasına rağmen ağustos ayında hem yıllık hem de aylık TÜFE artışına devam etti ve beklentilerin üzerinde açıklandı. Piyasalar, TCMB’nin bu toplantıda da faiz artışına devam etmesini ve yüzde 5’lik bir artışla politika faizini yüzde 30 seviyesine çıkarmasını bekliyor.

Ağustos ayı İngiltere TÜFE verisi

İngiltere Merkez Bankasının (BoE) gerçekleştirdiği uzun soluklu faiz politikası, ülkedeki enflasyon rakamları üzerinde etkisini göstermeye başlamıştı. Ülkede uzun süre çift hanelerde seyreden TÜFE, ilk defa nisan ayında tek hanelere düşmüş ve sonrasında temmuz ayında yüzde 6,8 seviyesine dek inmiş, aylık TÜFE ise yüzde eksi 0,4 seviyesini görmüştü. Bu hafta açıklanacak TÜFE verilerinde yine bir artış görülmesi bekleniyor. Piyasa beklentisi ağustos ayında aylık TÜFE’nin yüzde 0,7 seviyesine, yıllık TÜFE’nin ise yüzde 7,1 seviyesine çıkması bekleniyor.

Eylül ayı PMI verileri

Bu hafta ABD’de, Euro Bölgesi’nde, İngiltere’de, Japonya’da ve çeşitli Avrupa ülkelerinde ağustos ayı PMI verileri açıklanacak. ABD Hizmet PMI dışındaki tüm verilerin sınır olan 50’nin altında kalarak daralma bölgesinde açıklanması beklerken ABD Hizmet PMI verisinin sınırlı bir düşüşle 50,3 olması bekleniyor.

REKLAMI KAPAT X