Dolar endeksi güvercin Fed sonrası düşüşte

Okuma Süresi: 3 Dakika
Dolar endeksi güvercin Fed sonrası düşüşte
Hamit Alp Ünlü
02.11.2023 14:03

Piyasaların merakla beklediği ABD borçlanma programı ve kasım ayı Fed FOMC kararı 1 Kasım 2023 Çarşamba günü açıklanırken bu gelişmelerle birlikte Wall Street vadeli endeksleri yükseldi. ABD tahvil getirileri ve ABD dolar endeksi ise geriledi.

Piyasaların büyük bir merakla beklediği ABD borçlanma programı, çarşamba günü ABD Hazine Bakanlığı tarafından açıklandı.

Açıklanan programın ardından Wall Street vadeli endeksleri yükselirken ABD tahvil getirileri gerilemeye başladı.

İLGİLİ HABER ABD Hazinesi yeni borçlanma programını açıkladı Küresel piyasaların tahvil getirilerindeki dalgalı seyir dolayısıyla Fed kararının yanında haftanın önemli gelişmelerinden biri olarak görülen borçlanma programı açıklandı. Buna göre ABD Hazinesi uzun vadeli tahvillerde çeyreklik ihraçların artış hızını yavaşlatma kararı aldı.

Sonrasında akşam saatlerinde bir başka merakla beklenen gelişme olan Amerikan Merkez Bankası (Fed) kasım ayı Federal Açık Piyasa Komitesi Toplantısı (FOMC) ardından kasım ayı faiz kararı açıklandı.

Fed, piyasa beklentileri doğrultusunda faizi sabit bırakırken Fed kararının ardından ABD dolar endeksi aşağı yönlü hareket etti.

İLGİLİ HABER Fed faiz kararını açıkladı! ABD Merkez Bankası (Fed) jeopolitik riskler, yükselen tahvil faizleri ve güçlü ekonomik aktivitenin gölgesinde kasım ayı faiz kararını açıkladı.

ABD borçlanma programı neden değişti?

ABD Hazine Bakanlığının açıkladığı borçlanma programının ana nedeni küresel piyasaların tahvil getirilerindeki dalgalı seyir. Hazine, yetkililerin son birkaç aydır getirilerdeki artıştan endişe duyabileceğine işaret eden bir hareketle, üç aylık borç ihraç planında planlanan uzun vadeli menkul kıymet ihraçlarını beklentilerin altında artırdı ve uzun vadeli tahvillerde çeyreklik ihraçların artış hızını yavaşlatma kararı aldı.

Hazine ayrıca önümüzdeki hafta 3, 10 ve 30 yıllık Hazine tahvillerini kapsayan üç aylık geri ödeme ihalelerinde 112 milyar dolarlık uzun vadeli tahvil satacağını açıklarken 20 yıllık Hazine tahvillerinde ise herhangi bir değişiklik yapılmadı

Açıklamada ayrıca borçlanma programının “mali görünümün gelişimi de dahil olmak üzere çeşitli faktörlere bağlı olmaya devam edeceği" ve bu konuda Fed'in Hazine tahvili portföyünü daraltma hızının ve süresinin önemli olduğu da ifade edildi.

Programın açıklanmasının ardından ABD dolar endeksi ve Wall Street vadeli endeksleri yükselirken ABD tahvil getirileri geriledi.

Fed faizi sabit bıraktı

Sonrasında TSİ akşam saatlerinde Fed, kasım ayı FOMC sonrası faiz kararını açıkladı. Fed, politika faizini piyasa beklentileri doğrultusunda yüzde son 22 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 5,25 - 5,50 seviyesinde sabit bıraktı. Fed’in bu kararında yükselen jeopolitik riskler, tahvil faizlerinin artması ve ekonomik aktivitenin güçlü seyretmesi etkili oldu.

Fed’in açıklamasında daha sıkı finansal koşullar ve kredi koşullarının ekonomiyi etkilemeye devam etmesinin beklendiğine vurgu yapılırken, para politikasındaki kümülatif sıkılaşmanın para politikasının gecikmeli etkileri ile birlike dikkate alacağı da tekrarlandı. Buna ek olarak, açıklanan son göstergelerin ekonomik aktivitenin 2023 yılının 3. çeyreğinde güçlü bir büyümeye işaret ettiği de ifade edilirken bilanço daraltma hızının da önceden belirlendiği şekilde ve planda yürütüleceği ifade edildi.

Fed kararı sonrasında kameralar karşısına geçen Fed Başkanı Jerome Powell, açıklanan bazı veriler umut verici olsa da enflasyonun henüz istenilen seviyeye gelmediğini ifade ederken, hedef seviye olan yüzde 2 seviyesine ulaşana dek mücadeleyi kararlılıkla sürdüreceklerini ve bu sebeple faiz indiriminin gündemlerinde olmadığını dile getirdi. Powell ayrıca yüksek enflasyon sebebiyle ABD halkının yaşadığı zorlukların da farkında olduklarını söyledi.

Piyasalar Fed açıklamalarını güvercin buldu

Fed kararı öncesinde 107 seviyesini aşan dolar endeksi, kararın ardından düşüşe geçti. Bu düşüşte, faiz kararı her ne kadar beklentiler doğrultusunda açıklansa da piyasaların Fed kanadından gelen açıklamaları güvercin bulması etkili oldu. Perşembe günü de düşüşünü sürdüren endeks, yazının kaleme alındığı dakikalarda 106,019 seviyesine dek gerilemiş durumda. Dolar/TL çaprazı ise 28,35 seviyesinde.

Dolar endeksindeki gerileme ise altını destekledi. Çarşamba günü gerileyen ons altın doların gevşemesiyle birlikte 1989 dolar seviyesine dek yükseldi. Gram altın ise 1811 lira seviyesinde.

İLGİLİ HABER Ekonomistler Fed'in kararını ve Powell'ın konuşmalarını nasıl değerlendirdi? Dünyaca ünlü analist ve ekonomistler, Fed'in faiz kararı ile Fed Başkanı Jerome Powell’ın faiz kararının ardından yaptığı konuşmayı değerlendirdi. İşte ekonomistlerden ilk değerlendirmeler...
Etiketler: dolar endeksi fed FOMC faiz
REKLAMI KAPAT X