Dolar/TL’de yükseliş sürecek mi?

Okuma Süresi: 3 Dakika
Dolar/TL’de yükseliş sürecek mi?
Hamit Alp Ünlü
22.11.2023 14:06

Dün paylaşılan Fed'in toplantı tutanaklarında sıkılaşma vurgusu dikkat çekerken yarın açıklanacak TCMB kararı öncesinde dolar/TL’de yukarı yönlü hareket izleniyor.

Amerikan Merkez Bankasının (Fed) 31 Ekim - 1 Kasım 2023 tarihlerinde gerçekleştirdiği kasım ayı Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısının tutanakları salı akşamı yayımlandı. Hatırlanacağı üzere Fed, kasım ayı FOMC toplantısı sonrasında yükselen jeopolitik riskler, tahvil faizlerinin artması ve ekonomik aktivitenin güçlü seyretmesi gibi etkenlerle politika faizini piyasa beklentileri doğrultusunda son 22 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 5,25 - 5,50 seviyesinde sabit bırakma kararı almıştı.

İLGİLİ HABER Fed faiz kararını açıkladı! ABD Merkez Bankası (Fed) jeopolitik riskler, yükselen tahvil faizleri ve güçlü ekonomik aktivitenin gölgesinde kasım ayı faiz kararını açıkladı.

Piyasalar FOMC sonrası Fed’den gelen açıklamaları ise güvercin olarak fiyatlamış, bunu takip eden günlerde ekim ayı enflasyon verisinin beklentilerden daha iyi gelmesi de piyasalarda ABD’de enflasyonun yavaşladığına dair bir fiyatlama etkisi ve coşkulu bir iyimserlik dalgası yaratmıştı. Risk iştahının artması ile dolar endeksi de düşüşe geçmiş ve piyasalarda faiz indirimine ne zaman başlanacağına ilişkin spekülasyonlar yapılırken kimi analistlerden piyasalara fazla iyimser olunmaması uyarısı yapılmıştı.

Nitekim Fed’in de bu minvalde düşündüğü, salı günü açıklanan kasım ayı FOMC tutanaklarında görülmüş oldu. Fed tutanaklarında, üyelerin para politikasında görülecek sonraki adımları temkinli bir yaklaşımla atma konusunda görüş birliğinde olduğu ve fiyat artış baskılarının azaldığına dair verilerin ve göstergelerin yetersiz bulunması halinde para politikasındaki sıkılaşmanın devam edebileceği ve yeni faiz artışları gerçekleştirebileceği fikrinde olduğunu gösterdi.

İLGİLİ HABER Fed tutanakları: Yetkililer, ihtiyatlı politika yaklaşımında hemfikir Fed'in son toplantısına ait tutanaklar, banka yetkililerinin para politikasının seyrinde ihtiyatlı bir yaklaşım benimsenmesi konusunda hemfikir olduğunu ortaya koydu.

Dolar, Fed tutanakları sonrasında küresel çapta artışa geçti

Dolar endeksi ise salı akşamı açıklanan FOMC toplantı tutanaklarının ardından yükselişe geçti. Geçtiğimiz haftaki piyasa reaksiyonu ile düşüş trendini başlatan dolar endeksi, 20 Kasım 2023 günü 103,20 seviyelerine dek indikten sonra kazandığı pozitif ivmenin ardından 103,80 seviyesine dek yükseldi. Fakat yazının kaleme alındığı dakikalarda ufak çaplı düşüş ve artışlarla 103,73 seviyesi yakınlarında konsolide oldu.

Perşembe günü ABD’de Şükran Günü sebebiyle resmi tatil. Fakat haftanın geri kalanı için çarşamba günü açıklanacak olan dayanıklı mal siparişleri ve cuma günü açıklanacak olan satın alma müdürleri endeksleri (PMI), dolar endeksinin sonraki hareketleri açısından önemli olacak.

Dolar endeksi için önemli destek noktaları, 103,30, 103,15 ve 103,00 olarak dikkat çekerken 103,60 seviyesinin korunabilmesi halinde önemli direnç noktaları 104,20 ve 104,50 olarak takip edilecek.

Dolar/TL de yukarı yönlü seyir

Perşembe günü gerçekleşecek Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) kasım ayı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı bu hafta iç piyasalarda beklenen en önemli gelişme olarak kaydedilirken dolar/TL ise PPK toplantısı öncesinde sınırlı da olsa artış göstermeye devam ediyor. Piyasalar ise TCMB’nin faiz artış hızında frene basarak politika faizi olan bir hafta vadeli repo faizi oranını 250 baz puanlık artışla yüzde 35’ten yüzde 37,5 seviyesine çıkarmasını bekliyor.

Öte yandan, dolar endeksinin ekonomik gelişmeler ve azalan risk iştahıyla artması dolar/TL çaprazında da artış hareketine yol açtı. Dolar/TL çaprazı, 28,69 seviyesinde kapattığı önceki günün ardından bugün 28,83 seviyesine dek çıktıktan sonra bu seviyenin hemen altında 28,8272 seviyelerinde seyrediyor. Kapalıçarşı’da ise gün içinde 28,97 seviyesi görüldü. Fiziki piyasalarda 29,00 direnci psikolojik anlamda önem edecek.

Bu arada belirtmekte fayda var ki, ABD’li yatırım bankası Morgan Stanley dün yayımladığı raporunda dolar/TL’deki artışın 2024 yılında da sürmesini beklediğini açıkladı. Yerli ve yabancı yatırımcıların beklentisi de genel olarak bu yöndeydi. Dolayısıyla denebilir ki, yavaş ya da hızlı, dolar/TL’nin kısa vadede artmaya devam etmesini beklemek pek yanlış olmaz.

İLGİLİ HABER TL tahvillere ilgi arttı: Kurda sert yükseliş beklentisi azaldı Deutsche Bank'ın TL tahvillerin 2024'ün en iyi yatırımı olacağı yönündeki notunun ardından BNP Paribas da uzun vadeli TL tahvillerin cazibesinin arttığını belirtti. Türk tahvillerine yönelik iyimser tahminler ise kurda sert yükseliş beklentilerinin azalmasına yol açtı.
REKLAMI KAPAT X