Dolar endeksinde ilerleyiş Fed üyelerinden gelen şahin açıklamalarla desteklendi

Okuma Süresi: 3 Dakika
Dolar endeksinde ilerleyiş Fed üyelerinden gelen şahin açıklamalarla desteklendi
Hamit Alp Ünlü
09.01.2024 15:10

Dün Fed üyelerinden gelen şahin tondaki açıklamalar dolardaki pozitif görünümü desteklerken piyasaların faiz indirimi senaryolarını fiyatlaması, dolarda yukarı - yatay seyrin sürmesini sağladı.

ABD dolar endeksi 2023 yılı Aralık ayı başından bu yana kırılgan bir görünüm sergilemekteydi.  Yaklaşık 104 direncine dek yükselen endeks, bu direnci kırmakta başarısız olmuş ve sonrasında 100 seviyesine dek gerilemişti. Geçtiğimiz cuma günü ABD tarım dışı istihdam verisi öncesinde dolar endeksi pozitif bir görünümle yukarı yönlü hareketine devam etmiş ve kasım ayından bu yana gerçekleştirdiği düşüşün ardından 102 seviyesine yükselerek son üç haftanın en yüksek seviyesine ulaşmıştı.

Cuma günü açıklanan tarım dışı istihdam verisinin beklentilerin üzerinde açıklanması Fed’e faizleri bir süre daha yüksek tutmak için alan bırakırken, Fed'in mart ayına dek faiz indirimine gidebileceğine dair beklentilerin gerilemesine sebep oldu. Bu durum ise dolardaki artışı destekledi. Endeks cuma gününden bu yana 103 seviyesine yaklaşma denemelerinde bulunmakla birlikte hafta başında 102,20 - 102,30 bandında konsolide oldu.

Fed kanadından gelen şahin mesajlar doları endeksini destekledi

Pazartesi günü Amerikan Merkez Bankası (Fed) kanadından gelen açıklamaların şahin tonda olması piyasalar üzerinde bir etki yarattı. Richmond Fed Başkanı Thomas Barkin ve Dallas Fed Başkanı Lorie Logan açıklamaları yapan isimlerdi.

Richmond Fed Başkanı Barkin, mevcut durumda istihdamın güçlü ve işsizlik oranının düşük olması sebebiyle Fed’in arzu edilen seviyenin üzerinde seyreden enflasyona karşı ekstra adımlar atabileceği görüşünü paylaşarak Fed’in istihdam piyasasının mevcut gücünü koruma pahasına enflasyon hedefinden feragat etme noktasında olmadığını ifade etti. Barkin ayrıca yumuşak iniş senaryolarının da halen geçerli olduğuna inandığını belirtti.

Dallas Fed Başkanı Logan ise Fed’in faiz artışlarına devam edebileceği görüşünü ifade etti. Logan, son dönemde uzun vadeli tahvil getirilerinde görülen düşüşün enflasyonunu yeniden artırabileceğine dikkat çekerek finansal koşulların yeterince sıkı tutulmaması halinde, enflasyon konusunda kaydedilen ilerlemenin tersine dönebileceğini belirtti. Logan, son aylarda finansal koşullardaki gevşemeyi göz önünde bulundurarak, yeni bir faiz artışının henüz tamamen ihtimal dışı olmadığını da sözlerine ekledi.

Fed 2024 yılında ne yapacak?

Fed, 2023 yılında son 40 yılın en yüksek faiz oranı olan yüzde 5,25 - yüzde 5,50 bandına çektikten sonra son üç toplantıda faizleri bu seviyede sabit bırakmıştı. Aralık ayı Fed Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısı sonrasında yayımlanan Fed noktasal grafiklerinde, Fed yetkililerinin 2024 yılı için üç kere faiz indirimi öngördüğü görülmüş olsa da Fed Başkanı Jerome Powell, FOMC ardından yaptığı açıklamada sürdürülen sıkılaşma politikasının etkilerinin henüz tam olarak görülmediğini; enflasyonun yavaşlasa da halen yüksek seyrettiğini belirtmişti. Powell, gerekli görülmesi halinde ek faiz artışı ihtimalinin halen masada olduğunu ifade ederken, faiz indiriminin zamanlamasının ise henüz belirlenmediğini ve tartışıldığını ifade etmişti.

Dolayısıyla Fed kanadından gelen şahin açıklamalar, Powell’ın geçen ayki açıklamalarıyla okunduğunda pek de şaşırtıcı değil. Piyasaların, Fed’in sıkı politikasından bunaldığı ve bir faiz indirimi beklediği doğru; ancak Fed’in bu baskıya boyun eğip eğmeyeceğini hep birlikte göreceğiz. Fed faiz görüntüleme aracına 31 Ocak 2024 günü gerçekleşecek 2024 yılının ilk FOMC toplantısında politika faizinin mevcut seviyede bırakılması ihtimali yüzde 97 olarak fiyatlanırken mart ayı FOMC toplantısında politika faizinin sabit bırakılması ihtimali yüzde 38,8; 25 baz puanlık faiz indirimi ihtimali ise yüzde 59,4 olarak fiyatlanmakta.

Dolar endeksinin ve dolar/TL’nin mevcut durumu

Fed şahin duruşunu ve söylemlerini koruduğu müddetçe dolar FOMC toplantısına dek daha da güç kazanabilir. 102,30 direncini aşan dolar endeksinin önünde 102,50 ve 102,70 dirençleri var. Olası aşağı yönlü bir harekette ise 102,10; 102,00 ve 101,80 destekleri önemli olacak. Bu hafta dolar performansını etkileyebilecek en önemli gelişme perşembe ve cuma günleri açıklanacak tüketici ve üretici enflasyonu verileri.

Yazının kaleme alındığı dakikalarda dolar endeksi yüzde 0,25 artışla 102,47 seviyesinde; dolar/TL çaprazı ise yüzde 0,22 artışla 29,9410 seviyesinde.

REKLAMI KAPAT X