Bu hafta piyasaların takip edeceği üç önemli gelişme

Okuma Süresi: 3 Dakika
Bu hafta piyasaların takip edeceği üç önemli gelişme
Hamit Alp Ünlü
21.08.2023 07:39

Küresel piyasalarda Jackson Hole sempozyumu ile Euro Bölgesi PMI verilerinin takip edileceği haftada, yurt içinde de TCMB faiz kararı izlenecek.

Amerikan Merkez Bankası (Fed) kanadından gelen şahin tondaki açıklamaların fiyatlandığı ve Fed eylül ayı Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısına dair beklentilerin düzenlendiği haftanın ardından bu hafta gerçekleştirilecek Jackson Hole sempozyumu ve Euro Bölgesi ve İngiltere satın alma yöneticileri endeksi (PMI) verileri küresel piyasaların takip edeceği gelişmeler olacak. İç piyasada ise Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı ve faiz kararı izlenecek.

Jackson Hole Sempozyumu

Bu haftanın en önemli gelişmesi olan Jackson Hole Sempozyumu, bu sene 24-26 Ağustos tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Sempozyum, her sene Kansas City Fed ev sahipliğinde düzenlenen ve dünyanın en uzun soluklu merkez bankacılığı konferanslarından biri ve bu seneki toplantının konusu “Küresel Ekonomide Yapısal Değişimler” olarak belirlendi.

Etkinliğin amacı ise ekonomistleri, finans alanındaki profesyonelleri, akademisyenleri, ABD hükümet temsilcilerini ve medyayı bir araya getirmek suretiyle, fikir paylaşımları gerçekleştirmek ve uzun vadeli politikaları tartışmak olarak bildirildi.

Piyasalar da özellikle cuma günü Fed Başkanı Jerome Powell’ın gerçekleştireceği açıklamaları yakından takip edecek. Enflasyonun yavaşladığı bu dönemde, geçtiğimiz hafta beklentilerin üzerinde gelen perakende satış rakamlarının resesyon korkularını ötelemesinin ardından Fed kanadından gelen şahin açıklamalarla birlikte piyasalarda faiz artışlarının devam edebileceğine dair bir beklenti fiyatlanmaya başlanmıştı. Bu sebeple piyasalar, Başkan Powell’ın açıklamalarını beklentileri netleştirebilmek adına dikkatle izleyecek.

Euro Bölgesi ve İngiltere PMI verileri

Çarşamba günü Euro Bölgesi ve İngiltere’de ağustos ayı PMI verileri açıklanacak. Euro Bölgesi PMI verilerinin ilk okumasında aşağı yönlü bir hareket göstermesi bekleniyor. Hizmet PMI verisinin 50,4 ile 50 sınırının üzerinde kalması beklenirken, İmalat PMI verisinin ise 42,4 ile daralma bölgesinde kalması bekleniyor.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde ise cuma günü Jackson Hole’da bir konuşma gerçekleştirecek. Çarşamba günü açıklanacak PMI verisi ve Lagarde’ın konuşmaları, ECB’nin eylül ayındaki faiz kararı hakkında bir fikir vermesi açısından piyasalarca yakından takip edilecek.

TCMB faiz kararı

İç piyasada bu haftanın en önemli gelişmesi, TCMB’nin ağustos ayı faiz kararı olacak. TCMB, haziran ayında ortodoks ekonomi politikalarına dönüş çerçevesinde 27 ay sonra ilk kez faiz artış döngüsünü başlatmış ve her ne kadar piyasa beklentilerinin altında bir faiz artışı gerçekleştirmiş olsa da, politika faizi olan bir hafta vadeli repo faiz oranını yüzde 8,5 seviyesinden yüzde 15’e çıkarmıştı. Faizlerin yüzde 21 seviyesine çıkarılmasını bekleyen piyasalar ise TCMB’nin bu hamlesini yeterli bulmaz iken, TCMB kanadından artış döngüsüne devam edileceği ancak ortodoks politikalara dönüşün kademeli olacağına yönelik açıklamalar gelmişti.

Bunu takip eden süreçte, geçtiğimiz ay da TCMB faiz artışına devam etmiş, ancak bu artış yine piyasa beklentilerinin altına olacak şekilde gerçekleşmişti. Piyasalar TCMB’nin politika faizini yüzde 20 seviyesine çekmesini beklerken, Merkez Bankası 250 baz puanlık bir faiz artışı ile politika faizi olan bir hafta vadeli repo faiz oranını yüzde 17,5 seviyesine yükseltmiş idi.

Temmuz ayının son haftasında TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan kamuoyu önünde gerçekleştirdiği ilk enflasyon raporu sunumunda ise TCMB’nin 2023 yılı yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 22,3’ten yüzde 58’e çıkardığını açıklamış, enflasyonda zirvenin ise 2024 yılının ikinci çeyreğinde yüzde 60 seviyesinde görüleceğini öngörmüştü.

Bu bilgiler ışığında piyasalar, TCMB’nin bu haftaki toplantıda faiz artışına 250 baz puanlık bir artış ile devam edeceğini öngörüyor.

REKLAMI KAPAT X