Değerli metaller için Altın/Gümüş Oranı

Okuma Süresi: 3 Dakika
Değerli metaller için Altın/Gümüş Oranı
Osman Bayrak
19.01.2022 15:38

Ons altın ve ons gümüş yatırımcılarının piyasanın genel yönü açısından yakından takip etmesi gerektiği altın gümüş rasyosu, kritik bir desteğe doğru hareket etmektedir. Eğer yakın/orta vadede değerli metallerde yukarı yönlü bir hareket olacaksa, bu oranın 77 değerini aşağı kırması gerekecektir.     

Yukarıdaki grafikten de görüleceği üzere altın/gümüş oranı (Çeşitli veri sağlayıcılarından XAU/XAG olarak aratıp inceleyebilirsiniz) bir yükselen trend halinde hareketine devam etmektedir. Bu yükseliş trendinde 1 ons altın ile alınabilen gümüş miktarı gittikçe azalmaktadır. Yani altın gümüş karşısında değerlenmektedir. Bu trendin kırılması öncelikle gümüşün, ardından ise diğer değerli metallerin de değerlenmesi anlamına gelebilir. Bu oran olası bir hareket öncesi bir öncü gösterge olarak takip edilebilir.

Değerli metaller üzerinde 2022 yılı ilk çeyreğinde oyun değiştirici özelliği olan 2 faktör masada yerini almış durumdadır. Birincisi, global merkez bankalarının faiz kararları, ikincisi ise Ukrayna-Rusya arasındaki gerilimdir. İsterseniz bu iki gelişmeyi değerli metallerin fiyatları açısından inceleyelim.

Tüm Dünya’da kırılan tedarik zincirleri ve arz sorunları kaynaklı enflasyon artışı merkez bankalarını faiz artırım patikasına doğru sürüklemektedir. Bu konuda batılı merkez bankaları açısından İngiltere Merkez Bankası öncü olup, geçtiğimiz ay ufak bir faiz artırımına gitmiştir. Bu nedenle de İngiliz Sterlininin Dolar karşısında değerlendiğini gördük. Faiz artırım süreci özellikle ABD Merkez Bankası için önemli bir süreç halini aldı. Çünkü her geçen ay açıklanan enflasyon verisi ile piyasanın fiyatladığı faiz artırım miktarı yeterli gelmemeye başladı. Hatta son dönemde Mart ayında FED’in 50 puanlık bir faiz artırımı ile başlayabileceği dile getirilir oldu. Her şeyden önce ABD Merkez Bankası FED piyasa ile son derece sağlıklı bir iletişim halinde. Bu nedenle, faiz kararı piyasa için bir sürprizden öte adapte olunması gereken bir gerçeklik halini almaktadır. Tam da bu dönemde hiçbir merkez bankasının finansal piyasaları yıkan kişi olmak istemeyeceği de çok açık. Bu nedenle açıklanacak enflasyon verileri ve piyasaya verilen faiz artışı temalı açıklamalar değerli metaller üzerinde bir baskı unsuru olarak devam edecektir. Bu unsurun da fiyatları aşağı çekebileceği açık bir gerçektir.

Diğer taraftan, temel ekonomi kuramlarına göre fiyatı belirleyen en temel unsur arz ve talebin kesişmesidir. Buradan nereye varmak istediğimi tahmin ediyorsunuzdur. Yükselen enflasyonist ortamda yatırımcılar enflasyondan korunma aracı olarak değerli metalleri tercih ederse global ölçekte kuvvetli bir faiz artışı olup pozitif reel faiz verilmediği sürece bir yükseliş dalgasının yaşanması da olasılıklar dahilindedir.

Ukrayna-Rusya arasında yaşanan gerilimin bir sıcak savaşa dönme ihtimali şu an için zayıf görünüyor. İki ülke arasındaki tansiyon yükselebilir, açıklamaların tonları sertleşebilir ama bu durumun top yekûn bir savaşa dönmesi zor bir ihtimal olarak görülmektedir. Bu konu, konunun uzmanları tarafından yorumlanmalıdır. Biz sadece olası bu gerginliğin ekonomik yansımalarına odaklanırsak daha sağlıklı sonuçlar elde ederiz. Sonuçta savaştan ziyade bir gerginlik ortamı dahi olsa, masanın üzerindeki riskten kaçışı tetikleyebilecek, insanların güvenli limanlara sığınma arzularını artırabilecek bir ortam da oluşturabilir. Bu nedenle bu cephede yaşanacak gelişmeleri de yakından izleyeceğiz.

Son olarak teknik açıdan bir önceki yazımda verdiğim alt-üst bant sınırları hala geçerliliğini sürdürmektedir. Ons altın için 1790-1850 USD seviyelerinden hangisi kırılır ise o yönde kalıcı bir hareketin yaşanıp yaşanmayacağını izleyeceğiz. Benzer şekilde ons gümüş için de 21,50-24 USD seviyeleri geçerlidir. Ons gümüş tarafında bu hafta yaşanan fiyat hareketleri ons gümüşün üst trend bandını test edebileceğini göstermektedir.

Volatiliteden uzak, sakin bir hafta geçirmeniz dileğiyle.  

REKLAMI KAPAT X